BEYDAĞLARI'NIN ZİRVESİNDEKİ GÖZLEMEVİNDE
Bakan Işık, beraberinde Vali Muammer Türker ve Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'le zirvenin hemen eteklerinde bulunan Saklıkent Kayak Merkezi'ne helikopterle geldi. Işık ve beraberindekiler buradan 7 kilometrelik dağ yolunu araçla kat ederek yerleşkeye ulaştı. Eylül 1997'deki resmi açılışının ardından ilk kez bir bakanı ağırlayan yerleşkede Işık'ı, TUG Müdürü Prof. Dr. Halil Kırbıyık ve çalışanlar karşıladı.
Türkiye'nin en büyük teleskopu Rus - Türk ortak yapımı RTT150'nin kurulu olduğu yerleşkeyi gezen Bakan Işık, 2500 metreden Beydağları'nı seyretti. Bir ara öğle yemeği hazırlığındaki aşçının yanına geçen Bakan Işık, yapılan kavurma etinin nereden geldiğini sordu. Işık, “Eti nereden aldın önemli olan o. Buranın bölgesinden, yaylalarından gelecek" dedi.
TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK TELESKOBUNU İNCELEDİ
Bakan Işık, öğle yemeği ve yaklaşık 45 dakika süren brifingin ardından RTT150 teleskobunda incelemelerde bulundu, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Işık, incelemelerin ardından yaptığı açıklamada, TUG'un Türkiye'nin medarı iftiharı kurumlarından biri olduğunu söyledi. TUG'da evrenin varlığını anlamaya, evrendeki olayları çözmeye yarayan çok çok önemli, birkaç teleskop bulunduğunu aktaran Bakan Işık, gelecek dönemde RTT150'nin çapını büyüterek daha uzak mesafelerdeki yıldız kümeleri, evrenin boyutlarının araştırmaya devam edileceğini söyledi.
DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Gözlemevinde çok önemli bilimsel çalışmaların akademisyenler ve araştırmacılar tarafından yürütüldüğünü belirten Bakan Işık, “Her yıl burada yapılan gözlemlere dayanılarak yayımlanan makale sayısı artıyor. Bu bizi çok sevindiriyor. Bu sayının daha da artması için arkadaşlarımız büyük gayret içinde. Biz de onları desteklemeye devam edeceğiz" diye konuştu. Ayrıca buradan yapılan gözlemler sayesinde yeni keşifler yapıldığını aktaran Bakan Işık, kendisine sunulan brifingde başka bir güneş sisteminde bir gezegenle ilgili yapılan çalışmanın son aşamaya geldiğini öğrendiğini dile getirdi.
Bakan Işık, İslam bilim ve teknoloji tarihinde astronominin bambaşka bir yeri olduğunu belirterek, “Astronomi bizim geleneksel olarak da güçlü olduğumuz bir alan. Maalesef son 300 yılda özellikle İslam dünyası astronomiye ilgisini azaltınca bu noktada geri kaldık. Arzumuz astronomide dünyayla birlikte hareket ederek, dünyayla yarışan bir konuma gelmek" diye konuştu.
'MERMER OCAKLARINA ÇÖZÜM BULACAĞIZ'
Bakan Işık, yerleşkenin kurulu olduğu Bakırlıtepe etrafındaki mermer ocaklarından çıkan tozun gözlem kalitesini düşürdüğüne yönelik ciddi itirazlar bulunduğunun hatırlatılması üzerine konunun kendisine de iletildiğini söyledi. TUG'da kullanılan aletlerin çok hassas olduğunu ve mikron düzeyinde bir tozun bile gözlemin kalitesini düşürdüğünü kaydeden Bakan Işık, “Çevredeki maden ocaklarının bu görüntü kalitesine, gözlem kalitesine olumsuz etki yaptığını biliyoruz. Konuyu sayın Vali Türker'le de konuştuk. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızla da konuşacağız. Bu bölgedeki arkadaşları mağdur etmeden bölgenin hem toz hem de gece yansıyan ışık açısından gözlemi olumsuz etkilediğini ifade ettiler. Mutlaka bir çözüm bulmaya çalışacağız" dedi.
BİR GECE GEÇİRECEK
Bakan Işık, her yıl temmuz ayında yapılan gökyüzü gözlem şenliğine bu yıl kızıyla birlikte katılmayı düşündüğünü ve geceyi burada geçireceğini sözlerine ekledi. Bakan Işık ve beraberindekiler, açıklamaların ardından yine araçlarla 7 kilometrelik dağ yolunu katedip helikopterle bölgeden ayrıldı.
DHA