Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Öztürk, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yusuf Özkay ve Analitik Kimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nafiz Öncü Can tarafından bir yıl önce projelendirilen Doping ve Narkotik Madde Analiz Laboratuvarı, Türkiye’nin belirli illerinde günler hatta haftalar süren analizler konusunda adeta ezber bozacak. Doping ve narkotik maddelerin yanı sıra kullanan kişilerin saç, tırnak, idrar ve kanından alınan numuneler, özel cihazlarda ölçülerek, hedeflenen 48 saatlik sürede neticelendirilecek.
Laboratuvarla alakalı bilgi veren Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Öztürk, verilecek hizmetin sadece Eskişehir’de değil, bölge illere de sağlanacağını belirtti. Prof. Dr. Öztürk, “Burada çeşitli narkotik ve doping maddelerinin uluslar arası standartlarda analiz olanakları değerlendiriliyor. Ülkemizde çok fazla olamayan bir çalışma tarzı. Şehrimiz için, hatta Bursa, Bilecik, Kütahya, Afyonkarahisar’ı bile kapsayacak bir coğrafyada önemli bir hizmet sunacak. Piyasada yakalanan çeşitli narkotik maddelerin duyarlı bir şekilde analizleri mümkün olabilecek. Bu analiz sadece yakalanan ve kullanılan numunelerde değil, aynı zamanda kullanıcıların kanı, idrarı, saçı, tırnağı gibi çeşitli biyolojik materyallerle de olabilecek. Hızlı, kesin ve duyarlı sonuçlar vermeyi hedefliyoruz” dedi.
HEDEF 48 SAAT
48 saat olarak belirlenen analiz süresinin daha da kısalabileceğinden söz eden Prof. Dr. Öztürk, “Numuneden numuneye değişkenlik göstermesine rağmen biz kendimize 48 saat gibi bir süre koyduk. Bu süre daha da kısa olabilir. Çok basit numunelerde bu süre çok daha kısa olabilir. Biz şuanda mevcut analiz sürelerinin çok daha altında ve onlara göre çok daha duyarlı bir hizmet vermeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
LABORATUVAR AĞUSTOS AYININ SON HAFTASI HİZMETE BAŞLAYACAK
Laboratuvarın malzemelerinin tamamlanmasının ardından Ağustos ayının sonunda hizmete başlayacağını kaydeden Prof. Dr. Öztürk, şöyle devam etti:
“Burada zaman kayıpları oluyor, sıkışmalar oluyor, fazla numune birikmesine bağlı gecikmeler olabiliyor. Değerlendirme yöntemini de duyarlı olmamasına bağlı insan yorumu gibi zaman alıcı süreçler girebiliyor. Tüm bunları elimine etmeyi, daha uluslararası standartlarda akredite bir laboratuvar tarzında çalışmayı hedefliyoruz. Bu proje Anadolu Üniversitesi’nin Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında devam etmekte olan bir proje. Teçhizat alımlarını hemen hemen tamamladık. Aletler peyderpey geliyor. İki gün sonra bir başka parçası daha kurulmuş olacak ve tahmin ediyorum bayram sonrasında ya da Ağustos ayının son haftasında tam kapasite hizmet vereceğiz diye düşünüyorum.”
ANALİZ İMKANLARI HIZLANACAK
Narkotik olarak açığa kavuşmayan maddelerin analizlerinin de burada yapılacağına değinen Prof. Dr. Yusuf Öztürk, “Bölgemizden gelebilecek hemen her türlü narkotik ve doping özelliği taşıdığımız maddeyi analiz etme olanağına sahip olacağız. Bizim önceliğimiz, bir sosyal sorumluluk projesi olması nedeniyle narkotik maddeler ama işin için doping de girebiliyor. Biliyoruz ki bazı doping maddeleri gıdaların içine de karıştırılabiliyor. Örneğin, et verimi artırmak için bazı doping maddeleri yasal olmasa da kullanılabiliyor. Bu tür şikayetlerde de, insanların kuşkuya düştüğü durumlarda da çeşitli laboratuvarlara yardımcı olma misyonunu da kendimize hedef seçtik. Adı her ne kadar narkotik ve doping maddeler olsa da, gıda olarak kullanılan ve bugün için adı tam olarak narkotik olarak açığa kavuşmayan maddelerin analiz imkanları da bu şekilde artmış ve hızlanmış olacak” şeklinde konuştu.