Bir şirkette görevli profesyonel 20 dağcı, bellerine bağladıkları halatlarla Yusufeli Barajı’nın dik yamaçlarında havada asılı halde tehlikeli işlerini yerine getiriyor.
Erişimin güç ya da riskli olduğu yerlerde inşaat şirketleri ve müteahhit firmalara destek hizmetleri sağlayan, kaya düşmesi tehdidi altında inşa edilen bazı büyük barajların yamaç güvenliği çalışmalarını yürüten dağcılar, bugünlerde Artvin'de yapımı süren Yusufeli Barajı inşaatında adeta ölüme meydan okurcasına çalışarak, düşme tehlikesi bulunan kayaları temizleyerek, bariyer ve çelik ağla kaplıyor.
Şirketinin sahibi Melih Köse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 15 yıldır başta barajlar olmak üzere ulaşılması güç olan mekanlarda yüzey temizliği, örtüleme, bariyerleme ve çelik ağ kaplama işleri yaptıklarını belirtti.
Yaklaşık 400-500 metrelik dik yamaçlardan halatlarla iniş yaparak kayaların düşürülmesini gerçekleştirdiklerini ifade eden Köse, "Yusufeli Barajı'nın bölgesindeki dik yamaçlarda tehlike arz eden kayaları gerekirse oradaki kayanın sabitlenmesini yapıyorlar. Yaklaşık havada 9 saat kalan ekiplerimiz ipe asılı vaziyette, bu dik yamaçlardan kopabilecek, tehlikeli kayaların temizliğini yapıyorlar. Daha sonra bariyer ve çelik ağla kayalık yamaçları kaplayarak, kaya düşmelerini önlüyorlar” dedi.
Melih Köse, profesyonel ekibin temelde dağcılık ve tırmanış kökenli olduğunu, her biri kaya duvarlarında olduğu kadar her türlü diğer yüksek mekanda da rahat ve güvenli bir şekilde çalıştıklarını belirtti.
Ekibin, çoğunlukla mühendislik fakültesi öğrencisi ve mezunlarından oluşan, yüksekte çalışma, emniyet sistemleri ve problemlere yaratıcı çözümler geliştirme konusunda deneyimli kişilerden oluştuğunu vurgulayan Köse, "Endüstriyel dağcılık işlerinde Uluslararası Dağcılık Kurumları Birliği onaylı teknik ve güvenlik malzemeleri kullanır" diye konuştu.
Melih Köse, geleneksel yöntemler ve ekipman ile güvenli bir şekilde ulaşılamayacak yüksek ve tehlikeli mekanlarda ve baraj gibi yapıların ulaşılamayan noktalarında tam güvenli montaj, tamir, bakım, temizlik, bariyer ve çelik ağ kaplama işlemlerini yaptıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Yusufeli Barajı sahasında iş makinelerinin giremediği dik yamaçlardaki kayalıklarda temizlik, bariyer ve çelik ağla kaplama işçiliğin büyük bir titizlikle ve emniyetli şekilde sürdürüyoruz. İş makinelerinin yetişmediği yerlerde devreye biz giriyoruz. Önce çalışacağımız yerin risk faktörlerini tespit edip ona göre çalışma yapıyoruz. Çalışma yapacağımız yerleri isimliyoruz, ölçüsünü almak suretiyle metreküpünü çıkarıyoruz. Ardından temizleme, patlatma, sabitleme gibi işlemlerden birini gerçekleştiriyoruz."
Çalıştıkları yüzeyde kayaların çok gevşek ve çok çürük olduğunu kaydeden Köse, "Sürekli olarak kayaların arka arkaya düşme tehlikesi var. Bu nedenle ekiplerimiz bütün emniyet tedbirlerini aldıktan sonra çalışmalarına başlıyorlar" ifadelerini kullandı.
Köse, daha önce Artvin Barajı inşaatında çalıştıklarını, orada da yamaç temizliği, sabitleme ve bariyerleme işlerini yaptıklarını da sözlerine ekledi.