USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

ASELSAN geliştirdi! Düşman radarları "kör" olacak

ASELSAN tarafından özgün olarak geliştirilen KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi, Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.

ASELSAN geliştirdi! Düşman radarları
22-02-2016 18:09
Google News

Radarların karıştırılıp aldatılmasını ve iş yapamaz hale getirilmesini sağlayan sistem, bu nitelikleriyle hedef ülkelerin hava savunma sistemlerinde önemli bir zafiyet oluşturacak yetenekte bulunuyor. Dünyada sayılı ülkede var olan bu teknoloji, Türkiye'nin elektronik harp sektöründe geldiği aşamayı göstermesi bakımından büyük önem taşıyor

ASELSAN tarafından özgün olarak geliştirilen, hedef ülke  radarların karıştırılıp aldatılmasını ve iş yapamaz hale getirilmesini sağlayan  KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi, Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.

Aselsan ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında imzalanan Kara  Konuşlu Uzaktan Elektronik Destek/Elektronik Taarruz Sözleşmesi (Kara SOJ)  kapsamında özgün olarak geliştirilen sistemin teslimi için ASELSAN Gölbaşı  Tesisleri'nde tören düzenlendi. Törene, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin  Ünal'ın aralarında bulunduğu davetliler katıldı.

Savunma Sanayii Müsteşarı İSMAİL DEMİR, törende yaptığı konuşmada,  elektronik harbin, operasyonel ortamda tehditlerle hedeflerin birbirlerini  algılama, etkisiz kılma ve karşı taraf üzerinde etkinlik kurmaya yönelik  elektromanyetik spekturumda yürütülen girişimleri kapsadığını söyledi.

Son yıllarda yaşanan savaşlarda elektronik harbin ne kadar önemli  olduğunun görüldüğüne işaret eden Demir, içinden geçilen krizlerde de bu önemin  bir kez daha gün yüzüne çıktığını vurguladı. Türkiye'de ilgili kurumların  elektronik harp konusundaki hassasiyetin farkında olduğunu dile getiren Demir,  ülkenin savunma sanayisinin tüm bileşenleriyle bu doğrultuda çaba gösterdiğini  belirtti. Demir, projenin içinde bulunulan hassas ortamda hayata geçmesinin  kendilerine büyük mutluluk verdiğini kaydetti. Demir, şöyle konuştu:

"Bu proje Hava SOJ için de bir umut ışığı olur diye bekliyoruz. Çünkü  bu konudaki ihtiyaçları Hava Kuvvetlerimizle olan yakın mesaimizde de defalarca  gündeme getiriyoruz. İnşallah bu tören bu konudaki kararlılığımızı, azmimizi  artıracak ve bu projeye de hız verecektir. Bunun yanında Müsteşarlığımızca sabit,  kara, hava, deniz platformu konuşlu destek ve taarruz sistemleri, kendini koruma  sistemleri, el yapımı patlayıcılarla ilgili jammer sistemleri, elektronik harp  test eğitim ve teçhizatlarının geliştirilip, kurulması gibi sistemler üzerinde  çalışmalar devam etmektedir. Başta güvenlik güçlerimizin elektronik harp alanında  en modern silahlarla, teçhizatla donanması olmak üzere bu tür çabaları çeşitli  ortamlarda devam ettirme azmimiz tamdır."

Savunma sanayisindeki teknolojik yetkinliğin önemini vurgulayan Demir,  "Alanda mücadele eden güvenlik güçlerimiz, silahlı kuvvetlerimiz ne kadar etkin  ise buradaki çalışmalar da o kadar etkindir. Güvenlik güçlerinin etkinliği  sağlayacak teknolojidir, teknolojinin yuvası da buralardır. Operasyonel alanda  canını tehlikeye atan güvenlik kuvvetlerimiz belirli bir fedakarlık, azim ve  kararlılık gösteriyorsa bizler de aynı azim ve kararlılıkta olmalıyız" diye  konuştu.

"BİNDEN FAZLA TESTTEN GEÇTİ"

ASELSAN Genel Müdürü Faik Eken, konuşmasında, Türk Silahlı  Kuvvetlerinin (TSK) savunma elektroniği alanındaki ihtiyaçlarını gelişmiş ve  özgün teknolojik çözümlerle karşılamak için çalıştıklarını, bu yöndeki çabaların  son ürünün KORAL Sistemi olduğunu söyledi.

TSK'nın elektronik harp yetenekleri arasında öncü olarak yer alacak  sistemin, savunma sanayisi ve ASELSAN için de önemli bir aşamayı oluşturduğunu  vurgulayan Eken, şunları kaydetti:

"Dünya üzerinde sayılı ülkenin envanterinde bulunan, çok az ülkenin  geliştirebildiği bu sistemi ordumuz için milli imkanlarla geliştirmekten mutluluk  duyuyoruz.

KORAL, kabul muayeneleri esnasında binden fazla test aşamasından  geçerek performansını kanıtladı. Ülke savunmasında önemli bir görev üstlenen bu  ürünün geliştirilmesi için ASELSAN ile birlikte 50'ye yakın yerli alt yüklenici  çalıştı. Bu firmaların önemli bir kısmını da KOBİ'ler oluşturdu. KOBİ’lerimiz  proje başlangıcından üretim sonuna kadar, geniş bir yelpazede görev yaptı. Proje  için 500 bin saatin üzerinde tasarım işçiliği harcandı."

RADAR VE ELEKTRONİK HARP SİSTEMLERİNDE DE KULLANILABİLECEK

KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi, askeri taktik araçlara entegre  edilen ve geniş bir frekans bandında çalışan Elektronik Destek Sistemi (KORAL ED)  ile Elektronik Taarruz Sistemi'nden (KORAL ET) oluşuyor.

 KORAL ED Sistemi radar yayınları için tespit, teşhis, yön bulma  fonksiyonlarını yerine getirirken, KORAL ET Sistemi hedef radarların karıştırılıp  aldatılmasını ve iş yapamaz hale getirilmesini sağlıyor. Bu nitelikleriyle KORAL  Sistemi hedef ülkelerin hava savunma sistemlerinde önemli bir zafiyet oluşturacak  yetenekte bulunuyor.

KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi için 2013'ten bu yana yürütülen  yoğun sistem doğrulama ve sistem test süreci ile sistem test sürecinin son  aşamasında gerçekleştirilen modern ve karmaşık yapıdaki radar sistemlerine  uygulanan elektronik taarruz denemelerinden alınan olumlu sonuçlar sisteme olan  güveni artırıyor.

Sistem birimlerinde kullanılan, geleceğin savunma teknolojisi olarak  değerlendirilen aktif elektronik taramalı birimler ile aynı anda çoklu hedefe  karşı etkin olarak elektronik taarruz uygulanabiliyor. Aktif elektronik taramalı  birimler konusunda projede edinilen teknolojik birikim diğer birçok radar ve  elektronik harp sistemlerinde de kullanılabilecek. Dünyada sayılı ülkede var olan  bu teknoloji ülkemizin elektronik harp sektöründe geldiği aşamaya göstermesi  bakımından da büyük öneme sahip bulunuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ