İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre, geçen yıl yaklaşık 27 bin ton kiraz üretilen Bursa'da rekoltenin bu sene yarı yarıya azalacağı öngörülüyor.
Osmangazi Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ekim, yaptığı açıklamada, bu yıl kış aylarının aşırı soğuk geçtiğini, nisanda don ve kırağı, son günlerde de aşırı yağışın etkili olduğunu hatırlattı.
Ekim, bu durumun, tarımsal üretimi ve çiftçiyi olumsuz etkilediğini vurgulayarak, elverişsiz hava koşullarının kirazın yanı sıra bölgedeki zeytin, şeftali, armut ve erik üretimine de darbe vurduğunu ifade etti.
Kirazda aşırı yağıştan dolayı bir çatlamanın söz konusu olduğunu dile getiren Ekim, şöyle konuştu:
"İşçi getiriyoruz, hasadı yapamıyoruz, yağıştan dolayı. Yani 8 saatlik çalışma periyodunda işçiyi 4 saat çalıştırabiliyorsun. Bu arada kiraz, çabuk hasat yapılması gereken bir meyve. Alıp soğuk havaya koyamıyorsun veya 3-5 gün bekletemiyorsun, o an toplaman gerekiyor, yağışlardan hasat da yapamadığın zaman olgunlaşıyor, çürüyor. Böyle bir negatif bir durum var. Kirazda ortalama yüzde 50 dolayında rekolte kaybı bekliyoruz."
Üretici olarak, meyvenin az, fiyatın yüksek olmasından yana olmadıklarını kaydeden Ekim, "Bu zamana kadar yüzde 60-70 meyvesi dalında satılırdı, şu anda böyle bir şey söz konusu değil. Sanırım satışlar yüzde 10'larda. Bu da şundan kaynaklanıyor; çiftçi tonaj koyamıyor, tüccar da koyamıyor, 'yanılırım' diye. Satışlar da şu anda bir standartta değil, standart dışı bir satış oluyor" ifadelerini kullandı.
Üreticilerden Ersin Uğur da kirazda başlangıçta meyve tutumunun iyi olduğunu ancak hasat dönemine denk gelen aşırı yağışlar nedeniyle ürünün çatladığını belirtti.
Yağış yüzünden sıcaklık farklarının oluştuğunu anlatan Uğur, "Gece yağış, sabah da soğuk olduğu zaman bu, kirazları çatlatıyor. Çatladıktan sonra hemen hasat da edemiyorsunuz. O çatlamalar daha sonra çürümeye dönüşüyor ve çok büyük bir ürün kaybı oluyor. Rekolte kaybı bazı çeşitlerde tahminlerin ötesinde olacak gibi. Özellikle 'Ziraat 900' dediğimiz, ihraç olan kirazlarda yüzde 60-70'lerde kayıp var" diye konuştu.
Uğur, çatlayan, çürüyen kirazların yanı sıra önemli miktarda ürünün de yağış yüzünden kendiliğinden yere döküldüğünü, üreticinin kaybının büyük olduğunu sözlerine ekledi.
Bu arada, Bursa bölgesinde üreticiler, "Ziraat 900" çeşidi kirazın kilogramını 2-3 liradan satıyor.