Yıllardır herhangi bir etkinlik düzenlenmeyen Atatürk Kültür Merkezi yıkılacağı günü bekliyor. Yıkımına Mart ayında başlanılacağı belirtilen AKM’nin son hali ise havadan görüntülendi. Yerine 2 bin 500 kişilik bir opera binası inşa edilecek olan kültür merkezinin harabeye dönen hali havadan çekilen görüntülerle gözler önüne serildi. Görüntülerde kültür merkezinin bazı camlarının kırık olduğu kimi noktalarındaki camların ise olmadığı görüldü. İçerisinde herhangi bir eşya olmadığı görülen binanın çeşitli noktalarında güçlendirme çalışmalarından kaldığı belirtilen demirlerin bulunduğu görülüyor. 1946 yılında temeli atılan ancak ödenek yetersizliği nedeniyle 10 yıl boyunca inşaatına başlanamayan AKM, 1969 yılında İstanbul Kültür Sarayı adıyla hizmete açılabilmişti. Hizmet verdiği yıllarda geçirdiği yangın nedeniyle kapanıp yıllar sonra Atatürk Kültür Merkezi ismiyle yeniden açılan mimarlığını Hayati Tabanlıoğlu’nun yaptığı kültür merkezindeki bütün eşyalar yıkım öncesi taşındı. Murat Tabanlıoğlu’nun Mimarlığında yeniden inşa edilerek modern bir yapı haline getirilecek olan merkezin açılış tarihiyle ilgili ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Atatürk Kültür Merkezi (AKM) inşaatını 2019’un ilk çeyreğinde bitireceğiz" demişti.
“İNANILMAZ BİR YOĞUNLUK, KÜLTÜR SANAT HAYATINDA BİR PATLAMA OLMASINI BEKLİYORUM"
Beyoğlu’nun geçmişten bu güne her zaman sanatın merkezi olduğunu ve gerçekleştirilen projelerin bu kapsamda çok önemli olduğunu dile getiren Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “Elbette AKM’nin hızlı bir şekilde yapım sürecine girmesi ve bitmesi de burayı ayrı bir şekilde heyecanlandıracak. Bittiğinde inanılmaz bir yoğunluk, kültür sanat hayatında bir patlama, sürekli programlar sürekli toplanan, boşalan bir Taksim Meydanı sürekli kalabalık ve canlı olmasını bekliyorum” ifadelerini kullandı.
"BİR AN ÖNCE AÇILMASINI İSTİYORUM”
Beyoğlu’nun yerli ve yabancı birçok vatandaş tarafından ziyaret edildiğini ve AKM’nin modern bir çehreyle insanlara sunulmasının olumlu olacağını dile getiren Emine Akyıldız, “Olması gereken bir projeydi ümit ederim bir an önce hayata geçer. Gençlerimiz, çocuklarımız, bizler ve gelecek nesiller faydalanırlar. Bizim gençliğimizde kültürel etkinlikler Cem Karacalar, Barış Mançolar çok güzel konserlerimiz olurdu. Salonlarımız olmadığı halde özel kolejlerin salonlarında izlemeye gider, coşkuyla izlerdik. Opera, bale duyumsal ve görsel sanatlar açısından verimli olur bir an önce açılmasını istiyorum” dedi.
"DAHA İYİ VE MODERN BİR ŞEY YAPILACAĞINA İNANIYORUM"
Atatürk Kültür Merkezi’nin yeniden modern bir şekilde inşa edilerek kültür sanat hayatına kazandırılmasının Taksim Meydanı için önemli olduğunu ifade eden Turhan Akçalar, “Zaten şu anda kültür merkezi ömrünü tamamlamış, daha iyi ve modern bir şey yapılacağına inanıyorum. Taksim Meydanı aynı zamanda yabancılarında bulunduğu bir meydan. İyi olur bende kültür merkezinde zamanında sanat icra edenlerden biriyim" şeklinde konuştu.
ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ TAMAMLANDIĞINDA NASIL OLACAK?
Yeni Atatürk Kültür Merkezi binasında, 2 bin 500 kişilik bir opera salonu, 800 kişilik tiyatro salonu, bin kişilik konferans salonu, 285 kişilik sinema salonu, 250 kişilik oda tiyatrosu, bir sergi salonu, bir kütüphane, 885 araçlık otopark bulunacak. Yeni binanın en üst katında ise ikinci köprüden Tarihi Yarımada’ya uzan kadar uzanan manzaraya sahip bir restoran yer alacak. Yeni AKM’de binanın dış cephesi büyük bir ekrana dönüştürülecek şekilde inşa edilecek. Bu sayede Taksim Meydanı’ndaki vatandaşlar binanın dışına yansıtılan tiyatro, bale, opera gibi etkinliklerin temsillerini izleme imkanı yakalayabilecek. Atatürk Kültür Merkezi’ne uzanan araç trafiği ise yer altı tüneline taşınacak ve merkez önü araç trafiğine kapalı hale getirilecek. Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) ise 2019’un ilk çeyreğinde tamamlanması planlanıyor. AKM’nin yeni binasının mimarlığını ise AKM’nin ilk binasının mimarı Hayati Tabanlıoğlu’nun oğlu Murat Tabanlıoğlu yapıyor.
(Hasibe Karadağ - Ahmet Faruk Sarıkoç / İHA)