USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Atık malzemeler öğrencilerin elinde sanat eserine dönüşüyor

Ankara'nın Mamak ilçesindeki Abidinpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri atık ahşap, demir ve bakır gibi malzemelerden ürettikleri sanat eserlerini ziyaretçilerin beğenisine sunuyor.

Atık malzemeler öğrencilerin elinde sanat eserine dönüşüyor
27-01-2023 12:59
Google News
Ankara

Lisenin Metal Teknolojisi Bölümü öğrencileri, edindikleri teorik bilgileri atölyelerde pratiğe dönüştürüyor. Haftada 8 saat atölyede eğitim alan öğrenciler atık malzemelerden tasarladıkları çeşitli figürlerle geri dönüşüme destek oluyor.

Metal Teknolojisi Bölümü Başkanı Murat Yöndem, AA muhabirine, geri dönüşümün çevre açısından önemine işaret etti.

Yöndem, "Eğitim amaçlı kullanılan malzemeleri, işimiz bittikten sonra hurdaya gönderiyorduk. Şimdi ise atık metal parçalarını sanat eserlerine dönüştürüyoruz. Öğrencilerle atık hurda parçalarıyla birçok tasarım yaptık. Geri dönüşüm konusunda oldukça titiz davranıyoruz." diye konuştu.

Bölüm öğretmeni Sabri Bıyık da atölyelerinde 140 öğrencinin, atık malzemeleri yeniden kullanıma kazandırma çalışmalarına katıldığını söyledi.

Okulların ihtiyacı için üretilen malzemelerden artan ahşap, demir ve bakır gibi malzemeleri dönüştürerek hayvan, araba ve gemi figürleri yaptıklarını anlatan Bıyık, zamanla ürettiklerini sergileyecek bir alana ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Eski öğrencisinin bağışıyla okulda bir sergi alanı oluşturduklarını dile getiren Bıyık şunları kaydetti:

"Rahmetli Fikret Çolak Hocam ile tamamen atık malzemelerden oluşan at heykelini yaptık. Bu heykelin yapımına 7 öğrenci destek oldu. Öğrenciler hafta sonunda bile bizimle çalışmaya geldi. Beraber bu heykelin yapımını 6 ayda tamamladık. Daha sonra alttan gelen öğrencilerimiz, 'Hocam, biz de kartal heykeli yapmak istiyoruz.' diye heves edip bize söyleyince 1 yıl sonra kartal heykeli yaptık. Sergi alanımızdaki bütün ürünler tamamen atık metallerden üretildi. Ürünlerimizle TÜBİTAK yarışmalarına da başvurduk. Üretimler öğrencilerimize gurur ve heyecan verdi. Belki öğrencilerimizden birkaçı bu işi devam ettirir."

Bıyık, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) vasıtasıyla 2016'da Moğolistan'da mahkumlara meslek kazandırmak için eğitim verdiklerini, 2017'de ise Özbekistan ve Tacikistan'daki öğretmenlere ileri düzey kaynakçılık kursu düzenlediklerini aktardı.

Öğrencilerden Berat Şimşek ise öğrendikleri teorik bilgileri pratik yaparak pekiştirdiklerini ve bu sayede mesleğe hazırlandıklarını dile getirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ