Milli Eğitim Bakanı Avcı, Büyükhanlı Park Hotel’de düzenlenen UNITWIN Ağları/UNESCO Kürsüleri 2. İstişare Toplantısı’na katıldı. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun son yıllarda ciddi atılımlar içerisinde olduğunu belirten Bakan Avcı, bunun en somut örneğinin 3’ten 8’e çıkan kürsü sayısının çalışmaları devam eden 4 üniversitedeki girişimlerle beraber 12’ye ulaşması olduğunu söyledi. Kürsülerin her birinin ayrı ayrı öneme sahip olduğunu dile getiren Bakan Avcı, “Ama özellikle günümüzde yaşadığımız koşullar nedeni ile bir tanesinin çok büyük aciliyet kazandığını düşünüyorum. O da göç ve mülteciler sorunu ile ilgilenebilecek, UNESCO ideallerini bugün karşı karşıya olduğumuz bu sorun çerçevesinde hayata geçirmek için çalışmalar yapacak bir kürsü” diye konuştu.
BAKAN AVCI’DAN ULUSLARARASI CAMİAYA MÜLTECİ ELEŞTİRİSİ
Bakan Avcı, istişare toplantısında Suriye’deki mülteciler konusuna da değindi. Türkiye’de bugün itibari ile 3 milyona yakın Suriyeli sığınmacı olduğu bilgisini veren Bakan Avcı şunları söyledi:
“Bunların aşağı yukarı üçte biri de eğitim çağında olan çocuklar ve gençler. Dolayısıyla bu gençler, bu çocuklar UNESCO idealleri doğrultusunda yapılacak çalışmalar için bekliyorlar. Ne yazık ki bugüne kadar uluslararası camia bizim Türkiye olarak yaptıklarımıza yeterince katkıda bulunamadı. Geçtiğimiz hafta Brüksel’de yapılan Avrupa Konseyi Eğitim Vakfı Konferansı’nda da vurguladığım gibi 30 bin, 35 bin, 50 bin Suriyeli sığınmacıyı kabul etmiş olan ülkeler yaptıklarını abartılı cümlelerle anlatıyor. Ne yazık ki Türkiye’nin kabul ettiği 3 milyon Suriyeli ve eğitim bekleyen 830 bin genç ve bizim eğitime aldığımız 330 bin öğrenci uluslararası dikkatlerin uzağında kaldığını gördük. Onun için burada bir kere daha UNESCO idealleri açısından bu konunun ne kadar önemli olduğunu vurgulama ihtiyacı duyuyorum. Kurulacak bu kürsülerden birinde biz özellikle bu konunun ayrıntılarını çalışma imkanını bulacağız.”
“UNESCO MİLLİ KOMİSYONU İLE PEK ÇOK SORUNUN ORTAK ÇÖZÜM ADRESİYİZ”
MEB olarak UNESCO Milli Komisyonu ile pek çok sorunun ortak çözüm adresi olduklarını söyleyen Bakan Avcı, UNESCO’nun ne olduğunu ve ne yaptığını öğretmenlerin, öğrencilerin ve velilerin bilmesi gerektiğini söyledi. Bu konu çerçevesinde UNESCO Milli Komisyonu’nun yürürlüğe koyduğu burs programının çok yararlı gördüğünü belirten Bakan Avcı, “İnşallah önümüzdeki günlerde yeni bir programı da birlikte gerçekleştireceğiz. O da biliyorsunuz biz Şubat ayında 30 bin öğretmenimizi göreve aldık. Bu 30 bin öğretmenimiz Şubat ayında atandılar ama hemen atandıkları okullarda göreve başlamadılar. Çünkü bu sene başlattığımız bir uygulama ile öğretmenlerimiz önce deneyimli öğretmenler nezaretinde sınıflara gözlemci olarak giriyorlar. Bu arada bu öğretmenlerimiz 6 ay boyunca staj yaptıkları şehirlerin kültürünü, tarihi ve kültürel birikimlerini öğrenecek programlara katılıyorlar. Şimdi UNESCO Milli Komisyonu ile yaptığımız ön anlaşma ile inşallah önümüzdeki günlerde Ankara’da, İstanbul’da, İzmir’de bu eğitimde olan öğretmenlerimiz UNESCO konusunda da seminerlere katılacaklar” şeklinde konuştu.
Bakan Avcı, çalışmalarını daha rahat yürütebilmeleri için UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’na tahsil edilen bir binanın yapılacağı müjdesini verdi. Bugün itibari ile yeni binanın yapımı için Maliye Bakanlığı’ndan onay çıktığı bilgisini veren Bakan Avcı, 3. istişare toplantısının kendilerine tahsil edilen bu binada yapılacağını söyledi.
(İHA)