Müzekker SUBAŞI / bursa.com
Bursa Ayakkabıcılar Odası Başkanı İbrahim Aytekin, sektörün sürekli geriye gittiğini belirterek, “İthalat bizi mahvetti. Bunun dışında, içerde yerli Çinliler ürettik. Onlarla mücadelemizi sürdürürken, kaliteden ödün verdik, çok ucuza ayakkabı satıldı. Gençleri büyük markalara kaptırdık” dedi.
Gençosman Ayakkabıcılar Çarşısı'nın kurulduğu 1981 yılından günümüze kadar olan süreçte en zor günlerini yaşadığını belirten İbrahim Aytekin, ‘O dönemde 5 ile 27 metrekare arasında değişen farklı büyüklüklerdeki dükkanlarda üretim ve satış yapardık. O günün koşullarında bu dükkanlar birçok ailenin geçimini sağlardı. Üretimde bu kadar çok çeşit yoktu. Deri, kösele vardı. Şimdi çeşit çok. Ürünlerin depolaması gerekiyor, bu da daha geniş yerlerin ihtiyacını yaratıyor” dedi.
Büyük marketlerin, alışveriş merkezlerinin, zincir mağazaların kendilerini olumsuz etkilediğini belirten Aytekin, “Küçük imalatçılar ürettiklerini satamıyor, 15 yılda üye sayımız yüzde 50 düştü. Şu an Bursa genelindeki üye sayımız yaklaşık bin 500” diye konuştu.
Bursa Ayakkabıcılar Odası Başkanı İbrahim Aytekin, ayakkabıcılık sektörünün ithal malların dışında yerli üreticilerin oluşturduğu olumsuzluklardan da etkilendiğini söyleyerek, “İthal malların zararı oldu ama içerde yerli üreticiler de fiyat kırdı. Biz onlarla mücadele edelim derken, kalitemizden ödün verdik. Bir sürü alışveriş merkezleri büyük marketler geldi. Piyasayı darmadağın ettiler. 5-10 liraya ayakkabı sattılar. İşine meraklı olanların ekmeğini ellerinden aldılar” dedi.
Bursa’nın Türkiye’de ayakkabı üretiminde söz sahibi olduğuna dikkat çeken Aytekin, “Ülke genelinde yıllık yaklaşık 600 milyon çift ayakkabı üretiliyor. İç pazarda bunların yüzde 20'sini tüketiyoruz. 4 ayda ülke ihtiyacını karşılıyoruz. Dünya genelinde estetik ve kalitede iyiyiz ama pazarlamada her zaman sınıfta kalıyoruz” diye konuştu. Aytekin ayrıca, bunların dışında genç nüfusu da büyük markalara kaptırdıklarını sözlerine ekledi.