USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Azerbaycan-Ermenistan arasında sıcak saatler

Akşam karanlığında sınıra sızmaya çalışan Ermenistan birlikleri havadan izleniyordu. Dağlık Karabağ'da bir kez daha silah sesleri duyuldu, hem Azerbaycan hem de Ermenistan kayıpları olduğunu açıkladı. Paşinyan ise apar topar Putin'i telefonla aradı.

Azerbaycan-Ermenistan arasında sıcak saatler
13-09-2022 10:55
Google News

Türk üretimi Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) Dağlık Karabağ Savaşı'nı yalnızca 44 günde kazanan Azerbaycan, bir kez daha Ermenistan'la çatıştı. Ateşkes anlaşmasıyla ortaya çıkan sınır hattında sık sık Azerbaycan tarafına sızmaya çalışan Ermenistan askerleri ve milisler, bu kez birçok cephede saldırıya girişti.

12 Eylül Pazartesi akşam saatlerinde Dağlık Karabağ'daki sınırın birçok bölgesinden silah ve patlama sesleri duyuldu. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermeni birliklerin akşam karanlığında Daşkesen, Kelbecer ve Laçin bölgesinde büyük çaplı sabotajlar gerçekleştirdiğini bildiriyor.

Ermenistan güçleri, Azerbaycan ordusunun mevzileri arasındaki bölgeleri ve tedarik yollarına mayın döşemek isterken suç üstü yakalandı. Sabotajcılar dağlık alanı ve vadileri kullanıyordu.

Sınır hattındaki Başarkeçer, İstisu, Karakilise ve Gorus tarafındaki Ermenistan birlikleri de Azerbaycan mevzilerine doğrudan ateş açtı. Bakü'den gelen resmi açıklamaya göre, saldırılarda bazı Azerbaycan askerleri hayayatını kaybetti, askeri altyapıda da hasar oluştu.

Azerbaycan "Bir muharebe gerçekleşti" derken, askeri birlikler anında misillemede bulundu ve Ermenistan güçleri püskürtüldü.

Azerbaycan'ı 'yoğun ateş açmakla' suçlayan Erivan yönetimi, sınır hattındaki çatışmada kayıplarının olduğunu doğruladı.

Ermenistan, Azerbaycan ordusunun Goris, Sotk ve Jermuk yönünde saldırı düzenlediğini iddia ediyor. Bakü ise, Ermenistan topraklarına saldırı düzenlediğine dair iddiaları 'saçmalık' olarak nitelendirdi.

Ermenistan Savunma Bakanlığı sözcüsü Aram Torosyan, Azerbaycan ordusunun SİHA kullandığını söyledi. Söz konusu açıklama, yerel medya tarafından da sayfalara ve ekranlara taşındı.

MOSKOVA'YA ACİL TELEFON

'Operasyonel temas' olduğunu kabul eden Ermenistan, beklendiği gibi hemen Rusya'yı aradı. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rus lider Vladimir Putin'e telefon açıp çatışmayı haber  verdi.

Bakü, Ermenistan birlikleri ve milislerinin son haftalarda Laçın, Kelbecer, Daşkesen ve Gadabey gibi bölgelerdeki sınır hattında sistematik bir şekilde ateş açtığını belirtiyor. Azerbaycan ordusu, söz konusu bölgelere yığılan taarruz silahları, ağır toplar ve askerleri drone kullanarak gözlemledi.

Dağlık Karabağ ve çevresindeki bazı bölgeler, 1990'ların başından bu yana Ermenistan işgali altında bulunuyordu. 27 Eylül 2020'de başlayan savaşın ardından Azerbaycan, ayrılıkçılar tarafından kontrol edilen bölgedeki toprakların bir kısmını geri aldı. Ateşkes şartlarına göre, Rusya ayrılıkçıların elinde kalan toprakları korumak için bölgeye 2 bin barış gücü askeri konuşlandırıldı.

Sınır hattında yer yer silah sesleri duyulsa da büyük bir çatışma gerçekleşmedi. Ancak 2022 yazına gelinmesiyle ateşkes ihlâlleri ve çatışmalar yeniden alevlendi, Ermeni milisler kısmi seferberlik ilan etti.

Ağustos ayı başındaki Ermenistan saldırısında bir Azerbaycan askeri yaşamını yitirdi. Saldırıya yanıt veren Azerbaycan ordusu, bölgedeki birkaç stratejik tepenin kontrolünü ele geçirdiğini açıkladı.

Tansiyonun yükselmesile Batı'dan peş peşe açıklamalar geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı, durum nedeniyle çok endişeli olduğunu açıkladı, gerilimin tırmanmasını önlemek için acil adımlar atılması çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği de çatışmaların derhal sona erdirilmesi çağrısında bulundu ve her iki tarafın da ateşkese saygı duyması gerektiğini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ