Tokat'ın Turhal ilçesinde yaşayan evli ve 2 çocuk babası Ali Akman, son yıllarda idrarından gelen kan sonrası Gaziosmanpaşa Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine başvurdu. Burada yapılan tetkiklerde Akman'ın mesane kanserine yakalandığı tespit edildi. Üroloji bölümünde tedavi altına alınan Akman, 9 gün önce ameliyata alındı. Burada Üroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Nihat Uluocak ve genel cerrahi ekibi tarafından yapılan ameliyatla, Akman'ın idrar kesesi alındı. 20 santimetrelik bağırsak parçasıyla yeni bir idrar kesesi yapıldı.
"20 SANTİMETRELİK BAĞIRSAKTAN MESANE YAPTIK"
Ameliyatı gerçekleştiren Doç.Dr. Nihat Uluocak, sigara içen yaşlıların idrarda kan görmesi durumunda mutlaka tıbbi kuruluşlara müracat etmesi gerektiğini belirterek, ''Hastamızda kasa ulaşmış bir tümör mevcuttu. Bu durumda artık bizim kapalı ameliyatlar yetmiyor, bir üst safhaya geçmemiz lazım. Biz hastamızın idrar torbasının mesanesini açık ameliyatla mesane ve meni yollarını çıkardık. Daha sonra genel cerrahi ekibi bize 20 santimlik bağırsak segmenti verdi. Biz o bağırsak segmentiden yeni bir mesane yaparak hastanın idrar ve böbrek yollarını oraya bağladık. Hastanın bugün 7'nci günü. Başarılı bir ameliyat oldu. Bundan sonra da yakın takipte olacağız" diye konuştu.
"YENİDEN DOĞDUM"
Uzun yıllarda özel bir firmada otobüs şoförü olarak çalıştıktan sonra emekli olan Ali Akman ise, yaklaşık 40 yıldır sigara içtiğini söyledi. Yaklaşık 10 yıldır idrarında kanama yaşandığını ancak bunun ilerleyen yıllarda arttığını açıklayan Akban, "Sonra doktora gitmeye karar verdim. Allah razı olsun hocalarımdan, yardım ederek beni bu duruma getirdiler. Şimdi çok iyiyim. İstanbul'a gittim ancak orada 1.5 ay uğraştım ancak sağlığıma kavuşamamıştım. Şimdi hayata yeniden doğdum" dedi. Akman'ın önümüzdeki günlerde taburcu olacağı öğrenildi.
"EN ÖNEMLİ RİSK SİGARA İÇMEK"
Üroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Bekir Süha Parlaktaş, mesane kanserinin sık görülen bir hastalık olduğunu söyledi. Erkeklerde görülen tüm tümörler içerisinde 4'üncü sırada yer aldığını Parlaktaş, hastalığın risk faktörlerini şu şekilde açıkladı: "Mesane tümörü ile ilgili en önemli risk faktörü sigara içmek. Özellikle 50 yaş üzerinde, 20 yıldan fazla sigara öyküsü olan insanlarda mutlaka risk artıyor. Bunun yanında kimyasal sanayi kurumlarında korumasız olarak çalışanlarda, boya ve lastik sanayisinde fazla görülebiliyor. Bu kanser ileri yaşlarda ve erkeklerde bayanlara göre daha sık görülen bir kanser türü."