Yanan alanda zarar gören orman emvallerinin tamamının bu yıl boşaltılacağını ve arazi hazırlığının da bitirileceğini söyleyen Bakan Eroğlu, "Bakanlık olarak biz de fidan dikimini 2015 sonbahar ve 2016 ilkbahar döneminde yapacağız. Yangında zarar gören alanları bir yıl içerisinde yeniden ağaçlandıracağız” dedi.
29 Ağustos 2015 Cumartesi günü Mudanya'nın Göynüklü Mahallesi Kocaçam mevkiinde saat 17.30’da çıkan orman yangınına ilk müdahalenin 17.44’te helikopter ile yapıldığının altını çizen Eroğlu, "Cumartesi günü Yangın Harekat Merkezi'mizden yangınları takip ettik. Orman teşkilatımız yangınları söndürmek için cansiperane mücadele ediyor. Bir gün içinde çıkan 30 ayrı yangın kısa sürede kontrol altına alınarak söndürüldü. Alanya'daki yangına 6 dakika, Anamur'daki yangına ise 10 dakika içinde müdahale yapıldı. Akdeniz ülkeleri arasında orman yangınları ile mücadelede en başarılı ülkeyiz” diye konuştu.
Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bursa’da meydana gelen orman yangınında idaremize ait 9 adet ilk müdahale aracı, 55 adet arozöz, 11 adet su ikmal aracı, 5 adet dozer ve 5 adet kiralık helikopter ile Büyükşehir Belediyesi'ne ait 31 adet itfaiye aracı kullanıldı. 206 orman işçisi ve 52 teknik eleman olmak üzere toplam 258 personel görev yaptı. Yangın 30 Ağustos 2015 Pazar günü sabaha karşı saat 04:00’te kontrol altına alındı. Aynı günde rüzgârın etkisiyle yer yer yeniden parlamalar olmuş, ancak ekiplerimiz anında müdahale ederek yangını söndürmüştür. 30 Ağustos gecesi de tedbir amaçlı nöbetçi ekipler sahada bekledi. 31 Ağustos Pazartesi günü ise saat 12.00 itibarıyla 5 adet nöbetçi ekip göreve devam ederek, sahadaki yangın söndürme faaliyetleri sonlandırıldı.”
"YANAN ALANLARIN BİR METREKARESİ BİLE BAŞKA MAKSATLA KULLANILMIYOR"
Bursa’daki orman yangınına bütün imkanlar seferber edilerek hiç vakit kaybedilmeden müdahale edildiğinin altını çizen Bakan Veysel Eroğlu, “Ekiplerimizin cansiperane çalışmaları sayesinde yanan orman alanın etrafındaki Çağrışan, Göynüklü, Nilüfer ve Aksungur mahallelerinde hiçbir mal ve can kaybı yaşanmadı. Genellikle zeytin, üzüm ve incirden oluşan bağ ve bahçelerde de yangından dolayı meydana gelen kayda değer bir zarar olmadı. Yanan orman alanı yangına karşı en hassas ağaç türü olan kızılçam sahasıdır. Kesin ölçümler için çalışmalar devam ediyor. Bizim dönemimizde yanan orman alanlarının bir metrekaresi dahi başka bir maksatla kullandırılmadı. Böyle bir durumun söz konusu olması mümkün değil” dedi.
Bursa’da yanan alanları en kısa sürede eski yeşil günlerine döndürmek için ne gerekiyorsa yapacaklarını kaydeden Eroğlu, “Hem anayasanın amir hükmü, hem de bakanlık genelgemize göre yanan alanları 1 yıl içinde ağaçlandırma mecburiyeti var. Yangında zarar gören alanları hemen ağaçlandırıyoruz. Bir yıl içinde yeniden ağaçlandırma talimatım var. Aynı şekilde İzmir Meryem Ana'da yanan alanları kısa zamanda yeniden ağaçlandırdık. Adrasan orman yangınında zarar gören alanda da aynı şekilde hemen ağaçlandırma çalışmalarına başladık ve 250 bin fidanı toprakla buluşturduk. Çalışmalarımız neticesinde Adrasan 3 yıl sonra eski yeşilliğine kavuşmuş olacak” diyerek sözlerini noktaladı.