Bakan Koca'nın açıklamalarından satırbaşları:
Yaşadığımız bu global krizde önemli sınav verdik. 83 milyon birlikte hayatın önünü açmaya devam edeceğiz. Normalleşme süreci yakında 1 ayını tamamlayacak. Kontrol dışı gelişmeleri dışarda tutarsak önümüzdeki günler aydın olacak. Kontrollü sosyal hayatın şartlarını yerine getirirsek daha kaliteli bir hayat yaşarız.
Normal şartlarda hayatın en canlı tarafını gösteren alışveriş ortamları virüs sürecinde canlılıktan uzaktı, hastanelere korkudan gidemiyorduk. Berberimiz, kuaförümüz, pastanemiz, kitapçımız kapalıydı. Hayatın en canlı tarafını gösterdiği alışveriş ortamları eski halinden uzaktı. Hastaneye bile tedavisi ertelenemeyecek durumunda gitmeyi tercih ediyorduk. Geldiğimiz nokta çok şükür ileri bir noktadır.
Coronavirüs maskesi virüsün yayılımını durdurmaktadır. Maske, kişisel bir tedbir değil ortak bir tedbirdir. Aynı ortamda bulunan herkes maske kullanmalıdır. Ortamda bir kişi bile maske takmıyorsa bu sıkıntılı bir durumdur, maske kullanmamak kişisel hukukun ihlalidir. Ortak alanlarda herkesi bu kurala uymaya devam edelim.
MASKE ORTAK SORUMLULUĞUMUZDUR
Maske tüm Türkiye'de ortak bir sorumluluğumuzdur. Geride bıraktığımız dönemde sokağa çıkma kısıtının önemi ne ise maske ve mesafe kısıtı da bu kadar önemlidir. Tedbirlere uyarsak kısa sürede normale dönebiliriz.
VİRÜSÜN ETKİSİ YAZ AYLARINDA AZALMIYOR
Yaz boyu dikkati elden bırakmamalıyız. Sıcaklardan dolayı maske kullanmayı bırakmayın, salgının ilk zamanlarındaki bilgi kirliliğini ortadan kaldırmalıyız. İlk bilgiler virüsün yaz aylarında etkisini yitireceği yönündeydi bu bilgilerin doğru olmadığını gördük.
Mücadelenin çok önemli bir kısmını büyüklerimiz için verdik aynı hassasiyetini koruyalım. Gençler, bugünün dünyasını sizin yaşınızdaki insanlar değiştirdi. Önünüzde 2 sınav var. Bu iki günün başarı günü olmasını yürekten diliyorum. Gelecekteki meslektaşlarımı şimdiden kutluyorum.
Üniversite sınavlarında kapılarda yoğunluk olmamalı. Aileler bu konuda yoğunluğa sebebiyet vermektedir.
Coronavirüse karşı aldığımız önlemler, hayatın her alanı için alınan önlemlerdir.
YAZ GÜNLERİNDE BIKKINLIĞA DÜŞMEYELİM
Değerli gençler ülkemin tüm yaz günlerinden aydınlık yüzleri. Bilmenizi isterim ki, dünyada iyilik, özgürlük, güzellik adına ne yapılmışsa insanlık için hangi büyük ve ileri adım atılmışsa bunların hepsi sizin yaşınızda kalmayı başarabilenler tarafından yapılmıştır. Bilim,sanat, buluş, icat sizin yaşınızın heyecanlarını, tutkularını ebediyete taşıma işidir. Gençlik bir kez gelir, onu hayatı boyunca sürdürebilenler toplumları, ülkelerini dünyaları değiştirir.
Düşünülenin aksine gelecek bizi ileride beklemiyor, geleceği bize gençler getiriyor. Önümüzde hepimizin heyecanla beklediği iki sınav günü var. Birkaç ay boyunca sizden bazı fedakarlıklar isteyen doktor ağabeyiniz olarak iki günün hayat boyu kutlamaya değer bulacağınız başarı günü olmasını yürekten değer buluyorum.
Günümüzde meslekler kişilerle değer kazanıyor. Zekaya, hayal gücüne, çalışkanlığa tüm meslekler aynı derecede ihtiyaç duyuyor. Pandemi boyunca toplumsal sorumluluğunun yerine getirmekle kalmadınız, örnek oldunuz. Sizlerin de bizlerden beklentileri oldu. Sınava uygun şartların hazırlanması konusunda elimizden geleni yaptık. Bilim Kurulumuz Sınav Tedbir Rehberi hazırladı. Milli Eğitim Bakanlığımız ve ilgili kurumlar hazırlıklarını tamamlayıp sizlerle paylaştı.
Yakın günlerde yapılan diğer sınavları dikkate almalıyız. Okul girişlerindeki yığılmalarda ailelerin etkili olduğunu biliyorsunuz. Bu sınavda yığılmanın daha az olacağını umuyoruz. Gençlere iştirak edecek aileler olursa kendilerinden sınav merkezinin biraz uzağında beklemelerini, gruplar oluşturmamalarını rica ediyoruz.
Sınav tarihi üzerinde bazı gündemler oluştu. Tarihin belirlenmesi tek başına bakanlığımızın yetkisi dışında olmakla birlikte ana düşünceyi arz etmek istiyorum. Hepimiz sizlerin yaşadığı sınavları yaşamış kişiler olarak duygularınızı çok iyi anlıyor, içtenlikle saygı duyuyoruz.
DSÖ'NÜN EYLÜL AYI AYI RİSK ÖNGÖRÜSÜ...
Salgın hastalığı sözkonusu olduğunda 1 ay 2 ay sonrasını öngörmek çok zordur. Sınavın ertelenmesi durumunda risk bugünden çok daha büyük olabilirdi. Bugünkü gerekçeler yarın da büyüyebilir. DSÖ'nün Eylül ayı için risk öngörüsünde bulunduğunu konuşmamın başında belirtmiştim. Sınavın meçhul bir zamandansa şimdi yapılmasına ilgili kurullar tarafından öngörülmesi doğru görülmektedir.
Koronavirüse karşı alınacak önlemlerin sağlığımız için alınmış önlemlerin yanısıra ekonomi, ticaret, üretim hayatın her alanında yeniden ivme kazanmak için alınan önlemler olduğudur. Tüm hayatın eski temposuna yaklaşması, vaka sayıların kontrol altında tutulmasına bağlıdır.
İSTANBUL'DA BAĞIŞIKLIK ORANI YÜZDE 3'ÜN ÜZERİNDE
Bağışıklık ve antikor testlerimiz devam ediyor. 118 bin kişiye PCR testi yaptık. Pozitif bulduğumuz ortan binde 2,8 oranında. Antikor testi de yapıyoruz binde 8,1'dir. Toplum bağışıklığı Türkiye'de yüzde 1'in altında. İstanbul'da ve Adıyaman'da bağışıklık oranı yüzde 3'ün üzerinde.
HERKES TEDBİRLERE ÖNEM VERMELİ
O nedenle herkesin tedbirlere önem vermesi gerektiği ortada. Yani aşı gelişmedikçe, yaygın aşı yapılmadıkça bu tarz pandemi sonrası bağışıklıkla toplum bağışıklığının olamayacağını görmüş oluyoruz. Hepimiz tedbirler noktasında hassas olmalıyız. Virüsten korunmanın en bariz yönü maskeyi takıyor olmak, mesafeyi korumak. O nedenle biz virüsten korumak istiyorsak, kendimizi potansiyel virüs taşıyıcısı gibi görüp bu iki tedbire ve el hijyenine devam etmeliyiz. Herkesin yaygın test yapma çabası içinde olmaması gerekiyor. Toplumda bu kadar düşük oranda bildikten sonra. Belirtisi olan kişilerin test yaptırmak,sağlık kuruluşuna müracaatı daha çok önemli.
HAYVANLAR ÜZERİNDE AŞI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Türkiye'de hayvanlar üzerinde aşı çalışmaları devam ediyor, sonuçlar iyi ilerliyor. İnsanlar için klinik araştırmalarımız da devam ediyor. Eylük ve ekim aylarında daha net çalışmalar gerçekleşecektir.