Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ’8. İş Sağlığı Güvenliği Konferansı’yla ilgili düzenlediği basın toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu’nun katılımıyla gerçekleşti. Bakan Soylu, iş güvenliği konusunda her şeyin korkutularak olmayacağına dikkat çekerek, "Daha ziyade önleyici tedbirler alınmasını ve bunun toplumsal bir mesele olduğunun hissedilmesi, toplumla paylaşılması, toplumun bütün paydaşlarının bu konuda farkındalık yaratmak isteyen herkesin bir meselesidir. Çok iyi tasarlanmış, iyi planlanmış bir iş sağlığı ve güvenlik kanununun özellikle bizim çerçevemizdeki işleyiş, bizle benzer ülkelerle kıyaslandığında iyi bir noktaya geldiğimizin delilidir. Ancak bu konuda özellikle bugüne kadar atılan adımlardan daha ileri atmaktaki temel sorumluluğumuzdur" şeklinde konuştu.
Bakan Soylu, 2016, 2017, 2019, 2020 yıllarının Türkiye’de hemen hemen bütün herkesin bu konuda farkındalık üretmesi için çaba göstermesi gereken yıllar olması gerektiğini vurguladı. "Eğer sistemde bir eksiklik olursa çok doğaldır ki bu bazen bilerek istismar, bazen bilmeden atılan adımlarla hepimizi üzen sonuçlarla karşı karşıya kalınıyor" diyen Soylu, şöyle devam etti:
"Dünya bunu nasıl yapıyor? İşte kanun ortada, 8-11 Mayıs’ta gerçekleşen Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı’nı düzenliyor. Hem kendi adımlarımızın ne noktaya gelebileceğini iyice planlamak, bu konularda yapabileceklerimizi kamuoyuyla daha iyi paylaşmak konusunda bir fırsat olarak bulunmaktadır. Bizim bakanlık olarak bu konuyla ilgili 2020 yılına kadar sosyal paydaşlarımızla birlikte çok ciddi ve sürdürülebilir eğitim programlarımızı gerek sektöre, gerek eğitim gören öğrencilere ve işçilerimize yönelik hazırlama konusunda çalışma içerisindeyiz. 81 ilimizde, 970 ilçemizde özellikle iş sağlığı ve güvenliği konusunda filmlerle, animasyonlarla, broşürlerle, el kitapçıklarıyla, afişlerle bu konuda farkındalığı hep birlikte oluşturma konusunda ciddi bir adım çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. Korkutucu, ürkütücü davranıştan ziyade daha çok önleyici ve bu konularda hatırlatıcı ve tedbire yönelik adımların atılacağını ifade etmek istiyorum" dedi.
Bakan Soylu, "Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı hem dünyada neler olduğunu hem Türkiye’de neler olduğunu, bunların karşılaştırılmasını ve bundan sonra yapılabileceklerin neler olduğunun öngörüleceği bir tecrübe kazandık. Bizim uygulamalarımızın da diğer ülkeler tarafından görülebileceği iyi adımların orada herkes tarafından örnek alınabilecek bir konferans olacağı kanaatindeyim" diye konuştu.
"BİRÇOK İNSANIN HAYATINI SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE DEVAM ETMESİNİ SAĞLAMAK BİZİM TEMEL GÖREVİMİZ"
Bakan Soylu, özellikle televizyon dizileri ve reklam gibi mecralara da ihtiyaçları olduğunun altını çizerek şunları kaydetti:
"Alacağımız tedbirlerle birçok insanın hayatının sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlamak bizim temel görevimizdir. Bu anlayışla da devam edeceğiz. Herkese ihtiyacımızın olduğu bu konuda, yani toplumun her kesimine bu konuyu ifade etmeye çalışan her bir direğe ihtiyacımız var. Artık şunları duymak istemiyoruz; yapılan bir kazının etrafına konulmayan bir takım koruma anlayışıyla arabaların oraya uçtuğunu, çocuklarımızın okula giderken düştüğünü, insanların geri kalan ömrünü sakat geçirdikleri ve o günü hatırlamak istemedikleri bir Türkiye tablosu görmek istemiyoruz. Bunun için sürekli anlatmalıyız, ifade etmeliyiz."