Bakan Ünal, istihdam paketi kapsamında da havaalanlarından müzelere kadar turistlere yardım için bin kişinin istihdam edileceğini de açıklarken, Konya’da da bir “helal turizm kongresi” düzenleneceğini belirtti. Katıldığı ITB Uluslararası Berlin Turizm Borsası’nda bir basın toplantısı düzenleyen Ünal, Alman gazetecilerin sorularını da yanıtlayarak özetle şunları söyledi:
YAPTIRIM ARACI OLARAK KULLANDI
“24 Kasım’da Rusya ile Türkiye arasında başlayan gerilim sonrasında bir süreç var. Turizm, uluslararası ilişkileri iyileştirici bir husustur ve bir yaptırım aracı olarak kullanılmamalıdır. Ama Rusya turizmi bir yaptırım aracı olarak kullanmayı tercih etti. Hiçbir yönetim, insanların seyahat etme özgürlüğünün önünde engel olmamalıdır. Rusya ile turizmde, Rus hükümeti Türkiye’ye gelmek isteyen Rus vatandaşlarını engellemek istediği için azalma oldu. Turizmimizde bir sorundan dolayı bir azalma değil bu.
BÜTÜN ENDİŞELERİ SİLDİK
Alman pazarına gelince, terör küresel bir sorun. İstanbul’a yapılan saldırı Londra’ya, Madrid’e de yapılabilirdi. Hepimiz aynı dünyada yaşıyoruz ve bu şehirler hepimizin gözbebeği gibi korumamız gereken şehirler. Terör insanları korkuttu, kaygılanmasını sağladı. Bundan dolayı da Türkiye’ye dönük bir endişe oluştu. Ama biz aldığımız sıkı güvenlik önlemleriyle bu konudaki bütün kaygı ve endişeleri silmiş durumdayız. Biz Almanya’dan gelecek ziyaretçilerimizde bir eksilme olacağını düşünmüyoruz. Sektörümüzün zarar görmemesi için, Bakanlık olarak alınması gereken tedbirleri aldık ve bunları açıkladık. Türkiye’nin mükemmel bir fiyat hizmet dengesi var. Bu da birçok ülke için çok cazip imkanlar sunuyor. Özellikle de Almanya için. Hiçbir ülke algı olarak ucuz ülke olarak anılmak istemez.
TERÖRDE İSPANYA ÖRNEĞİ
İnsanlar maalesef terör saldırısının gerçekleştiği şehirlerde korku yaşıyorlar. Terörün de amacı bu. Bu sorunu Paris de yaşıyor. Geçmişte İspanya da yaşadı. İspanyol yetkililerle görüştüğümde, ‘Bir dönem plajlarınızda bombalar patlıyordu, bir taraftan da turizmi yukarı çekmeye çalışıyordunuz. Bunu nasıl aştınız’ diye sorduğumda şunu söylediler; ‘İspanya’da ETA terör eylemi yaptığında üniversitesinden siyasetine kadar tek bir ses ve tek bir nefes olarak tepki verdik. Terör eylemlerinin olduğu yıl İspanya’nın ziyaretçi sayısı arttı. Çünkü terör eylemlerine dünya boyun eğmiyor. Ortak bir tepki ortaya konuldu.’ Burada insan olarak hepimize düşen ortak sorumluluk terörün bizi korkutmasına, seyahat etme özgürlüğümüze engel olmasına boyun eğmemek. İstanbul, Paris, Londra, Barcelona ya da Kahire hangisi olursa olsun bu şehirler hepimizin görmek istediği ve korunması gereken şehirler. Bu şehirlerde terör eylemleri olduğunda bütün dünyanın ortak tepki göstermesi gerekiyor.
GÜVENLİK ARTTIRILDI
Biz güvenlik önlemlerimizi arttırıyoruz, şehirlerimizin, İstanbul’un, İzmir’in, Antalya’nın, Ankara’nın daha güvenli hale gelmesi için gereken bütün güvenlik önlemlerini alıyoruz. Terörizme karşı uluslararası işbirliğimizi güçlendiriyoruz. Özellikle turizm bölgelerimizde bu hassasiyeti iki üç katına çıkarıyoruz. Türkiye’nin turizm bölgelerinde hiçbir şekilde güvenlik riski bulunmamaktadır. Bütün şehirlerimiz son derece güvenlidir. Herhangi bir endişeye kapılmadan kendi evinize geliyor gibi Türkiye’ye gelebilirsiniz. Bazı ülkelerin bazı ülkeler aleyhine negatif kampanyalara da tepki koymalıyız.
REZERVASYONLARDA TOPARLANMA BAŞLADI
Ocak ve Şubat aylarında rezervasyonlarda bir gerileme söz konusu. Ama bize istatistiklerin gösterdiği, mart ayı içinde ciddi bir toparlanma başladı ve bunun nisanda da süreceğini görüyoruz. Rezervasyon eğilimlerinin, nihai kararlar oluşturacak bir veri sunmadığını görüyoruz. Sizlerden istediğimiz, terörün oluşturduğu şüphelere izin vermeyin. Türkiye uluslararası büyük kongrelere ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin güvenlik açısından herhangi bir sorunu bulunmamakta.
BİN TURİZMCİ İSTİHDAMI
Türkiye’ye gelen ziyaretçilere daha çok dokunmak istiyoruz. Uçaktan indikleri andan başlayacak, ören yerlerini ziyaretten, bulundukları illerde onlara destek olacak yaklaşık bin kişi istihdam edeceğiz. Havaalanlarında gelen turisti karşılayacak turizm elçisi olacak, gitmek istedikleri yerlere ulaştıracaklar. Yakıt desteği verdiğimiz havaalanlarında 400 kişi, ören yerleri ve müzelerde de 600 kişi istihdam edeceğiz.SGK primleri konusunda devletin destek sağlamasına ilişkin talepler vardı. Bu konuda iki yıldır bir çalışma yürütüyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile belli aşamaya getirdik. SGK prim desteği olarak değil ama hem çalışan hem işveren açısından daha esnek bir model üzerine mutabakata vardık. Bunu Başbakanımıza, Bakanlar Kurulu’nda sunduktan sonra açıklamasını yapacağız.
KONYA’DA HELAL TURİZM KONGRESİ
Körfez ülkelerinden de Türkiye’ye dönük ciddi rağbet var. Endonezya ve Malezya gibi ülkelerden. Onlardan gelen ziyaretçilerin de hassasiyeti var. Konya’da helal turizm kongresi yapıyoruz 3-5 Mayıs’ta. Konya 2016’da büyük etkinliklere ev sahipliği yapacak.”