USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

"Balıkçı kasabası"nın tek balıkçısı"

Marmaris'in "balıkçı kasabası" Turunç'ta, yöre halkının turizme yönelmesiyle balıkçılık mesleğini devam ettiren sadece bir kişi kaldı. Turunç'taki tek balıkçı Metin Zeybek: "Marmaris genelinde toplasanız balıkçılık yapan 20 kadar kişi kaldı. Turunç'ta da tek ben varım"

20-08-2015 19:12
Google News

Muğla'nın Marmaris ilçesinde önceden  "balıkçı kasabası" olarak anılan Turunç'ta yöre halkının turizme yönelmesiyle  balıkçılık mesleğini sürdüren sadece bir kişi kaldı. İlçe merkezine karadan 21, denizden ise 8 kilometre uzaklıktaki  Turunç, 1980'li yıllarda turizmle tanıştı. Balıkçılık ve tarımı bırakan yöre  halkı, daha karlı olan "bacasız sanayi" turizme yöneldi. Muğla'nın geçen yıl büyükşehir statüsüne alınmasının ardından  mahalleye dönüşen, etrafı dağlar ve ormanlarla kaplı bir koyda bulunan Turunç,  artık bir turistik mahalle haline geldi. Kentin birçok kıyı kasabasında olduğu gibi süngerciliğin sona erdiği Turunç'ta balıkçılık mesleği de aynı sonla karşılaştı. Yaklaşık 2 bin nüfuslu  mahallede balıkçılığı meslek olarak yapan sadece 53 yaşındaki Metin Zeybek kaldı. Zeybek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Turunç'ta sadece kendisinin  sürekli olarak balıkçılık yaptığını söyledi. Yılın 6 ayı balık tutmak için denize açıldığını belirten Zeybek,  "Kışları deniz çok dalgalı olduğu için çalışmıyorum. Kış aylarında teknemi karaya çekerek bakımını yapıyorum" dedi. Turizmden önce Turunç halkının balıkçılık, süngercilik, tarım ve  arıcılık yaptığını anlatan Zeybek, tehlikeli bir meslek olduğu için süngerciliğin  tamamen bittiğini kaydetti.

 
 

MARMARİS GENELİNDE 20 KADAR BALIKI KALDI
Geçmiş yıllarda sadece Turunç'un değil, Marmaris'in tamamının balıkçı  kasabası olarak bilindiğine dikkati çeken Zeybek, "Ancak şimdi Marmaris genelinde  toplasanız balıkçılık yapan 20 kadar kişi kaldı. Turunç'ta da tek ben kaldım.  Beldemizdekiler artık geçimini büyük oranda turizmden kazanıyor. İnsanlarımız  pansiyon, apart otel işletiyor veya bu tesislerde çalışıyorlar" dedi. Ava çıktığında bazen 20, bazen de 2 kilogram balık tutarak döndüğünü  dile getiren Zeybek, denizde eskisi kadar balık olmadığını söyledi. Zeybek, yakaladığı balıkları restoranlara ve yaz aylarında dışarıdan  gelip pansiyonlarda kalan misafirlere sattığını belirtti. Emekli olana kadar çalışacağını ve daha sonra balıkçılığı bırakacağını  anlatan Zeybek, kendisinden sonra oğlunun bu mesleği devam ettirip  ettirmeyeceğini bilmediğini sözlerine ekledi. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ