Bursa Çiçek Pazarında dükkan işleten Serpil Can, yaptığı açıklamada, vatandaşların, saksı çiçeklerine ve süs bitkilerine ilgilerinin arttığını söyledi.
Saksıları geçen yılın fiyatlarıyla uyguna sattıklarını belirten Can, boyutlarına göre saksıların 1 liradan 10 liraya kadar çıktığını, hazır toprakların kilosunun ise 1 liradan satıldığını ifade etti.
Fidelerin bu sezon erken geldiğini aktaran Can, "Çiçek fideleri ortalama 1 liradan satılıyor ve çeşitlerin çoğu çıktı. Seralara göre fiyatlar uygun. Hafta içinde 3-4 kez yeni çiçekler ve bitkiler geliyor. Fide olarak değerlendirdiğimizde saksı ve toprağıyla bunun yanına bir iki çalı türü bitki eklediğimizde boyutuna göre 50 ile 100 lira arasında maliyetle bir balkonu renklendiriyoruz" dedi.
Sardunya, menekşe ve petunyaların daha çok talep edildiğini ve bu çiçeklerin balkonları süslediğini vurgulayan Can, "Orta yaşlardaki hanımlar, sardunya, menekşe, petunya ve cam güzellerini çok talep ediyor. Gençlerde daha ziyade sukulent, kaktüs gibi bitkilere merak var. Her yaşa göre farklı tercihler var oluyor. Biz de bunları karşılamaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Cam menekşelerinin 3,5 ile 5 lira, sardunyaların da 5 ile 7 lira arasında satıldığını dile getiren Can, şöyle dedi:
"Mevsimsel açıdan şu anda fideler daha uygun. Petunya, şebboy fidelerini 1 liradan satıyoruz. Hercai menekşelerinin fidelerini 75 kuruştan veriyoruz. Vatandaşlar en fazla 100 liraya rahatlıkla balkonlarını çiçeklerle donatabilir. Mevsimlik çiçekten ziyade uzun ömürlü veya kalıcı çiçek türlerini de uygun fiyatlarla temin edebilirler. Sardunya ve Gazanyalar da dayanıklı çiçektir. Bu türler de uzun ömürlü olarak tercih ediliyor."
"SAKSILARIN BAKIM ZAMANI GELDİ"
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Zencirkıran da bahar mevsimine girerken saksı çiçeklerinde bakım zamanının geldiğini söyledi.
Saksı değiştirme işleminde mevcut büyüklükteki saksıların mutlaka bir boy büyüğüyle değiştirilmesi gerektiğini anlatan Zencirkıran, "Saksıları değiştirirken kullanılan ortam ya da saksı toprağı steril olmalı. Mart ayına girerken yapılacak saksı değiştirme işlemi sırasında bitkilerin köklerinin parçalanmaması için toprağın fazla sıkıştırılmaması gerekir'' ifadelerini kullandı.
Zencirkıran, özellikle bitkilerin büyüme mevsimine girdiği bu aylarda ev ve iş yerlerindeki saksı bitkilerine 15 günde bir gübreleme yapılmasının önemine değinerek, "Özellikle kroton, beyaz yelken, difenbahya, Afrika menekşesi, kauçuk gibi ev çiçeklerinde 15 günde bir gübreleme yapmak çok önemli. Gübreleme yapılan çiçekler, yapılmayanlara göre çok daha iyi gelişiyor. Çünkü gübreler bitkilerin büyümesi için gerekli olan besin maddelerini içeriyor. Bu da ev bitkilerini uzun vadede daha sağlıklı yapıyor" sözlerine yer verdi.