USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Başarı, kümelenmede filizleniyor

Ekonomi Bakanlığı tarafından Türkiye’ye örnek gösterilen BOSB Tekstil Kümesi’nin kapanış toplantısı yapıldı. BOSB’da yeni küme çalışmaları için de duyuruya çıkıldı.

Başarı, kümelenmede filizleniyor
23-05-2015 17:05
Google News

2012 Nisan ayında çalışmaların başladığı Bursa Organize Sanayi Bölgesi Tekstil Kümesi’nin kapanış toplantısı, küme içerisinde yer alan firma temsilcilerinin katılımıyla yapıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Bursa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz Yiğit, sanayicinin elektrik, su, doğalgaz ve altyapı hizmetleri gibi temel ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılama gayretinde olan BOSB’un ‘Tek Durak Ofis’ mantığıyla çalıştığını, bunun yanında sanayicisini yarınlara taşıyabilme adına da faaliyetlerini sürdürdüğünü anlattı. “Ekonomi Bakanlığı destekli bu projemizde küme içerisindeki işletmelerimizin; iş yapma şekillerinde mükemmelliği hedef alan, yönetim ve çalışma şekillerini sürekli iyileştirmeyi amaçlayan, yalın üretim tekniklerini ve enerji verimliliğini uygulayan, AR-GE, ÜR-GE ve inovasyon yapma yeteneklerine geliştiren ve rakipleri tanıyarak uluslararası pazara çıkan firmalar olmalarını hedefledik” diyen Yiğit, şunları söyledi:

“Bu hedefe ulaşmış olmakla birlikte yolumuza devam ediyoruz. Yeni kümelenme faaliyetleri için de duyuruya çıkılmıştır. Yeni küme faaliyet planı hazırlanmış ve hedefleri belirlenmiştir. Yapılan kümelenme çalışmalarımızın Ekonomi Bakanlığı tarafından ‘İyi Uygulama Örneği’ olarak seçilmesi ise yeni kümelenme çalışmalarının ne kadar doğru bir karar olduğunun bir nevi göstergesidir.”

YENİ DÖNEM PLAN TAHTASI

Yavuz Yiğit, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi projelerinde bugüne kadar gerçekleştirilenlere ek olarak bundan sonra yapılacakları da şu şekilde sıraladı: İthal edilen ara mallara yatırım için çalışmalar gerçekleştirilecek. AR-GE, ÜR-GE ve yeni ürün geliştirme faaliyetlerine hız verilecek. Ortak girişim faaliyetleri için sinerji yaratmaya devam edilecek. Firmaların kurumsallaşmaları ve çalışanların eğitimleri için İK geliştirme projeleri başlatılacak. Firmaların üretim süreçlerinin iyileştirilmesi, enerjinin daha verimli kullanılması çalışmalarına devam edilecek.

Yiğit son olarak, daha çevreci, enerji verimliliği projeleri geliştiren, sürdürülebilir bir strateji yaklaşımını benimseyen, karbon ayak izini ölçen ve azaltan, daha akıllı, global değişimin hızına ayak uydurabilen, teknolojik ve niş ürünler üreterek, firmaların yeşil pazarda yer alabilmeleri adına çalışmalarına devam edeceklerini sözlerine ekledi. 

“KÜMENİN DERNEKLEŞMESİ GEREKİYOR”

Toplantının konuk konuşmacılarından Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, başlangıçta çok büyük hedefler konmasa da geleceğe yönelik stratejik hedeflerin belirlemesinde kümelenme çalışmalarının çok önemli olduğunu söyledi. Kümelerin sadece belirlenen süre ve projeler kapsamında değil, sürekliliği olması gerektiğine işaret eden Ulcay, “Destek bitti, bu çalışma sona erdi olmamalı. Ortak çalışma kültürünün oluşup, bunun sürmesi gerekiyor. Bu kümenin dernekleşmesini başlatmalıyız. Yurt dışında bu örnekleri görebiliriz” dedi.

Bugün büyük grupların içerisinde kaybolup gitmemek için firmaların el ele tutuşmayı öğrenmesi gerektiğine de vurgu yapan Prof. Dr. Ulcay, kümelenme çalışmalarının bölgesel bazda Türkiye genelinde yaygınlaştırılmasının önemine değindi. Rektör Ulcay, BOSB Tekstil Kümesi’nin 2. ve 3. küme girişimlerine umut vereceğini de dile getirdi.

NEDEN KÜMELENMELİYİZ?

Programda söz alan Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BOSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi İhsan İpeker de ‘Neden kümelenmeliyiz? Neden kümelenmek şart?’ başlıklı bir konuşma yaptı. Bugün Türkiye’de tekstil sektörünün sürdürülebilirliğinin tartışıldığını kaydeden İpeker, “Bu noktada çıkış yolumuz kümelenme. Kümelenebildiğimiz, bilgilerimizi paylaşabildiğimiz sürece dünyaya biz de varız diyebiliriz. Geçtiğimiz günlerde bir organizasyon için Almanya’da bulunduğum sırada, ülkeler tek bir bayrak altında katılımcılarını sergiliyorlardı ve hepsi kümelenmişlerdi” tespitinde bulundu.

Bugün Türkiye’de kümelenme önündeki en büyük sıkıntının güvensizlik olduğuna, bu durumun altında da haksız rekabet yattığına işaret eden İpeker, haksız rekabette ayakta kalabilmenin yollarını da inovasyon, inovatif ürünlere yönelme, verimliliği artırma olarak sıraladı. “Bugün için tek yol katma değerli ürün üretmekten geçiyor” diyen İhsan İpeker, “Firmalar kendi başlarına bir şeyler yaparak bir yerlere gelebilirler, ama ülkemizde tekstili sürdürülebilir kılamayız” diye konuştu.

Programda ayrıca, kümede yer alan firmaların temsilcileri 3 yıl boyunca yaptıkları çalışmalar ve elde ettikleri kazanımlar hakkında sunumlar yaptı. Toplantının sonunda yeni küme duyurusuna çıkıldığı, şu ana kadar 62 firmanın kayıt yaptırdığı ve 2015 Eylül gibi yeni kümede çalışmaların başlanmasının beklendiği de ifade edildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ