Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin internet sitesi gazete.atauni.edu.tr'de yayınlanan habere göre Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti (DAGC), Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salon’da Medya Etiği ve Pozitif Habercilik konulu bir panel düzenledi. Programa Erzurum basınının önde gelen isimleri akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Açılış konuşmasını yapan DAGC Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, bulundukları şehirde yaptıkları haberle kötü anılmak istemediklerini ifade ederek yapılan bazı haberlerle şehrin yara aldığını belirtti. Özsoy: “Bizler basınımızın sorunlarını konuşarak çözmek gayesindeyiz. Bölgesel anlamda etkin bir kuruluşuz. Genel itibariyle basınımızda etik sorunu çokça karşımıza çıkmakta. Bunların aşılması ve bilgilendirmesi adına bu tür çalışmaların katkı sunacağını düşünüyorum” diye konuştu. İletişim Fakültesi Dekanı Uğur Yavuz ise yaptığı konuşmada taraflı haberciliğe yanlış bakmadıklarını, gerçeği gizlemeden olanı olmamış gibi göstermemek gerektiğini vurguladı. Yavuz: “Etik ve pozitif habercilik önemli bir konu. Taraflı olunabilir haberde ama etik ve pozitiflik haberde göz ardı edilen önemli iki değer. Meslekte aktif olan öğrencilerim gurur kaynağımız oluyor. Teorik eğitimin yanı sıra pratik uygulama konusunda da kendilerine her türlü kolaylığı sağlıyoruz” dedi. Salondaki öğrencilere staj yapmaları yönünde tavsiyelerde bulunan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, basın yayın hayatının günümüzde demokrasinin vazgeçilmez kurumlarından biri olduğunu bunu da ancak çalışarak tecrübe ederek öğrenilebileceğininin altını çizdi.
“YÖNLENDİRME BİÇİMLENDİRMEDİR”
Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı’nın modereatörlüğünü yaptığı panelde konuşmacı olarak Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, Türkiye Gazetesi Spor Yazarı Hasan Sarıçiçek ve Türkiye Spor Yazarları Derneği Genel Sekreteri Mustafa Yener katıldı. Nuh Albayrak, haber oluştururken ya da sunarken, nelere, hangi ilkelere dikkat edilmesi gerektiğine dair kural ve kaidelerin günümüzde öneminin kalmadığını ileri sürerek “Meselemiz bunlardan ibaret değil sadece maalesef. Haberi düzgün yazmakla iş bitmiyor. Medyanın görevi, birebir haberi vermektir. Ne zaman ki medya enforme etmekten, bilgi vermekten biçimlendirme ve yönlendirme amacına kayarsa, o zaman mesleki ve ahlaki kurallardan sapmış olur. Medya bal gibi yönlendiriyor da zaten. Bir kere şu kabulü yapalım. Medya tarafsız, haber tarafsız, yok böyle bir şey. Mesela gazetede niye bu habere yer verdik, niye bu haberi manşet yaptık ta, ötekini küçük verdik? Bunların her biri bana göre yönlendirme, biçimlendirmedir. Üzerinde durmamız gereken şey şu: nereye yönlendiriyoruz, niye yönlendiriyoruz? Buraya bakmak lazım ve bence etiği burada aramak lazım. İşte burada bahsettiğimiz kamu yararı, milli ve manevi değerlerin korunması. Elbette 5N1K’nın bozulmasından bahsetmiyorum, sunum biçiminden bahsediyorum. Burada nereye yönlendirildiğine de bakmak gerekiyor. Etik, benimde çalışmaya başladığım dönem 80’lerde tiraj için hasar gördü. Sıksık o dönem yozlaştırıldı o değerler.
“ETİK BİR DİZAYNDIR”
Bugün devletlerin savaşlarını cephede değil, psikolojik harekât yani algı yönetimi olarak uygulandığını öne süren Türkiye Gazetesi Spor Yazarı Hasan Sarıçiçek “Etik denen şey bir dizayndır. Sınırsız hürriyet diye bir şey yoktur, kırmızı çizgiler vardır. İngiltere’ye gittiğimde öğrendim, spor hayatımızda olabilen teknoloji, hukuk, tıp gibi alanlar her sahada var ise sporda da var. Spor güç gösterisinin olduğu bir yer. İnsanın doğa ya da rakiple değil kendisiyle mücadelesi. Olimpiyatlarda bunu gösterir ki spor, devletlerarası güç gösterisidir. Temsildir, tanıtımdır, diplomasidir.”
Öğrencilerden gelen “Türkiye’de spor denilince akıllara sadece futbol geliyor. Spor futbol ayrımını halen yapamadık. Bu bağlamda “Sporsever değiliz, taraftarız.” cümlesini nasıl yorumluyorsunuz. Fenerbahçe – Trabzonspor maçında yaşananlar ve Amedspor yöneticilerine yapılanları taraftarlık açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu Sarıçiçek şöyle yanıtladı : “Spor içinde birçok alan vardır. Medyanın bilgilendirme enformasyon görevi var ama yönlendirme görevi yoktur. Ama medyanın bir ödevi vardır. Yeni pencereler açmak. Medya olarak nasıl bakmalıyız gerek ts gerek Amedspor olsun bu insanlar bunu neden yapıyorlar acaba? Bugün geldiğimiz noktada kazanmak çok önemli. Kazanda, nasıl istersen kazan. Beni mutlu eden gelişme ise bugünkü sporcularımızın bunun şuurunda olmalarıdır. ” Katılımcıların internet haberciliği üzerine sordukları soruyu Nuri Kolaylı bazı gazetelerin şantaj gazetesi olarak çıktığını ve kurumları tehdit ettiğini fakat internet gazeteciliğinin düzgün yapılması koşulu ile orada da birçok şeyin öğrenilebileceği ama internet yasası gibi bir eksikliğin olduğu ve bunun büyük bir sorun ettiği şeklinde değerlendirdi. Kolaylı: “Önüne gelen para verip ya da bedava bloglar aracılığı ile site kurup internet gazetesi oluşturuyor. Ama bunun yasası olması lazım. Siz idealist olabilirsiniz ama bu işten çıkar sağlamaya çalışan insanlar var. İnternet yasası bir an önce çıkmalı çıkmazsa bu karmaşanın önüne geçemeyiz.” diye konuştu.
GAZETECİLİK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNE ÖDÜL
Erzurum, Erzincan, Kars, Ardahan, Ağrı ve Iğdır’da görev yapan gazetecilerin haber, fotoğraf ve görüntülü çalışmalarının değerlendirilmesi ve mesleğe yönelen gençlerin özendirilmesi amacıyla Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti’nin (DAGC) düzenlediği, Yılın Başarılı Gazetecileri Yarışması ödül töreni Palandöken Dağı’nda bir otelde gerçekleştirildi. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, burada yaptığı konuşmada, terör olaylarının neden olduğu acılara ve basın sektöründe yaşanan sorunlara değindi. DAGC Başkanı Feridun Fazıl Özsoy da yarışma ve ödül törenine katkıda bulunanlara teşekkür etti. Konuşmaların ardından yarışmada dereceye giren gazetecilere ödülleri verildi.
İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencileri Doğa Alca ve Selçuk Kaya’da törende ödül alan isimlerden oldu. İHA Erzurum Muhabiri Doğa Alca Teşvik kategorisinde ‘Jandarma Tatbikat’ haber fotoğrafıyla birincilik, İHA Erzurum Muhabiri Selçuk Kaya da Teşvik kategorisinde ‘Çeşmeden Su İçen Serçe’ fotoğrafıyla ikincilik ödülüne layık görüldü.