Konuya ilişkin olarak yapılan açıklamalar şöyle:
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı:
Yeni Basın Kartı Yönetmeliği, bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikte yapılan değişikliklere ilişkin yazılı bir açıklama yapan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, “Değişiklikle birlikte meslektaşlarımıza özellikle bekleme sürelerinde önemli kazanımlar sağlandı” dedi.
Yönetmelikte yapılan değişiklikle, Anadolu’daki 1.200 gazeteyi temsilen 3 kişinin Basın Kartları Komisyonu’na eklendiğini, böylece komisyonun katılımcı bir yapıya kavuştuğunu söyledi. Türkiye’nin en üst çatı basın meslek örgütü olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu temsilcilerinin komisyonda yer alması gerektiğini ifade eden TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, yeni yönetmelikle bekleme sürelerinin kısaltıldığını ve online başvuru kolaylığı getirildiğini kaydetti. Kolaylı yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi;
“Öncelikle, gazetecilerin Basın Kartı almak için beklemeleri gereken sürelerin kısaldığını görüyoruz. Ayrıca, engelli meslektaşlarımıza bekleme süresi aranmadan basın kartı verilebilecek. Öte yandan, Basın İş Kanunu kapsamında en az 5 yıl çalıştığını belgelendiren meslektaşlarımıza beleme süresi uygulanmayacak.
Bilindiği gibi Basın kartı olmayan meslektaşlarımız emeklilik işlemlerinde yıpranma hakkından yararlanamıyorlardı. Bekleme süresinin kısaltılması ve en az 5 yıl çalıştığını belgelendiren meslektaşlarımıza beleme süresi uygulanmadan Basın Kartı verilmesi, emeklilik işlemlerine olumlu yansıyacaktır.
Bizim için, bekleme süreleri kadar önemli olan diğer konu ise, Basın Kartı Komisyonunun yapısının değiştirilerek; Komisyon’un daha katılımcı bir yapıya kavuşturulmasıdır. Yeni yönetmelik ile sektörün çeşitli kesimlerinin Komisyonda temsilinin sağlandığını görüyoruz. Türkiye’nin en üst çatı basın meslek örgütü olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu temsilcilerinin komisyonda yer almasını bekliyoruz.”
İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Adem Alemdar:
İGF genel Başkanı Adem Alemdar, Basın Kartı Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerin Anadolu basınına moral verdiğini belirterek “Tüm değişikliklerin basın camiasına hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre, eski Basın Kartı Yönetmeliği yürürlükten kaldırılırken, yeni yönetmelik yürürlüğe girdi. Yeni yönetmeliğin en temel özelliği de, gazetecilerin mesleki kimliği niteliğinde olan ‘basın kartlarını verecek olan komisyonun yapısına yönelik düzenlemeleri’ oldu. İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu (İGF) Genel Başkanı Adem Alemdar, yeni düzenlemenin özellikle Anadolu basınına moral verdiğini söyledi. Alemdar, “Federasyon olarak çeşitli platformlarda dile getirdiğimiz hususların hayata geçtiğini görmenin memnuniyetini yaşıyoruz. Yönetmelikte yapılan değişiklikle bekleme süreleri kısalıyor ve Basın-İş Kanunu kapsamında 5 yıl çalıştığını belgelendiren meslektaşlarımıza bekleme süresine tabi tutulmadan basın kartı veriliyor” dedi.
Bundan böyle Basın Kartları Komisyonu’nda Anadolu’da çalışan gazetecilerin ve yayın hayatını devam ettiren gazetelerin temsilcilerinin de yer alacağını belirten İGF genel Başkanı Alemdar, “Bu yeni yaklaşım pek çok problemin de daha kolay bir şekilde çözümüne vesile olacaktır. Yönetmelikte yapılan değişiklikle Anadolu’daki gazeteleri temsil eden ve seçimle göreve gelmiş bulunan 3 temsilcimiz bu komisyonda görev yapacaktır. Basın Kartı Komisyonu’nda Konyalı hemşerimiz Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi ve Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan’ın da bulunacak olması bizleri ayrıca memnun etmektedir. Tüm bu değişikliklerin basın camiasına hayırlı olmasını diliyorum” diye kaydetti.
Karadeniz Gazeteciler Federasyonu Yönetim Kurulu:
“Basın Kartları ile ilgili yönetmelikte yapılan değişiklikler Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Camiamızın bir süredir beklediği ve mücadelesini verdiği bu değişikliklerin öncelikle meslektaşlarımıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz. Bizce yönetmelikte yapılan değişiklikle elde edilen kazanımların en önemlisi bekleme sürelerinin kısaltılması, Basın-İş Kanunu kapsamında 5 yıl çalıştığını belgelendiren meslektaşlarımıza bekleme süresine tabi tutulmadan basın kartı verilmesidir. Tabii en önemlisi de artık Basın Kartları Komisyonu’nda Anadolu’da çalışan meslektaşlarımızın ve yayın hayatını devam ettiren gazetelerin temsilcilerinin de yer almış olmasıdır. Yönetmelikte yapılan değişiklik ile Anadolu’daki 1.200 gazeteyi temsil eden ve seçimle göreve gelmiş bulunan 3 temsilcimiz bu komisyonda görev yapacaktır. Bu Anadolu Basını açısından çok önemli bir gelişme ve hakkın sahibine teslim edilmesidir. Elbette zamanla diğer beklentiler de değerlendirilecektir diye düşünüyoruz. Ancak yıllardır bu komisyonda görev yapmalarına rağmen Anadolu’dan tek bir üyesi olmayan yada Anadolu Basınının yüzde 5’ini bile temsil etmeyen bazı basın örgütlerinin komisyonda olmamalarının verdiği hezeyanı da anlamış değiliz. Bu zamana kadar bu komisyonda bu arkadaşlarımız Anadolu’dan kaç gazeteci veya gazeteyi temsil ediyorlardı? Anadolu’nun yüzde 5’ini dahi temsil etmeyen bu kuruluşların bugünkü hezeyanını oyuncakları elinden alınmış çocukların ağlaması gibidir. Onun için ciddiye alınmadığını da görmekteyiz. Diğer taraftan komisyonda temsil açısından gördüğümüz en önemli ve giderilmesi elzem olan eksiklik ise; bugün 8 Federasyon, 86 Gazeteci derneğinin bir araya gelerek oluşturduğu ve 20 bin sarı basın kartı sahibi meslektaşımızı temsil eden Türkiye’nin en büyük çatı örgütü Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’ndan temsilci bulunmamasıdır. Bu eksikliğin giderilmesi beklentisi ile yeni yönetmeliğin camiamıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyor, komisyonda görev alacak olan başta Anadolu’da 1.200 gazeteyi temsil edecek olan meslektaşlarımız olmak üzere tüm üyeleri kutluyor, başarılar diliyoruz.”
Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Başkanı Genel Feridun Fazıl Özsoy:
Yapılan değişikliklere ilişkin bir açıklama yapan Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti ve Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, “Değişiklikle birlikte meslektaşlarımıza özellikle bekleme sürelerinde önemli kazanımlar sağlandı” dedi. Feridun Fazıl Özsoy, yönetmelikte yapılan değişiklikle, 1.200 gazeteyi temsilen 3 kişinin Basın Kartları Komisyonu’na eklendiğini, böylece komisyonun katılımcı bir yapıya kavuştuğunu söyledi.
Türkiye’nin en üst çatı basın meslek örgütü olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu temsilcilerinin komisyonda yer alması gerektiğini ifade eden Başkan Özsoy, yeni yönetmelikle bekleme sürelerinin kısaltıldığını ve online başvuru kolaylığı getirildiğini kaydetti. Özsoy, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Öncelikle, gazetecilerin Basın Kartı almak için beklemeleri gereken sürelerin kısaldığını görüyoruz. Ayrıca, engelli meslektaşlarımıza bekleme süresi aranmadan basın kartı verilebilecek. Öte yandan, Basın İş Kanunu kapsamında en az 5 yıl çalıştığını belgelendiren meslektaşlarımıza bekleme süresi uygulanmayacak. Bilindiği gibi Basın kartı olmayan meslektaşlarımız emeklilik işlemlerinde yıpranma hakkından yararlanamıyorlardı.
Bekleme süresinin kısaltılması ve en az 5 yıl çalıştığını belgelendiren meslektaşlarımıza bekleme süresi uygulanmadan Basın Kartı verilmesi, emeklilik işlemlerine olumlu yansıyacaktır. Bizim için, bekleme süreleri kadar önemli olan diğer konu ise, Basın Kartı Komisyonunun yapısının değiştirilerek; Komisyon’un daha katılımcı bir yapıya kavuşturulmasıdır. Yeni yönetmelik ile sektörün çeşitli kesimlerinin Komisyonda temsilinin sağlandığını görüyoruz.
Ayrıca Türkiye’nin en üst çatı basın meslek örgütü olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu temsilcilerinin de komisyonda yer almasını ve bu doğrultuda bir ek düzenleme yapılmasını da bekliyoruz. Yapılan bu düzenleme Camiamıza hayırlı olsun”
Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İhsan Tunçoğlu:
“Dün yayımlanarak yürürlüğe giren, Basın kartları yönetmeliğine göre; basın mensuplarına bazı kazanımlar sağlanmıştır: Bunlardan bazılarını şöyle sıralamak mümkündür.
Basın kartları bekleme süreleri kısaltılmıştır. Katılımcı bir uygulama başlatılmıştır. Basın-iş kolunda en az 5 yıl çalıştığını belgeleyenlere beklemeden basın kartı verilmesi hakkı getirilmiştir. Engelli meslektaşlarımıza bekleme süresi aranmadan basın kartı verilecektir. Emeklilik işlemlerinde kolaylıklar sağlanmıştır.
Önceki yönetmelikte Komisyonda yer alan Gazeteciler Federasyonu (TGF) ve İzmir Gazeteciler Cemiyetinin komisyondan çıkarıldığı görülmektedir. Öte yandan Türkiye’nin en büyük ve en güçlü üst meslek kuruluşu olan ve 8 bölge federasyonunun oluşturduğu Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu( TGK)’na üyelik hakkı verilmemesi ise tamamen haksızlıktır, yanlış bir uygulamadır ve düzeltilmesi gerekir.
Bu vesile ile Anadolu gazete sahiplerinin Basın İlan Kurumu (BİK) Yönetim ve Denetleme Kuruluna seçtiği değerli dostlarım Nuri Kolaylı, Mustafa Arslan ve Şevket Erzen’in yeni yönetmelikle “Basın kartları komisyonunda” üye olarak yer almalarından memnuniyet duyduğumuzu belirterek kendilerini kutluyor ve başarılar diliyorum. Yeni yönetmeliğin tüm basın camiasına hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum”
Karamanoğlu Mehmetbey Gazeteciler Cemiyet Başkanı Hüseyin Oğuz:
Karamanoğlu Mehmetbey Gazeteciler Cemiyet Başkanı Hüseyin Oğuz, basın kartları yönetmeliğinde yapılan değişiklerin çok olumlu olduğunu ve Gazeteciler federasyonunun her platformda dile getirdiği sorunların çözümü için adım atılmasını memnuniyet verici olduğunu söyledi.
Yapılan değişiklik ile Basın kartları komisyonunda Anadolu’daki gazetecilerin temsilcilerinin bulunacağına dikkat çeken KMGC Başkanı Oğuz:
“Bu düzenleme ile yıllardır sorun olarak duran problemler daha kolay ve hızlı şekilde çözüme kavuşturulacaktır. Yönetmelikte yapılan değişiklik ile bekleme sürelerinin kısaltılması ve basın iş kolunda 5 yıl çalıştığını belgeleyenlerin, bekleme süresine tabi tutulmadan basın kartını alması, çalışanların lehinedir. Basın kartları komisyonunda Anadolu’daki gazeteleri temsilen, seçimle göreve gelen 3 temsilcimiz komisyonda görev yapacaktır. Ayrıca basın kartı komisyonunda hemşehrimiz Mustafa Aslan’ın görev yapacak olması memnuniyetimizi artırmıştır. Olumlu bu değişiklerin basın camiasına hayırlı olmasını temenni ederim.”
Siirt Gazeteciler Derneği Başkanı Atilla Durak:
Siirt Gazeteciler Derneği Başkanı Atilla Durak, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) üyelerinin büyük gayretleri sonucu Anadolu basınına sarı basın kartı konusunda getirilen yeni düzenlemenin devrim niteliğinde olduğunu söyledi.
Yeni Sarı Basın Kartı Yönetmeliği’nin bugün itibariyle Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirten Siirt Gazeteciler Derneği Başkanı Durak, yönetmelikte yapılan değişiklikle Anadolu basınında 5 yıl çalıştığını belgelendiren gazetecilerin bekleme süresi uygulanmadan Basın Kartı verilmesinin büyük bir avantaj olduğunu söyledi.
Aynı zamanda yeni düzenlemenin, sarı basın kartı gazetecilerinin emeklilik işlemlerine de olumlu yansıyacağını dile getiren Durak, “basın kartı komisyonunda yer alan TGK’yı temsilen Nuri Kolaylı, Şefket Erzen ve Mustafa Arslan’ın çabaları sonuç verdi. Yapılan yeni düzenlemede ‘sarı basın kartı’ bekleme süresinin kaldırılması, Basın Kartı almak için beklemeleri gereken sürelerin kısalması Anadoluda görev yapan gazetecileri olumlu etkileyecek. Ayrıca, engelli meslektaşlarımıza bekleme süresi aranmadan basın kartı alma hakkına sahip olacak. Basın İş Kanunu kapsamında en az 5 yıl çalıştığını belgelendiren meslektaşlarımıza beleme süresi uygulanmayacak. Basın kartı olmayan meslektaşlarımız emeklilik işlemlerinde yıpranma hakkından yararlanamıyorlardı. Bu yeni düzenleme bekleme süresinin kısaltılması ve en az 5 yıl çalıştığını belgelendiren meslektaşlarımıza bekleme süresi uygulanmadan Basın Kartı verilmesi, emeklilik işlemlerine olumlu yansıyacaktır. Bu arada getirilen yeni düzenleme ile gerçek gazetecilik yapanlarla, gazeteci geçinenlerin ayıklanmasında önemli bir rol oynayacağına inanarak, bu devrim niteliğindeki kararın alınmasında büyük emekleri olan ‘Sarı Basın kartı’ komisyon üyelerinden TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, Şefket Erzen ve Mustafa Arslan’ı yürekten kutluyorum. Tüm Anadolu basın camiasına hayırlı olmasını temenni ediyorum.” şeklinde ifade etti.
Mardin Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Abdulkadir Üründü:
Yeni Basın Kartı Yönetmeliği, 25 Ağustos 2015 günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmenliğin yürürlüğe girmesi en çok zor şartlar altında görev yapan Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki görev yapan gazetecileri sevindirdi.
Yeni Basın Kartı yönetmenliği hakkında bilgi veren Mardin Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Abdulkadir Üründü yönetmelikle sektör temsilcisi gazetecilerin Basın Kartı sahibi olmalarını kolaylaştırıcı yenilikler getirildiğini belirterek, yeni yönetmelikle bekleme sürelerinin kısaltılmasından Basın Kartı Komisyonunda basın sektörü temsilinin genişletilmesine kadar çok sayıda köklü değişiklik yapıldığını söyledi.
Yönetmenlikle birlikte; online başvuru, online mesleki çalışma gönderimi, gazete ve dergi örneklerinin PDF formatında online olarak gönderilmesi ve e-Komisyon oluşturulması gibi yeniliklerin de önemli olduğunu vurgu yapan Üründü, en önemli gelişmenin ise Basın Kartları Komisyonu’nda Anadolu’da çalışan gazetecileri ve yayın hayatını devam ettiren gazetelerin temsilcilerinin de yer almış olması olduğunu dikkat çekti.
Güneydoğu Gazeteciler Federasyonu Yöneticisi ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Yüksek İstişare Kurulu Üyesi de olan Üründü, cemiyet olarak çeşitli platformlarda dile getirdikleri hususların hayata geçtiğini görmenin memnuniyetini yaşadıklarını ifade ederek, “Yönetmelikte yapılan değişiklikle bekleme süreleri kısalıyor ve Basın-İş Kanunu kapsamında 5 yıl çalıştığını belgelendiren meslektaşlarımıza bekleme süresine tabi tutulmadan basın kartı veriliyor” ifadelerini kullandı.
Yönetmelikte yapılan değişiklik ile Anadolu’daki bin 200 gazeteyi Basın İlan Kurumunda temsil eden ve seçimle göreve gelmiş bulunan 3 temsilcinin bu komisyonda da görev yapacak olmalarının Anadolu’da görev yapan gazetecilerin sorun ve sıkıntıların artık komisyonda da gündeme geleceği anlamını taşıdığını ifade eden Üründü, yönetmelikle getirilen yenilikleri ise şu şekilde özetledi:
“Gazetecilerin Basın Kartı almak için beklemeleri gereken süreler kısaltıldı. Böylece bekleme sürelerinin uzun olduğu yönündeki şikâyetler göz önünde bulundurularak ilgili düzenleme yapılmış oldu. Medya sektöründe çalışan engellilere bekleme süresi aranmadan basın kartı verilebilmesi imkânı getirildi. Basın İş Kanunu kapsamında en az 5 yıl çalıştığını belgelendiren gazetecilere bekleme süresi uygulanmadan Basın Kartı verilebilmesi imkânı getirildi. Unvanlar ve kontenjanlarda standardizasyon sağlanarak unvan ve kontenjan karmaşasına son verildi. Basın Kartı Komisyonunun yapısı değiştirilerek Komisyon, daha demokratik bir yapıya kavuşturuldu. Böylece sektörün her kesiminin Komisyonda geniş temsili sağlandı. Yerleşik uluslararası basın mensuplarına verilecek Basın Kartı kontenjanı artırıldı. Daha fazla sayıda uluslararası basın mensubunun ülkemizde rahatça görev yapmasının önü açıldı. TRT ve Anadolu Ajansı (AA) bünyesinde Basın Kartı alabilecek unvanlar artırıldı. İlgili kurumlarda çalışan uluslararası basın mensuplarının kontenjan sınırlaması sona erdirildi. Ayrıca bu kurumlarda Basın İş Kanunu’na tabii çalışmayan basın mensuplarının da Basın Kartı alabilmelerinin önü açıldı. Basın Kartına uluslararası standartlara uygun olarak 3 yıllık geçerlilik süresi getirildi.”
Osmaniye Aktif Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Cihangir:
Yeni Basın Kartı Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni Basın Kartı Yönetmeliği ile ilgili bir açıklama yapan Osmaniye Aktif Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı ve Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ali Cihangir, “Çıkartılan yeni yönetmelikte yapılan köklü değişiklikler bizleri memnun etti. Özellikle artık Basın Kartları Komisyonu’nda Anadolu’da çalışan meslektaşlarımızın ve yayın hayatını devam ettiren gazetelerin temsilcilerinin de yer almış olması bizleri daha da mutlu etti. Yönetmelikte yapılan değişiklik ile Anadolu’daki 1.200 gazeteyi Basın İlan Kurumunda temsil eden ve seçimle göreve gelmiş bulunan 3 temsilcimizin bu komisyonda da görev yapacak olmaları Anadolu Basını açısından çok önemli bir gelişme ve hakkın sahibine teslim edilmesidir.” dedi.
Basın Kartı Komisyonunun daha demokratik bir yapıya kavuştuğunu vurgulayan Cihangir, “Yönetmelikte yapılan değişiklikle elde edilen kazanımların en önemlilerinden birisi de bekleme sürelerinin kısaltılması, Basın-İş Kanunu kapsamında 5 yıl çalıştığını belgelendiren meslektaşlarımıza bekleme süresine tabi tutulmadan basın kartı verilmesidir. Diğer taraftan Engellilik durumunun usulüne uygun olarak belgelendirilmesi koşuluyla, basın yayın kuruluşlarının engelli kontenjanlarında çalışan meslektaşlarımızdan bir kişinin de bekleme süresine tabi tutulmadan basın kartı verilecek olması da bu yönetmeliğin en önemli maddelerinden birisidir. Bu tür pozitif ayırımcılığı düşünen yetkilileri de kutluyoruz. Bununla birlikte; online başvuru, başvurularını yapan meslektaşlarımıza durumları ile ilgili sms ile bilgi verilmesi, online mesleki çalışma gönderimi, gazete ve dergi örneklerinin PDF formatında online olarak gönderilmesi ve e-Komisyon oluşturulması gibi yeniliklerin hukuki zeminin de sağlanmış olması çok önemli gelişme ve değişimlerdir.” diye konuştu. Türkiye’nin en üst çatı basın meslek örgütü olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu temsilcilerinin de Basın Kartları komisyonda yer alması gerektiğini de belirten AGC Başkanı Cihangir, “Gazeteciler Konfederasyonumuzun ve Cemiyetimizin bir süredir beklediği ve mücadelesini verdiği bu değişikliklerin meslektaşlarımıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz.” dedi.
Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman:
Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman, Basın Kartları ile ilgili yönetmelikte yapılan değişikliklerin 25 Ağustos 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirterek “Yapılan değişiklikler Anadolu basını için büyük kazanımlar getiriyor” dedi.
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Yönetim Kurulu üyesi Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Başkan Vekili ve Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman, basın kartları bekleme sürelerinin düşürülmesinin önemli bir hakkın gazetecilere verilmesi olduğunu belirterek “Konfederasyonumuz ve Federasyonumuzun bir süredir mücadelesini verdiği bu değişikliklerin öncelikle meslektaşlarımıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz. Bizce yönetmelikte yapılan değişiklikle elde edilen kazanımların en önemlisi bekleme sürelerinin kısaltılması, Basın-İş Kanunu kapsamında 5 yıl çalıştığını belgelendiren meslektaşlarımıza bekleme süresine tabi tutulmadan basın kartı verilmesidir. Bilindiği gibi Basın kartı olmayan meslektaşlarımız emeklilik işlemlerinde yıpranma hakkından yararlanamıyorlardı. Bekleme süresinin kısaltılması ve en az 5 yıl çalıştığını belgelendiren meslektaşlarımıza bekleme süresi uygulanmadan Basın Kartı verilmesi, emeklilik işlemlerine olumlu yansıyacaktır. Ayrıca, engelli meslektaşlarımıza bekleme süresi aranmadan basın kartı verilmesi de önemli bir gelişmedir” diye konuştu.
Yönetmelik değişikliğiyle Basın kartları komisyonunun da yeniden oluşturulduğuna işaret eden Karaduman şunları söyledi:
“Yapılan değişiklikle, Basın Kartları Komisyonu’nda Anadolu’da çalışan meslektaşlarımızın ve yayın hayatını devam ettiren gazetelerin temsilcilerinin de yer almış olmasıdır. Anadolu’daki 1.200 gazeteyi temsil eden ve seçimle göreve gelmiş bulunan 3 temsilcimiz bu komisyonda görev yapacaktır. Bu Anadolu Basını açısından çok önemli bir gelişme ve hakkın sahibine teslim edilmesidir.
Elbette zamanla diğer beklentiler de değerlendirilecektir diye düşünüyoruz. Diğer taraftan komisyonda temsil açısından gördüğümüz en önemli ve giderilmesi elzem olan eksiklik ise; bugün 8 Federasyon, 86 Gazeteci derneğinin bir araya gelerek oluşturduğu ve 20 bin sarı basın kartı sahibi meslektaşımızı temsil eden Türkiye’nin en büyük çatı örgütü Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’ndan temsilci bulunmamasıdır. Bu eksikliğin giderilmesi beklentisi ile yeni yönetmeliğin camiamıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyor, komisyonda görev alacak olan başta Anadolu’da 1.200 gazeteyi temsil edecek olan meslektaşlarımız olmak üzere tüm üyeleri kutluyor, başarılar diliyoruz.”
Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir:
Yeni Basın Kartı Yönetmeliği, önceki gün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikte ciddi değişiklikler yaşandı. Yönetmelikle birlikte değişen Basın Kartı Komisyonu’na Konyalı hemşerimiz Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi ve Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan da girdi.
Yapılan değişikliklere ilişkin bir açıklama yapan Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir, “Değişiklikle birlikte meslektaşlarımıza özellikle bekleme sürelerinde önemli kazanımlar sağlandı” dedi. Özdemir, yönetmelikte yapılan değişiklikle, 1.200 gazeteyi temsilen 3 kişinin Basın Kartları Komisyonu’na eklendiğini, böylece komisyonun katılımcı bir yapıya kavuştuğunu söyledi.
Türkiye’nin en üst çatı basın meslek örgütü olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu temsilcilerinin komisyonda yer alması gerektiğini ifade eden Başkan Özdemir, yeni yönetmelikle bekleme sürelerinin kısaltıldığını ve online başvuru kolaylığı getirildiğini kaydetti. Özdemir, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Öncelikle, gazetecilerin Basın Kartı almak için beklemeleri gereken sürelerin kısaldığını görüyoruz. Ayrıca, engelli meslektaşlarımıza bekleme süresi aranmadan basın kartı verilebilecek. Öte yandan, Basın İş Kanunu kapsamında en az 5 yıl çalıştığını belgelendiren meslektaşlarımıza bekleme süresi uygulanmayacak. Bilindiği gibi Basın kartı olmayan meslektaşlarımız emeklilik işlemlerinde yıpranma hakkından yararlanamıyorlardı.
Bekleme süresinin kısaltılması ve en az 5 yıl çalıştığını belgelendiren meslektaşlarımıza bekleme süresi uygulanmadan Basın Kartı verilmesi, emeklilik işlemlerine olumlu yansıyacaktır. Bizim için, bekleme süreleri kadar önemli olan diğer konu ise, Basın Kartı Komisyonunun yapısının değiştirilerek; Komisyon’un daha katılımcı bir yapıya kavuşturulmasıdır. Yeni yönetmelik ile sektörün çeşitli kesimlerinin Komisyonda temsilinin sağlandığını görüyoruz. Hemşerimiz Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi ve Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan’ın da Basın Kartı Komisyonu’nda yer alması bizleri son derece sevindirmiştir. Kendisini tebrik ediyoruz. Türkiye’nin en üst çatı basın meslek örgütü olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu temsilcilerinin komisyonda yer almasını bekliyoruz.”
Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Topal:
Başbakanlık Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Resmi Gazetenin 25 Ağustos 2015 tarihli sayısında yayınlanarak yürürlüğe giren “Yeni Sarı Basın Kartı Yönetmeliği”nde yapılan köklü değişiklik ve iyileştirmeleri değerlendiren Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Topal; “Bu yönetmelikle ilk kez Anadolu Basınına temsilde kucak açılması ve Sarı Basın Kartı bekleme sürelerinin kısaltılması çok isabetli olmuştur” dedi.
FHGC Başkanı Mehmet Topal konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Eski yönetmelik günümüzün ihtiyaçlarına cevap veremez bir durumdaydı. Bu konuda yeni yönetmelik mevcut sıkıntıların büyük bir kısmını ortadan kaldırmıştır. Artık Anadolu Basını olarak bizlerinde komisyonda üyelerimizle temsil edilmesine imkan tanınmıştır.
Basın İş Kolunda 5 yıl çalıştığını belgeleyenler rahatlıkla bekletilmeden Sarı Basın Kartı alabileceklerdir. Bizleri temsilen Sarı Basın Kartı Komisyonunda değerli meslektaşımız sayın Mustafa Aslan ile birlikte 3 kişinin daha Anadolu Basını olarak bizleri temsil edecek olmalarından büyük bir memnuniyet duymaktayız.
Yeni yönetmeliğin hazırlanmasına katkı sunan herkese teşekkür ediyor, yönetmeliğin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyoruz.”
Çorum Gazeteciler Cemiyet Başkanı Şevket Erzen:
Basın İlan Kurumu (BİK) Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi, Basın Kartı Komisyon Üyesi Çorum Gazeteciler Cemiyet Başkanı Şevket Erzen, Yeni Basın Kartı Yönetmeliği’ni değerlendirdiği açıklamasında, “Yeni yönetmelik, olumlu karşıladığımız pek çok yenilik ve değişiklikler içeriyor.” dedi.
Basın kartı müracaatlarındaki bekleme sürelerinin kısaltılması başta olmak üzere, getirilen kolaylıkların, basın mensupları tarafından da memnuniyetle karşılandığının altını çizen Şevket Erzen, önceki gün Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmeliğe göre, çok uzun olarak kabul edilen bekleme sürelerinin kısaldığını, ayrıca engelli basın mensuplarının müracaat etmesi durumunda, basın kartlarını hiç beklemeksizin direkt olarak alabileceğini söyledi.
Basın iş Kanunu kapsamında en az 5 yılını tamamladığını belgeleyen herkesin, müracaatı halinde bekleme süresiyle karşı karşıya kalmayacağının da önemli bir yenilik olduğuna vurgu yapan Erzen, “Yıllardır içerisinde bulunduğumuz basın camiasının tüm sorunlarını yakinen biliyoruz. Yaptığımız tüm görüşme ve toplantılarda dile getirdiğimiz hususların, bugün çözülmüş olmasını görmek, bizi de fazlasıyla mutlu ediyor. Meslektaşlarımızın sorunlarını yetkili makamlara taşımakla ilgili sorumluluğumuzu özenle yerine getirmeye çalışıyoruz. Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi olarak üstlendiğimiz görevin yanı sıra, Basın Kartı Komisyonu’nda Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcileri olarak görev almamız da, Anadolu Basını adına kayda değer bir diğer önemli gelişmedir.” diye konuştu.
Basın İlan Kurumu (BİK) Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi, Basın Kartı Komisyon Üyesi Çorum Gazeteciler Cemiyet Başkanı Şevket Erzen, yeni değişiklikleri şu başlıklar halinde sıraladı;
1.Gazetecilerin Basın Kartı almak için beklemeleri gereken süreler kısaltıldı. Böylece bekleme sürelerinin uzun olduğu yönündeki şikâyetler göz önünde bulundurularak ilgili düzenleme yapılmış oldu.
2.Medya sektöründe çalışan engellilere bekleme süresi aranmadan basın kartı verilebilmesi imkânı getirildi.
3.Basın İş Kanunu kapsamında en az 5 yıl çalıştığını belgelendiren gazetecilere bekleme süresi uygulanmadan Basın Kartı verilebilmesi imkânı getirildi.
4.Unvanlar ve kontenjanlarda standardizasyon sağlanarak unvan ve kontenjan karmaşasına son verildi.
5.Basın Kartı Komisyonunun yapısı değiştirilerek Komisyon, daha demokratik bir yapıya kavuşturuldu. Böylece sektörün her kesiminin Komisyonda geniş temsili sağlandı.
6.Yerleşik uluslararası basın mensuplarına verilecek Basın Kartı kontenjanı artırıldı. Daha fazla sayıda uluslararası basın mensubunun ülkemizde rahatça görev yapmasının önü açıldı.
7.TRT ve Anadolu Ajansı (AA) bünyesinde Basın Kartı alabilecek unvanlar artırıldı. İlgili kurumlarda çalışan uluslararası basın mensuplarının kontenjan sınırlaması sona erdirildi. Ayrıca bu kurumlarda Basın İş Kanunu’na tabii çalışmayan basın mensuplarının da Basın Kartı alabilmelerinin önü açıldı.
8.Basın Kartına uluslararası standartlara uygun olarak 3 yıllık geçerlilik süresi getirildi.
İnternet Gazetecileri ve Blog Yazarları Derneği Başkanı Sinan Tunç:
İnternet Gazetecileri ve Blog Yazarları Derneği Başkanı Sinan Tunç, Basın Kartı Yönetmeliğinde yapılan değişikliğin “internet medyası” için umut olduğunu söyledi.
Yönetmelikte yapılan değişikliğe ilişkin yazılı bir açıklama yapan İGBYD Başkanı Tunç, “Değişiklikle birlikte, internet medyası dışında görev yapan meslektaşlarımıza önemli kazanımlar sağlandı. Beklentimiz, internet yasasının da bir an önce çıkarılmasıdır” dedi.
Yönetmelikte yapılan değişiklikle, Basın Kartları Komisyonu’nun katılımcı bir yapıya kavuştuğunu vurgulayan Sinan Tunç, Türkiye’nin en üst çatı basın meslek örgütü olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu temsilcileri ile internet medyası temsilcilerinin komisyonda yer alması gerektiğine inandığını ifade etti.
İnternet Gazetecileri ve Blog Yazarları Derneği Başkanı Sinan Tunç, yazılı açıklamasında beklentilerini şöyle özetledi:
“İnternet Yasası’nın çıkarılarak, vergisini ödeyen, istihdam yaratan, gazete ve televizyonlarda çalışan meslektaşlarımız gibi tek işi habercilik olan arkadaşlarımızın “gazeteci” olarak kabul edilmelerini bekliyoruz. Haber portallarının basın yasası içine alınması, çalışanların basın kartı alabilmesi ve basın sigortasından yararlanması en büyük beklentimiz.”
Ağrı Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Alaettin Aslan:
Yapılan değişikliklere ilişkin bir açıklama yapan Ağrı Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Alaettin Aslan Değişiklikle birlikte meslektaşlarımıza özellikle bekleme sürelerinde önemli kazanımlar sağlandı” dedi. Yönetmelikte yapılan değişiklikle, 1.200 gazeteyi temsilen 3 kişinin Basın Kartları Komisyonu’na eklendiğini, böylece komisyonun katılımcı bir yapıya kavuştuğunu söyledi.
Türkiye’nin en üst çatı basın meslek örgütü olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu temsilcilerinin komisyonda yer alması gerektiğini ifade eden Başkan Özsoy, yeni yönetmelikle bekleme sürelerinin kısaltıldığını ve online başvuru kolaylığı getirildiğini kaydetti. Özsoy, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Öncelikle, gazetecilerin Basın Kartı almak için beklemeleri gereken sürelerin kısaldığını görüyoruz. Ayrıca, engelli meslektaşlarımıza bekleme süresi aranmadan basın kartı verilebilecek. Öte yandan, Basın İş Kanunu kapsamında en az 5 yıl çalıştığını belgelendiren meslektaşlarımıza bekleme süresi uygulanmayacak. Bilindiği gibi Basın kartı olmayan meslektaşlarımız emeklilik işlemlerinde yıpranma hakkından yararlanamıyorlardı.
Bekleme süresinin kısaltılması ve en az 5 yıl çalıştığını belgelendiren meslektaşlarımıza bekleme süresi uygulanmadan Basın Kartı verilmesi, emeklilik işlemlerine olumlu yansıyacaktır. Bizim için, bekleme süreleri kadar önemli olan diğer konu ise, Basın Kartı Komisyonunun yapısının değiştirilerek; Komisyon’un daha katılımcı bir yapıya kavuşturulmasıdır. Yeni yönetmelik ile sektörün çeşitli kesimlerinin Komisyonda temsilinin sağlandığını görüyoruz.
Ayrıca Türkiye’nin en üst çatı basın meslek örgütü olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu temsilcilerinin de komisyonda yer almasını ve bu doğrultuda bir ek düzenleme yapılmasını da bekliyoruz. Yapılan bu düzenleme Camiamıza hayırlı olsun.
Erzincan Gazeteciler Cemiyeti Derneği Başkanı Recep Demirci:
Yeni Basın Kartı Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikte yapılan değişikliklere ilişkin yazılı bir açıklama yapan Erzincan Gazeteciler Cemiyeti Derneği(EGC) Başkanı Recep Demirci, “Değişiklikle birlikte meslektaşlarımıza özellikle bekleme sürelerinde önemli kazanımlar sağlandı.” dedi.
Yönetmelikte yapılan değişiklikle, Anadolu’daki 1.200 gazeteyi temsilen 3 kişinin Basın Kartları Komisyonu’na eklendiğini, böylece komisyonun katılımcı bir yapıya kavuştuğunu söyledi.
Yeni yönetmelikle bekleme sürelerinin kısaltıldığını ve online başvuru kolaylığı getirildiğini kaydeden EGC Başkanı Recep Demirci, “Öncelikle, gazetecilerin Basın Kartı almak için beklemeleri gereken sürelerin kısaldığını görüyoruz. Öte yandan, Basın İş Kanunu kapsamında en az 5 yıl çalıştığını belgelendiren meslektaşlarımıza bekleme süresi uygulanmayacak. Bilindiği gibi Basın kartı olmayan meslektaşlarımız emeklilik işlemlerinde yıpranma hakkından yararlanamıyorlardı. Bekleme süresinin kısaltılması ve en az 5 yıl çalıştığını belgelendiren meslektaşlarımıza bekleme süresi uygulanmadan Basın Kartı verilmesi, emeklilik işlemlerine olumlu yansıyacaktır. Bizim için, bekleme süreleri kadar önemli olan diğer konu ise, Basın Kartı Komisyonunun yapısının değiştirilerek; Komisyon’un daha katılımcı bir yapıya kavuşturulmasıdır. Yeni yönetmelik ile sektörün çeşitli kesimlerinin Komisyonda temsilinin sağlandığını görüyoruz.” şeklinde açıklamada bulundu.