USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Başkan Acar: "30 yıldır hak ve özgürlük mücadelemizi adil dünya özlemiyle sürdürüyoruz"

EĞİTİM BİR SEN BURSA 1 NO'LU ŞUBE BAŞKANI RAMAZAN ACAR, “BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GENEL KURULU TARAFINDAN KABUL EDİLEN İNSAN HAKLARI EVRENSEL BEYANNAMESİ’NİN 74 YILDIR HUKUKİ BİR METİN OLARAK KABUL EDİLMESİNE RAĞMEN, NE YAZIK Kİ ÖNLEYİCİ YASAL VE AHLAKİ DEĞER OLARAK YAŞANIR KILINAMAMIŞTIR. EĞİTİM-BİR-SEN OLARAK, 30 YILDIR HAK VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELEMİZİ, ADİL, BARIŞ VE ADALETE DAYALI BİR DÜNYANIN ÖZLEMİ, İDEALİ VE HAYALİYLE SÜRDÜRDÜK, SÜRDÜRÜYORUZ" İFADELERİNİ KULLANDI.

Başkan Acar: "30 yıldır hak ve özgürlük mücadelemizi adil dünya özlemiyle sürdürüyoruz"
10-12-2022 13:04
Google News

Eğitim Bir Sen Bursa 1 No’lu Şube Başkanı Ramazan Acar, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 74 yıldır hukuki bir metin olarak kabul edilmesine rağmen, ne yazık ki önleyici yasal ve ahlaki değer olarak yaşanır kılınamamıştır. Eğitim-Bir-Sen olarak, 30 yıldır hak ve özgürlük mücadelemizi, adil, barış ve adalete dayalı bir dünyanın özlemi, ideali ve hayaliyle sürdürdük, sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.


Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi çerçevesinde insan haklarının güvence altına alınması, geliştirilmesi, bu konuda tüm dünyada insanların bilgilendirilmesi ve insan hakları bilincinin yaygınlaştırılması hedefiyle her yıl 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlandığını ifade eden Eğitim Bir Sen Bursa 1 No’lu Şube Başkanı Ramazan Acar, insanın temel hakları korunmadan insanlık onuru ayakta tutulamayacağını söyledi. Başkan Acar, “Her insan, bazı temel haklara sahip olarak hayata gözlerini açar. Daha sonra, bu haklarını kullanıp kullanamadığı, ne kadar mağdur olduğu, ne kadar ihlalle karşı karşıya kaldığı o insanın yaşadığı çağın niteliğini ortaya koyar. Birçok konuda çağın ilerisinde olduğunu düşünmemize rağmen, temel insan haklarını koruma ve ihlalleri engelleme konusunda maalesef geriye doğru gitmekteyiz. Savaşın, terörün ve şiddetin birer siyasal aparat hâline getirildiği günümüz dünyasında, emperyalist devletlerin hedefleri uğruna her şeyi reva görmesi, sözüm ona insan haklarını koruma ve geliştirme hedefiyle kurulmuş uluslararası kuruluşların bu ihlallere seyirci ya da alttan alta destek olması, yaşadığımız gerilemenin ve yıkımın en büyük göstergesidir. 20. yüzyılda insanlığın şahit olduğu iki dünya savaşı, insanların haklarının ihlal edilmesi hâlinde ortaya çıkabilecek tabloları acı tecrübelerle gözler önüne sermiştir. Bilhassa II. Dünya Savaşı ve sonrasında meydana gelen yoğun ve sistematik hak ihlalleri, iş birliği içerisinde hareket etmenin önemini ve gerekliliğini ortaya koymuştur. 10 Aralık 1948 tarihinde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile insan haklarının kurumsallaşması yolunda önemli bir adım atılmıştır” dedi.


İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin yaşanır kılınamadığına vurgu yapan Başkan Acar son olarak şunları söyledi;


“İnsan haklarının meşru, yasal dayanağı ve sığınağı diyeceğimiz bu beyanname, 74 yıldır hukuki bir metin olarak kabul edilmesine rağmen, ne yazık ki kalıcı, etkili, önleyici yasal ve ahlaki değer olarak yaşanır kılınamamıştır. Bugün dünyanın birçok coğrafyasında evrensel beyannamenin kabulünü zorunlu kılan ihlal ortamını aratmayacak yaygınlık ve yoğunlukta insan haklarına ve değerlerine karşı korkunç saldırılar, işkence ve zulümler devam etmektedir. Yüz milyonlarca insan savaş ve terör kaynaklı mağduriyetler yaşamaktadır. Artarak devam eden kitlesel kıyım ve katliamlar, toplu ilticalar, insan kaçakçılığı, salgın hastalıklar, açlık ve bütün bunların yol açtığı küresel insanlık trajedileri, gündelik hayatın sıradan ve normal olayları gibi kanıksanır olmuştur. Hak ihlallerinin dayanılmaz boyutlarda kitlesel yıkım ve kıyımlarla sistemleştirilmesi, adeta politik baskı araç ve yöntemine dönüştürülmüştür. Esasen insanlık barışının çökmesiyle yaşanan bütün bu sıkıntı ve sefaletin ana sebebi, doymak, tatmin olmak bilmeyen kapitalizmin işgale, talan ve sömürüye dayalı emperyalist politikalarıdır. Ne hazin ve acıdır ki, başta BM olmak üzere kimi sözde insan hakları örgütlerinin, hak ihlalleri karşısında insanlık vicdanı adına cesur bir tepki bile veremeyecek ölçüde işlevsiz kalmaları, mazlum ve mağdurların umudunu zayıflatmakta, zalime imkân, zaman, güç ve cesaret kazandırmaktadır. Başta devletler olmak üzere kuruluşların, özellikle de medya ve iletişim mecralarının, yazarların, gazetecilerin, insan haklarını kayıtsız şartsız, çifte standartsız, samimiyetle başat değer olarak koruyup canlandırmaları insan soyunun varoluşsal mecburiyeti hâline gelmiştir. Eğitim-Bir-Sen olarak, 30 yıldır hak ve özgürlük mücadelemizi, adil, barış ve adalete dayalı bir dünyanın özlemi, ideali ve hayaliyle sürdürdük, sürdürüyoruz. Hak adına haksızlığa ortak olmadık, destek vermedik. İstismar, ayrımcılık, sömürü, şiddet, açlık, sürgün, iltica gibi, insan varlığına ve onuruna yakışmayan hak ihlallerinin olmadığı adil, huzurlu bir dünya temenni ediyoruz.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ