Baylan, yaptğı açıklamada Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın açıkladığı yılın ilk enflasyon raporu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Erdem Başçı’nın, Türkiye’nin 2016 yılı enflasyon tahminini ve orta vadeli programa göre hedeflenen enflasyon oranını değerlendirdiğini anlatan Baylan, şunları dile getirdi:
“Başçı’nın sunumunda 2016’da Çin endişeleri ve jeopolitik gelişme kaynaklı oynaklık artışı, Şubat, Mart, Nisan aylarında enflasyonda düşürücü yönde baz etkinin gözleneceği, gelişen ülkelere portföy akımı zayıf sürerken kur oynaklığının yüksek seyrettiği, Ağustos’ta açıklanan çok boyutlu tedbirler paketinin oynaklık etkilerini yumuşattığı gibi konular öne çıktı. Başçı, öte yandan önümüzdeki dönemde de para politikası kararlarının enflasyon görünümüne bağlı olacağını dile getirerek, para politikasındaki sıkı duruşlarının gerekli görülen süre boyunca süreceğini kaydetti. Başçı, enflasyonun yılın ilk çeyreğinde çift haneye çıkma ihtimalinin olduğuna işaret ederek; gıda fiyatları varsayımlarını 2016 için yüzde 8’den yüzde 9’a çıkardıklarını, petrol varil fiyat tahminlerini 37 dolara çektiklerini, enflasyonun 2016 sonunda yüzde 7,5 ve 2017 sonunda da yüzde 6 olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini söyledi. Asgari ücret artışı ile 2016 yılı enflasyon tahmininde 1 puana yakın yukarı yönlü güncelleme yaptıklarına değinen Başçı, yüzde 5’lik enflasyon hedefine ancak 3 yıllık bir projeksiyonda ulaşılabileceğini, bu süreçte enflasyonu düşürücü her aracı kullanıp şokların etkisini azaltmaya gayret göstereceklerini sözlerine ekledi.”
Başçı yönetimindeki Merkez Bankası kurmaylarının, 2016 yılında enflasyonun yüzde 5’e çekileceğini ifade ettiğini vurgulayan Baylan, şöyle devam etti:
“2015 yılı göstergeleri ve 2016 yılı beklentilerine bakılırsa söylemlerle eylemlerin örtüşmediğine ve ortada önemli bir tutarsızlık olduğuna tanık oluyoruz. Merkez Bankası’nın gelinen noktada ortaya koyduğu projeksiyonlarla ciddi bir kredibilite sorunu ile karşı karşıya kalma ihtimali söz konusudur. Mevcut para politikasının görüntüsüne bakılacak olursa enflasyonun düşmesi pek olası görünmüyor. BUSİAD olarak 2016 yılı gıda fiyatlarındaki artış oranın yüzde 8’den yüzde 9’a güncellendiği bir ortamda yıllık enflasyonun yüzde 7,5 bandında gerçekleşme ihtimalinin pek mümkün olmayacağı, Merkez Bankası’nın bu alandaki söylemlerinde ciddi bir çelişki olduğu kanaatindeyiz. Olası fiyat artışlarına bağlı olarak 2016 yılı enflasyon oranının geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yine hedeflenen rakamın üzerinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz.”