USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bayram hareketliliği başladı

Yaklaşan bayram 3 milyar liralık bir ekonomi oluşturacak. Giyimden yiyecek-içeceğe, turizmden perakende sektörüne kadar birçok sektörde hareketlilik başladı. Fiyatlarda ise geçen bayrama oranla değişiklik yok.

Bayram hareketliliği başladı
14-07-2015 12:02
Google News

Ramazan bayramına sayılı günler kala pazar hareketlenmeye başladı. Tekstilden yiyecek-içecek sektörüne turizmden perakendecilere kadar birçok sektör bayram alışverişinden umutlu. Ucuz alışverişin adresi Mahmutbey’de yavaştan hareketlilik başlamış durumda. Esnafın beklentisi ise büyük. Yeme-içme ve kıyafet ile birlikte 3 milyar TL’yi bulması beklenen pazarda fiyatlarda geçen yıla oranla bir değişiklik yok. AVM’lerde de bayram telaşı başladı. Birçok markada yüzde 50’lere varan indirimler dikkat çekiyor. Bu bayram sadece yurt dışına 30 bin kişinin çıkması bekleniyor. Bu rakam yurt içi seyahatler ile birlikte 1 milyonu buluyor. Perakende sektörüne de doping etkisi yapacak olan bayramda 600 milyon TL civarında giyim harcaması ve 600 milyon TL civarında market alışverişi yapılması bekleniyor. Ayrıca memleketine uçak ve otobüs ile seyahat edecek olan vatandaşlar 150 milyon TL bilet, kendi aracıyla yola çıkanlar da 100 milyon TL akaryakıt harcaması yapacak. Bu rakamların üzerine ekstra harcamalar da eklendiğinde bayram ekonomisi 3 milyar lirayı bulması bekleniyor.

TATİLCİLER YEREL MARKETLERİ HAREKETLENDİRECEK

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Mustafa Altunbilek bayram ekonomisi hakkında şu bilgileri verdi: “Bayram döneminde ise metropol şehirlerden sahile ve memlekete önemli bir göç olacak. Harcamaların tatil bölgelerine kayacağını, bu nedenle Ramazan Bayramı tatili süresince özellikle metropollerde fazla bir ciro yapılamayacağı kanaatindeyiz. Son yıllardaki eğilim doğrultusunda, bayram alışverişlerinin son günlere bırakılacağı kanaatindeyiz. Ramazan ayının yaza denk gelmesi marketlerdeki şeker, çikolata ve tatlı grubunda bir artış yaşatmadı. Ancak yine de önümüzdeki 2 gün ve bayram süresince çikolata, şeker ve bayram alışverişlerinin yoğunlaşacağını söyleyebiliriz. Yerel perakendede bir önceki yılın ramazan ayına göre yüzde 8-10 arasında büyüme yakaladık. Bayram ve sonrası için de Ramazan Ayı’na kıyasla yüzde 5’lik bir büyüme beklentisi mevcut. Tüketicilerin alışveriş eğilimleri ağırlıklı olarak AVM’lerde olacak” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ