Mayasante Polikliniği Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı Akın, uzun saatler boyunca aç kalmaya ve az yemeye alışan midelerin bir günde değişen, sık ve yoğun içerikli sofralardaki yemeklerle hazımsızlık ve şişkinlik gibi sindirim sistemi problemleri yaşattığını kaydetti.
BESLENME DÜZENİNİZİ 3 ANA ÖĞÜN VE 3- 4 ARA ÖĞÜN OLARAK PLANLAYIN
Bu önemli geçiş sürecinde hem bedenin rahatlatılması hem de hızlı kilo alımını önlemek için sağlıklı beslenmenin gözardı edilmemesi gerektiğini belirten Eda Ağıllı Akın, “Bir ay boyunca iftar ve sahur olarak geç saatlerde beslenmeye alışan bedeninizi güzel bir kahvaltı ile bayram gününe hazırlayın. Sağlıklı bir kahvaltı, gün boyunca iştah kontrolü yapabilmenizi sağlar. Öğle ya da akşam yemeğinin birinde mutlaka az yağlı hazırlanmış sebze yemeği ve yoğurt tüketin. Böylece hem gün içinde alacağınız fazla kaloriler için düşük kalorili bir öğün sağlamış olursunuz hem de posa içeriği yüksek bir öğün tükettiğiniz için bağırsak hareketlerini kolaylaştırırsınız” dedi.
BAYRAM TATLILARI
Mayasante Polikliniği Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı Akın, bayram boyunca en tehlikeli grupta şerbetli tatlıların yer aldığını ifade ederek, sözkonusu tatlıların mutlaka küçük porsiyonlarda tadımlık olarak tercih edilmesi gerektiğini belirtti.
Ağıllı Akın, bayramda da tatlı tercihinin porsiyon kontrollü olacak şekilde yine sütlü tatlılardan yana kullanılmasının bedeni zorlamayacağını kaydetti.
SU TÜKETMEYİ UNUTMAYIN
Ağıllı Akın, “Metabolizmanızı hızlandıracak, sindirim sisteminizi rahatlatacak, bedeniniz için olmazsa olmaz sıfır kalorili içecek sudur. Günde 2-2,5 litre su tüketmeye özen gösterin. Hazır veya taze sıkılmış meyve suları ile gazlı içecekler, gizli kalori kaynakları olduğu gibi çabuk acıktırır, iştah kontrolünü zorlaştırır. Özellikle de bayramda kalori alımını artırabilecek bir çok besin varken, kalorili içeceklerden uzak durmanızda fayda var. Ramazan ayında kaybettiğiniz kiloları hızla almak istemiyorsanız bu uyarıları mutlaka dikkate alın” diye konuştu.