USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

'Bebeciler' yeni pazarlar arıyor

Bursa bebek ve çocuk konfeksiyon sektörü, Rusya krizinden sonra yeni rotasını yoğun olarak Afrika pazarına çevirdi. Bursa’da kendi markalarıyla üretim yapan, bölgelerinde kümelenen ve yoğun istihdam sağlayan bebe ve çocuk konfeksiyon sektörü, BEKSİAD’daki dayanışma ile geleceğe emin adımlarla ilerliyor.

'Bebeciler' yeni pazarlar arıyor
28-06-2016 13:26
Google News

EKOHABER Gazetesi'nden Elif Didem Danacıoğlu'nun haberine göre “Bebe ve çocuk konfeksiyon” sektöründe, Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme (Ur-Ge), sektörün dünya pazarlarına açılmasına öncülük ediyor.
Dünyada söz sahibi olma hedefinde olan bebek ve çocuk giyimciler, bölgelerinin ticaret merkezi olması noktasında Vişne caddesinin çalışmalarını Laleli yolunda yoğun bir biçimde sürdürüyor.
Rusya krizinden sonra yeni rotaları, sorunları, Laleli’ye darbe vuran krizin Vişne Caddesi’ne yansımaları ile bu hafta “bebe ve çocuk konfeksiyon sektörünü” masaya yatırdık.
Sektörel dinamikleri harekete geçirerek, yeni rota seferberliği başlatarak, Ur-Ge projeleri ile bunu kalıcı başarıya dönüştürmek isteyen sektör temsilcilerinin, en önemli ve sektör için ciddi bir paya sahip pazarlarından biri yoğun olarak Afrika.
Görüşler, böylesine ciddi bir pazarın iyi analiz edilmesi gerektiğini, uluslararası ticarette çok iyi bir altyapı üzerine yoğunlaşan sektörün varlığının olduğunu ve İstanbul Laleli ile Bursa’da Vişne Caddesi’nin ayrı tutulması yönünde yoğunlaşıyor.
“Bebeciler” Rusya krizinden sonraki yeni rotalarını paylaştı, sektörü değerlendirdi.
İşte görüşler...

‘Laleli olmazsa olmazımız’
Halil Atalay - BEKSİAD Başkanı
Rusya krizinden sonra yeni rotalar dünyanın her bir tarafı olacak. Güney Afrika’ya gittik yakın bir geçmişte. Önümüzdeki zamanlarda da İran, Suudi Arabistan, Almanya’ya ve yine Amerika’ya gideceğiz. Biz birinci ve ikinci kümede zaten dünyayı dolaşacağız. Önümüzdeki 1-2 sene içerisinde 15-20 ülke dolaşacağız. Rusya krizi, gerçekten kriz. Bu durumdan en çok tabi ki Laleli etkilendi ama bizim için Laleli ve Vişne Caddesi ayrılmaz bir bütün. Laleli hala bizim lokomatif merkezimiz. Vişne Caddesi de kendi yolunda ilerliyor. Laleli, olmazsa olmazımız. Bebe ve Çocuk konfeksiyon sektörü artık Bursa’nın kalıcı sektörlerinden birisi haline geldi. Dernek olarak biz zaten bunun için uğraşıyoruz. Kalıcı olmak için elimizden gelen herşeyi yapacağız.”

‘Ur-Ge’mizi Afrika’ya çevirdik’
Mesut Okyay - Bebetto YKB - BTSO Meclis Bşk. Yrd.
“Rusya krizinden sonra sizin de bildiğiniz gibi, Ur-Ge’mizi Afrika’ya çevirdik. Güney Afrika’ya gittik. Güney Afrika’da ne tür pazarlama imkanlarımız olabilir, hangi ülkelere ve hangi bölgelere mal satabiliriz diye bir araştırmasını yapalım istedik. Pazarı yerinde görelim diye, pazar araştırması yapmaya gittik. Hedeflerimiz arasında buraları var. Laleli ile Vişne Caddesi birbirine benzer pazarlar. Laleli’nin etkilendiği bütün pazarlardan Vişne Caddesi de etkilenecek mutlaka. Bölgemizdeki karışıklıklar büyük sebep olmasına rağmen, en büyük sebep petrolün düşmüş olmasıdır. Petrol ve yeraltı zenginliklerinin, fiyat olarak düşmüş olması, bütün çevre ülkelerini etkiliyor. İran, Irak, Azerbeycan, Kazakistan, Rusya’nın batı kısmı bütün petrol yatağı bölgesi olan bölgeleri etkiliyor. Bizim büyük müşterilerimizin ve iyi alıcılarımızın çoğu da bu bölgelerde. Onun için ister istemez direk olarak etkileniyoruz. Esas sıkıntı ise, buralarda ve bu ülkelerde yaşanan devalüasyondur. Sektörümüz, KOBİ nitelikli küçük ölçekli firmalardan oluşan bir sektör. Onun için dönüşebilir ve değişebilir yönünü daha hızlı ayarlayabiliyor. İnşallah çok daha uzun sürmez diye düşünüyoruz. İkinci yarıda bir toparlanma başlar ve piyasalar düzelir diye de umut ediyor, bekliyoruz.”

‘Afrika ile beraber daha çok Arap ülkeleri... ‘
Şerif Yılmaz - Bombili YKB
“Rusya krizi uçak düşmesiyle ilgili bir durum değil, ekonomik bir durum. Rusya’nın kendi içinde bulunduğu devalüasyon ile ilgili bir durum. Bunun üzerine piyasalar 2 -3 yıl sıkıntılı bir süreç geçirecek. Şu anda Ur-Ge projesi kapsamında bebecilerin, 2 tane Ur-Ge projesi var. Onunla ilgili olarak, 2 Ur-Ge projesinden biri Almanya, diğeri de değişik yerlere Amerika, Lasvegas ve burada var. Yani, Afrika ile beraber daha çok Arap ülkelerinin bizim kendi çalıştığımız piyasa şu anda şansı yüksek. Laleli, Rusya ile direkt bağlantılı olduğu için Rusya derken, 350 milyondan bahsediyoruz. Büyük bir coğrafya o açıdan orası baya etkili. Laleli’de ciddi bir sıkıntı var. Hem kira olaylarında ve hem ekonomik anlamda. Yeni yeni çareler aranıyor. Pazar payını geliştirici çalışmalar yapıyoruz.
Sektörde şu anda ciddi olarak ekonomik anlamda tahsilatla ilgili sıkıntı var. Ürün satılımı ile alakalı değil de, paranın dönüşümle ilgili bir sıkıntı var.
Bu aşılacak diye düşünüyorum. 1-2 sene çok parlak gözükmüyor. Çünkü, yeni pazara giriyorsun ve yeni araştırmalar edinince çok çabuk geriye dönüşümü olmuyor.”

‘Rusya ile ticaret anlamında ilişkiler çok kötü değil’
Mustafa Gürses - MÜSİAD Bursa Şb. Başkanı
“Rusya krizi, uçak düşürülmesinden önce başladı. Petrol ile beraber gelirleri azaldı. Azalınca, her taraftan ticaret, ithalat Türkiye’den de azaldı. Ama uçak düşürülmesiyle beraber bu biraz daha şiddetlendi. Yine de son zamanlarda bebe sektöründe Rusya ile ticaret anlamında ilişkiler çok kötü değil. İlerisi daha da iyi olacaktır. Devletler yanlız başına yaşayamaz. Biraz Rusya krizi, Laleli’ye darbe oldu. Ama sadece o değil, Ukranya’nın da ekonomisi zayıfladı. Dolayısyla hep beraber birbirini tetikleyen bir iş oldu. Bizim sektörden bakıldığında, Laleli’de o kadar kötü durumda değiliz. Kuzey Afrika, Suudi Arabistan, İran’ın Laleli’ye ilgisi az değil, eskiye nazaran bir kapı açılıp kapanıyorsa başka kapı açılıyor. Bizim yeni rota Kuzey Afrika ülkeleri. Mısır’da da mallarımız çok iyi görünüyor. Kalitesinden şüphe yok. Kuzey Afrika, Libya ve Tunus’ta sıkıntı var ama Cezayir, Fas epey istikrarlı. Onun için şimdilik Kuzey Afrika ama bizim geçen Güney Afrika’ya ziyaretimiz oldu. Güney Afrika iyi bir potansiyel. Güney Afrika sadece tek devlet olarak değilde, Ekvator’a doğru 10 civarında devlete hükmeden bir yer. Güney Afrika’nın itahalat sistemleri, limanları, devlet sistemi ve bankaları kuvvetli olduğu için 10 devlete hizmet veriyor gibi posizyonu var. Sektör, iyi gidiyor. Markalaşmamız, tanıtımlarımız ve fuarlarımız iyi.”

‘Güney Afrika’ya yöneldik’
Rıdvan Güler - Ayfi Bebe YKB
“Rusya sıkıntısyla birlikte rotaları Afrika’ya yönlettik. Kuzey Afrika ve Güney Afrika üzerinde çalışmalarımız var. Kuzey Afrika’da biraz daha sıkıntı devam ediyor. Çünkü şuanda, Libya’ya Türkiye Cumhuriyeti vize uyguluyor. Ondan dolayı da oradaki müşteriler gelemiyor. Mısır’da da kendi iç sıkıntıları olduğundan dolayı, çok fazla hızlı bir ticaret yok. Bundan dolayıda biraz Güney Afrika’ya yöneldik. Avrupa ülkelerine girmeye uğraşıyoruz. İlk plandaki çalışmalarımız bunlar... Eylül ayında Almanya ve Ekim ayında da Amerika’da bir fuarımız olacak. Uzak noktaları zorluyoruz. Laleli ve Vişne caddesi aynı yöne çalıştığı için paralelinde etkileniyor. Rus müşterisi gelmediği zaman iki tarafta etkilenmiş oluyor. Yaşanan krizle birlikte Rus müşteriler elini ayağını çektiler. Yoğun bir şekilde gelen müşteri artık gelmiyor. Kendi içerinde de onların krizleri var. Sadece uçakta etkili değil, kendi içlerinde de ekonomik kriz var. İkisi bir araya gelince çok ciddi bir azalma var.”

‘Herşey yolunda’
Handan Özdamar - McBaby-YKB
“Gelecek görüyorum ki, bu sektörde varız.
Müşteri potansiyelim çoğunlukla Arap ülkeleri. Sektörümüz özellikle son 1 yıldır fuarla beraber çok güzel ilerlemeler kat etti.
Gayet güzel gidiyor.”

‘Durumun bir an önce çözülmesinden yanayım’
Erol Can - Agucuk Baby YKB
“Rusya krizinin bebe sektörüne çok büyük etkisi oldu.Bu durumunda bir an önce çözülmesinden yanayım. Bizim yeni rotalarımız daha çok Arap ülkeleri. Arabistan, Lüblan, Cezayir geliyor. Birlik ve beraberlik içerisnde Ur-Ge projelerini yerinde buluyorum. Daha da iyi olcağını düşünüyorum.”

‘Ortadoğlu’ya planlamalar yapmaktayız’
Melih Yeşilçiçek - M&Y Collection YKB
“Rusya krizinden sonraki üreticilerimizin aldığı kararla, kendi üretimimizi planlaması doğrultusunda yaptığımız ürünlerin hepsini Ortadoğu ve bölgedeki ülkelere pazarlamak için ona göre planlamalar yapmaktayız. Yeni pazarlarımızı orada oluşturup, Rusya krizini böyle aşmak durumundayız. Laleli bu konuda, gerek kendisi pazarlama stratejilerini belirleyememesi, müşteriyi elinde tutamaması ve ekonomik devletler arası krizden dolayı hızlandıran olaylar sonucunda Laleli bu işten çok büyük yara aldı. Bursa üreticileri olarak bu fırsatı belki, kendimize pay biçerek Junio Show’la birlikte yeni ülkelere ve yeni pazarlara hedef açarak pazarlama sistemimizi değiştirdik. Vişne Caddesi etkilendi ama şöyle etkilendi, Rusya krizinden daha ziyade kıvrak bir şekilde üretim bantlarını değiştirerek o ülkelerin ihtiyaçlarına göre üretim bantlarını oluşturarak hızlı bir şekilde bu krizi atlatmaya çalıştı. Sektörümüz Bursa ve dünya açısından ivme kazanıyor. İvmesi yüksek bir derecede devam ediyor. Fuarlarlada bu iş süslendiği zaman daha da çekici hale geliyor. Bebeciler ve Bursa şehri de kazanmış oluyor. Yeterli çalışmalar devam ettiği sürece, gelecek vaat ediyor.”

‘Bursa’da uluslararası hava taşımacılığımız olsa...’
Ahmet Mustafa Işıkcan - AKM Tekstil KTS baby YKB Yard.
“Rusya krizi gerçekten bizim için büyük bir handikap haline geldi. Bu pazarın bir an önce açılmasını temelli ediyoruz. Çünkü tamamiyle yapmış olduğumuz ürünlerimiz kaliteli ürünler olduğu için birinci sınıf Rusya pazarına yönelik ürünler yapıyoruz. İç piyasalarda dalgalanmalardan dolayı ucuz mallar, uygun ve kalitesi düşük olan mallar isteniyor. Bizler de bunları yapamadığımızdan dolayı Rusya ve diğer Avrupa ülkelerine açılmak için sürekli dış pazarlar arayışı içerisine giriyoruz. Azerbeycan, Kazakistan, Ukrayna, Özbekistan, Tacekistan buralar bizler için iyi bir pazar. Bunun yanında Arap ülkelerinde Irak, İran bunlar bizim için iyi bir pazar. Ama dünya genelinde savaşlardan kaynaklanan sorunlar bunlar hep bize yansımakta. Pazarımız geniş. Kriz her zaman bize bir sorun yaşatıyor. Bunları aşmak için atılımlar yapıyoruz. Yurtdışı fuarlara katılıyoruz. Bu krizleri en iyi şekilde fırsata çevirip bir an önce pazar paylarını aşmaya ve geliştirmeye çalışmaktayız. Vişne Caddesi’nin artıları çok oldu. Bebe piyasasının merkezi Bursa’dır. Laleli’yi Laleli yapan da Bursadır. Bursa’nın bu konuda geniş bir caddeye sahip olmasından dolayı da Laleli’nin çok önüne geçeçektir. İlerleyen günlerde Laleli’yi bitirmesek bile, Laleli’deki birçok müşterimiz Bursa’ya gelecektir. Laleli’deki büyük toptancılar Bursa’da yerler açıyorlar. En büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi uluslararası yolcu hava taşımacılığımızda Bursa’da yerimizin olmaması. Bunlar olsa Laleli’ye bugün baya bir darbe yaparız. Laleli’nin çok önüne geçmiş oluruz. Turistler geldiği zaman İstanbul diyorlar. İstanbul denince akla Laleli geliyor. Ezelden beri gelen bir şey var. Vişne Caddesi yeni atılımlar ve yeni açılımlar yaptığı sürece her zaman için önüne geçmeye başlacak ve başaracaktır. Her geçen gün hızla büyüyen bir sektörüz.
Her geçen gün iyi yerlere giden kaliteli ürünler yapan bir sektörüz. Bursa’da bu pazara taşıyacak fuar organizasyonlarıyla, BTSO ve BEKSİAD desteği ile daha güzel yerlere gelecektir. Ur-Ge yatırımları çok güzel. Ben Afrikaya’da gittim ve proje içerisinde bulunduk. Pazarımızın yada yapmış olduğumuz ürünlerimizin ne derece doğru olduğuna dair en güzel bilgiyi birebir kendimiz alıyoruz. Biz oradaki pazarlarda nasıl ürünler yapabiliriz, kimlerle çalışabiliriz yada yapmış olduğumuz ürünler doğru ürünler mi tamamıyla Rusya’ya değilde, Amerika pazarı, Afrika büyümeye hazır büyüyen bir ülke olduğu için bunların kendi kaynakları ve güçlerinden dolayı Rusya’nın yerini almaya aday olmaya gösterilen bir pazar. Sürereklilik getirildiğinde pazarlara girmiş oluruz.

‘Laleli ile vişne caddesini ayrı tutmak lazım’
İsmail Kuş - BTSO YKB Yardımcısı
“Bebe sektörünün Rusya’ya bağımlılığı fazlaydı. Laleli üzerinden de direkt ciddi anlamda göbek bağı vardı. Uçak kriziyle beraber Rusya’da yaşanan ekonomik krizde var. Bundan dolayı bebe sektörü biraz daha kendini dünyada farklı piyasalara yönlendirdi. Son dönemde Afrika pazarı, Arap dünyası, Avrupa pazarını sayabiliriz.
Önümüzdeki Eylül ayında bebe piyasasından firmalarımız Almanya Köln’de yapılan dünyanın en büyük bebe ve çocuk fuarına katılıyorlar. Bununla beraber yeni pazarlar araştırıyorlar. O pazarlara yönlenmeleriyle beraber biraz daha krizi çok fazla atlattık demiyelim ama bir yatay geçiş sağladılar. Laleli ile vişne caddesini biraz ayrı tutmak lazım. Vişne caddesi, kendi malını kendisi pazarlıyor. Laleli daha ziyade imalat yapan firmalardan aldığı pazarlamaya çalışyor. Laleli sadece Rusya endeksli iş yapıyor.
Vişne caddesi biraz daha dünyaya açık. Vişne caddesinin konumu Arap dünyası, Orta Asya, Türki Cumhuriyetler’inden gelen müşteriler olsun, Afrika pazarından son zamanlarda gelen müşterilere hitap ediyor.
Şu anda Laleli’den biraz daha farklı bir konumda.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ