Bursa'da düzenlenen basın toplantısıyla BEBKA'nın üç ilde yapacağı mali desteklerin programı ve dalları açıklandı.
Bebka Genel Sekreteri İsmail Gerim, 7 yılda Bebka olarak 86,2 milyon lira hibe verdiklerini, bunun 135 milyon liralık yatırıma ulaştığını ifade etti.
7 yılda 3 bin 750 kişiye proje yazma eğitimi, 82,6 milyon liralık hibe, 135 milyon liralık yatırım, 2164 kişiye istidham sağlanması, 7 bin 535 kişiye bilgilendirme, 1160 proje başvurusu, 294 projenin desteklendiğini ve 275 eğitim sayısına ulaştıklarını hatırlatan Gerim, "Bu yıl 3 alanda hibe veilecek. Tpolam 8 milyon lira bütçeli sektörel rekabetçiliğin arttırılmasının amacı; bölgede yer alan ve büyük gelişme potansiyeline sahip havacılık, savunma sanayi, raylı sistemler, teknik tekstil, kompozit sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelerin kabiliyetlerinin arttırılması olarak belirlendi. 3 milyon lira bütçeli endüstriyel simbiyoz programının amacı ise bağımsız işletmeleri daha sürdürülebilir, yenilikçi bir kaynak kullanımı çerçevesinde biraraya getirmek, endüstriyel kaynaklı çevresel problemlerin önüne geçerek ekonomik getiri de sağlamak olarak tespit edildi. Kırsal ekonomk kalkınma için 5 milyon lira ayırdık. Programın amacı ise 3 ilde kırsal alanda tarım ve sanayi işbirliğinin geliştirilmesi, tarım dışı faaliyetlerle ekonomik cçeşitliliğin sağlanması hedefleniyor" dedi.
2018 yılı için Bursa'nın yanısıra Eskişehir ve Bilecik'te bilgilendirme toplantıları düzenleyeceklerini vurgulayan Gerim, "Proje hazırlanmasına yardımcı olmak amacıyla ücretsiz proje yazma eğitimi gerçekleştirilecek. Bilgilendirme toplantıları, eğitim ve teknik yardım masalarının takvimi BEBKA'nın internet sitesinden duyurulacak" diye konuştu.
Hibe desteklerinden yararlanmak için projeleri 22 Mart 2018 tarihine kadar beklediklerini vurgulayan Gerim, "Ayrıca mali dest ek programlarına ilişkin 16 Ocak'ta Bilecik, 17 Ocak'ta Eskişehir ve 19 Ocak'ta Bursza'da bilgilendirme toplantısı yapılacak. Amacımız Türkiye'nin kalkınmasına ve ekonomisine pozitif katkı sağlamak" diye konuştu.
Öte yandan toplantıya katılan Bursa Ticaret Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran da, "Kilogram ortalama ihracat fiyatının çok daha yükseklere gelmesi konusunda gayret içinde olmalıyız. Türkiye ortalaması kilogram fiyatı 1,9 dolar iken, Bursa 4 doların üzerine ulaşmış durumda. Biz bunu yeterli görmedik. 75 milyar dolar ihracat hedefini gerçekleştirmek için 8 kilogram ihracat fiyatını gerçekleştirmemiz gerekiyor. Yüksek teknoloji ile yatırımları gerçekleştirmemiz gerekiyordu. Altyapı projelerini hayata geçirdik. Endüktri 4.0 gibi model örnek fabrikayı hayata geçirmek üzereyiz. Urge projelerini hayata geçirdik. 10'un üzerinde sektörde urge projeleriyle dünyanın dört yanına sanayici ve firmalarımızı taşıyoruz. Oralardan da alım heyetlerini Bursa'ya getirip ticaret ve ihracatımızı arttırıyoruz. Sektör konseylerini kurduk. Türkiye'de model olan ilk yapılan çalışma. Teknosab gibi çok önemli bir projeyi hayata geçirdik. 25 milyar dolarlık yatırımla 35 milyar dolar ihracat hedefini o bölgede gerçekleştireceğiz. Butekom gibi önemli bir projeyi hayata geçirdik. Tekstille yola çıktık, kompozit ve mükemmeliyet merkezinde nano teknoloji mükemmeliyet merkezini hayata geçirmeyi planlıyoruz" diye konuştu.
İHA