Muğla'nın Milas ilçesindeki UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne bulunan tarihi Beçin şehri ve kalesinin kalıcı listeye girebilmesi için çalışma yürütülüyor.
Pamukkale Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı ve Beçin Kalesi Kazısı Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kale ve çevresinde başlatılan çalışmalarda ilk olarak ören yerinin sınırlarının belirleneceğini söyledi.
Menteşeoğulları Beyliği'nin başkent olarak seçmesi dolayısıyla şehirde ve kalede çok sayıda önemli yapı bulunduğunu, daha eski dönemlere ait kalıntıların da yer aldığını anlatan Pektaş, "Beçin şehri ve kalesi, Menteşeoğulları'nın başkent olarak seçtiği, kurucusu Ahmet Gazi'nin de türbesinin bulunduğu bir bölge" dedi.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Beçin şehri ve kalesinin kalıcı listeye girmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü işbirliğiyle alan yönetimi planı hazırlandığını bildiren Pektaş, "Beçin ören yerinin alan planını hazırlıyoruz. Bu çalışma tamamlandığında daimi liste için UNESCO'ya başvurulacak. Bu yılki kazı çalışmalarımız biraz da bu yönde devam ediyor. Ülkemizin dünya mirasına önereceği ortak bir değer olarak Beçin girerse, bundan hem Milas hem de bulunduğumuz bölge yararlanacak, fayda sağlayacak" diye konuştu.
Alan yönetimi çalışmasının, hangi alanların korunacağı, hangi alanların ziyarete açılacağı gibi noktaları kapsadığını anlatan Pektaş, kabul aşamasında sivil toplum kuruluşlarından da görüş alınacağını kaydetti.
Pektaş, mimar, şehir plancısı, arkeolog, sanat tarihçisi, ekonomist, sosyolog gibi uzmanlardan oluşan yönetim kurulu oluşturulacağını belirterek, "Bu kurul yılda iki defa toplanarak yapılan çalışmaları denetleyecek. Bu kapsamda kazı çalışmalarımız ve alan yönetimi planını hazırlamak için çalışmalarımız sürüyor" diye konuştu.
Milas-Ören yolunda, ilçe merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki Beçin köyünde bulunan kalede ilk yerleşim, kalkolitik döneme kadar iniyor.
Son şeklini büyük oranda Menteşeoğulları Beyliği döneminde alan kalenin alt tarafındaki Beçin kenti, beyliğe başkentlik de yapmış. Kalenin, kule ve burçları halen ayakta bulunuyor.