Musul kent merkezindeki yaklaşık 20 kilometre mesafede yer alan Başika Cephesi'ndeki Peşmerge Komutanı Ömer Hüseyin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Başika'da konuşlanan ABD'li askerler, bölgeye geldikten sonra ilk defa DAEŞ hedeflerini obüs atışlarıyla vurdu." ifadelerini kullandı.
ABD HEDEFLERİ VURMAYA DEVAM EDECEK
ABD'ye ait topçu birliklerin kısa bir süre önce Başika Cephesi'nde kamp kurduğunu hatırlatan Hüseyin, "ABD'li askerler, obüs atışlarıya kent merkezine yakın hedefleri vurmaya devam edecek." dedi.
Hüseyin, DAEŞ hedeflerinin obüs atışlarıyla vurulmasından hemen sonra, uluslararası koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının da militanların konuşlandığı bölgeleri bombaladığını söyledi.
HAM PETROLÜ YAKMAYA BAŞLADILAR
Uluslararası koalisyon güçlerinin bölgeyi bombalamasından sonra, DAEŞ militanlarının uçakların görüş açısını kapatmak için lastik yakmaka başladığını aktaran Hüseyin, "Kent çevresinde kazılan hendeklere doldurulan ham petrolü de yakmaya başladılar." diye konuştu.
Başika dağında konuşlanan ABD topçu birlikleri Musul kent merkezinden yaklaşık 20 kilometre mesafede yer alıyor.
Söz konusu bölgede "Ninova Bekçileri"ni eğiten Türk askerleri de bulunuyor.
FRANSA DA VURUYOR
Amerika Birleşik Devleri'nin yanında Fransa jetleri de Musul'un doğusundaki DAEŞ hedeflerini vurmaya başladı.
BAŞİKA’DA ALARM
ABD topçusu ve uçaklarının musul'un çevresinde DAEŞ hedeflerini vurmaya başlamasıyla birlikte Başika Üssü’nde bulunan Türk askeri birliğindeki alarm seviyesinin en üst düzeye çıkarıldığı öğrenildi.
HULUSİ AKAR, BAŞBAKAN’I ARADI
Musul’a yönelik harekatın başlamasından saatler önce koalisyon güçleri Genelkurmaybaşkanları toplantısı için ABD’de bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın dün öğlen Başbakan Binali Yıldırım’ı telefonla aradığı öğrenildi.
HENÜZ BAŞLAMADI AMA …
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Irak’ta terör örgütü DEAŞ’ın elinde tuttuğu Musul kentinin kurtarılmasına ilişkin operasyonun henüz topyekün başlamadığını belirtti. ABD, Musul operasyonunun Bağdat'tan resmi açıklama geldiğinde başlayacağını duyurdu.
TÜRKİYE: ÜÇ AŞAMALI BİR OPERASYON
Türk yetkilileri Musul operasyonunun üç aşamadan oluştuğunu söz konusu hareketliliğin operasyonun ikinci kısmını oluşturduğunu ancak gerçek operasyonun henüz başlamadığını belirtti. Yetkililer bu aşamada Musul'un çevresinin sarılarak IŞİD'in baskı altına alınacağını, yığınağın artırılarak çemberin daraltılacağını, operasyonda hava kuvvetleri ve topçu atışlarından yararlanılacağı vurgulandı. Ancak son aşama olan asıl büyük operasyonun karadan yapılacağı, kara harekatının ise henüz başlamadığı dile getirildi.
BARZANİ YÖNETECEK
Topçu atışları ve uçaklarla Musul çevresindeki DAEŞ hedefleri vurulurken kara operasyonu için yığınak da sürüyor. Irak ordusu Musul çevresine büyük güç konuşlandırırken harekâta katılacak peşmerge ve koalisyon kuvvetlerine Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Barzani’nin ‘başkomutan’ olarak komuta edeceği öğrenildi.Irak ordusu 20 bin kişilik kuvvetle Musul çevresini kuşatmaya almaya çalışıyor. Harekâta peşmerge ise dört tugaydan oluşan 4 bini aşkın kuvvetle katılıyor. IŞİD ise saldırılara karşı karadan top, havan atışı ve mevzilere sızma eylemleri ile yanıt veriyor. IŞİD, önceki gün insansız hava aracyla peşmerge mevzisine iki kez saldırdı. İHA’dan atılan roketin isabet ettiği bir mevzide bulunan üç peşmerge yaşamını yitirirken harekâta teknik düzeyde destek veren ve cephe gerisinde faaliyet gösteren iki Fransız askeri de yaralandı. İki Fransız askeri Erbil’deki Amerikan hastanesine kaldırıldı.Hazırlık kapsamında Irak ordusu, Kerkük, Erbil ve Dohuk üzerinden Musul’u kuşatmaya almaya çalışıyor. Musul operasyonuna katılacak olan Irak güçleri, Musul’un Tılsıkof bölgesine konuşlanıyor. Rudaw’ın haberine göre, ağır silahlarla donatılan gücün, Irak bayrağının yanı sıra Şii milis grubu Haşdi Şabi flaması taşıyor. Operasyona katılacak Irak’ın 16. Tümen ve iki antiterör tugayının Ninova Ovası’na konuşlandığı belirtildi. Musul cephesine 20 binden fazla Irak askerinin yerleşmesi bekleniyor. Irak askerlerinin Musul’a varması için karayolunun yanı sıra havadan uçaklarla da bölgeye ulaştırılıyor.
HAZIRIZ AÇIKLAMASI YAPTI
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Musul’un terör örgütü DAEŞ’tan geri alınması için tüm hazırlıkların tamamlandığını söyledi.Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin internet sitesine açıklama yapan Mesut Barzani, "Musul'un geri alınması için tüm hazırlıklar tamamlandı.Bu çerçevede Irak ordusu ile Peşmerge arasındaki anlaşma da sağlandı" dedi. Operasyona katılacak tarafların anlaşmada yer aldığını kaydeden Barzani, "Irak ordusu ve Peşmerge arasında güçlü bir dayanışma mevcut" ifadesini kullandı. Mesut Barzani, Musul halkının yakın zamanda DAEŞ zulmünden kurtarılacağını ve sivillerin evlerine geri dönebileceğini umut ettiğini sözlerine ekledi.
DAEŞ 2014 YILINDA İŞGAL ETTİ
Irak’ın ikinci en büyük kenti olan Musul, 2014 Haziran ayında DEAŞ tarafından işgal edilmişti. Irak ordusu liderliğinde yapılacak, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin destek verdiği kenti kurtarma operasyonuna Peşmerge de katılacak. Operasyon bugüne kadar DEAŞ’le yürütülen en büyük savaş olacak. Hâli hazırda, Irak ordusu ve özel güçlerinden saldırı için hazır 11 tugay bulunuyor.
PEŞMERGE'NİN MUSUL SEVKİYATI SÜRÜYOR
Irak ordusu ile birlikte Musul operasyonuna karadan katılacak olan Irak Kürt yönetimine bağlı Peşmerge birlikleri de dün geceden beri Musul çevresine askeri sevkiyatını sürdürdü.
Erbil ve Musul'dan Peşmergenin seçkin birlikleri başta olmak üzere çok sayıda askeri araç, sağlık ekipleri eşliğinde Musul bölgesine hareket ederken, Peşmerge güçlerinin daha çok Başika bölgesinde bekleyeceği ifade edildi.
MUSUL'A GİDEN 6 YOLDAN 5'SI PEŞMERGE VE IRAK ORDUSUNUN ELİNDE
Irak ordusu, Peşmerge ve Koalisyon güçlerinin gerçekleştireceği Musul operasyonu için son hazırlıklar yapılırken, Musul'a giden 6 yoldan 4'ünün Peşmerge güçleri, birinin de Irak ordusunun denetiminde olduğu sadece Suriye'ye giden bir yolun kontrolünün IŞİD'in elinde olduğu belirtildi.
Musul'a 40 kilometre uzaklıkta bulunan Keske, 20 kilometre uzaklıkta bulunan Neveran, 20 kilometre uzaklıkta bulunan Hazır, 40 kilometre uzaklıkta bulunan Güver cepheleri 30 kilometre uzaklıkta bulunan Musul baraj yollarında denetim Peşmerge güçlerinin elinde bulunurken, Musul'a 80 kilometre uzaklıkta bulunan Geyera cephesi ise Irak ordusunun denetiminde. Musul'un güneybatısında bulunan ve Suriye sınırındaki Beac ile Suriye'nin Rakka ve Deyre Zor kentlerine geçiş yapılabilen tek nokta sadece IŞİD'in kontrolünde bulunuyor.