Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, "Ben bir diktatörüm" diyerek şaka yaptı. Doğu Avrupa ülkesinin liderine, cuma yaptığı konuşmada bir gazeteci tarafından "Belarus demokrasisinin esasına" ilişkin fikri soruldu. Lukaşenko, "Ben bir diktatörüm, demokrasiyi anlamakta zorlanıyorum" cevabını verdi.
Lukaşenko şakanın ardından sarf ettiği sözlerde demokrasi vizyonunun "özgür dünyadan ve demokrasinin kalesi ABD'den" farklı olduğunu savundu: "Demokrasi halkın yönetimidir"
27 Şubat'ta yapılacak anayasa değişikliği referandumuna işaret eden Lukaşenko, "Referandum, demokrasinin bir unsurudur" diye konuştu:
"Bunlar insanların haklarıdır. Ancak haklar… ve gerçek özgürlük, hukukun sınırları içerisindedir."
Lukaşenko'nun Ağustos 2020'de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasıyla ülkede tartışmalar alevlenmişti. Seçimlerde hile yapıldığını öne süren muhalefet, protestolar düzenlemeye başlamıştı.
Minsk yönetimi protestoları sert biçimde bastırırken binlerce protestocu gözaltına alınmıştı. Muhalif isimler ya hapse girmiş ya da başka bir ülkede sürgün hayatı yaşamaya başlamıştı.
Bununla birlikte önerilen anayasa değişiklikleri arasında daha önce kaldırılan cumhurbaşkanına görev süresi sınırını tekrar getirmek var. Değişiklik kapsamında bir liderin en fazla iki defa seçilmesi ve toplamda 10 yıl görev yapması isteniyor.
Bu kuralın uygulanması yeni seçim şartına bağlandığı için normal şartlarda görev süresi 2025'te biten Lukaşenko'nun, iki dönem daha seçilebilme imkanı doğuyor. Bununla birlikte Belarus lideri daha önce, reformlar kabul edildikten sonra görevi bırakacağını söylemişti.
Değişiklikler arasında parlamentonun görev süresinin 4'ten 5 yıla çıkarılması ve 5 yılda bir düzenlenen Belarus Halk Meclisi toplantısının önemli ölçüde yetkilendirilmesi var. Belarus Halk Meclisi'nde Minsk, endüstri liderleri ve üst düzey yetkililerle bir araya gelip ülkenin sorunlarını ele alıyor.