Gezi olaylarında Okmeydanı’nda çıkan olaylarda kafasına gaz kapsülü isabet eden ve tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın davasına ilişkinin duruşmanın görülmesine devam edildi.
İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya sanık F.D. Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yöntemiyle bağlanırken, Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm, babası Sami ve kardeşleri Gamze ve Özge Elvan ile aile yakınları ve avukatları duruşmada hazır bulundu. Duruşmada CHP Milletvekilleri Hilmi Yarayıcı ve Sezgin Tanrıkulu’ da izleyiciler arasında yer aldı. Mahkeme başkanının dosyaya gelen evrakları okunmasının ardından tanıkların dinlenmesine geçildi.
Duruşmada tanık olarak dinlenen hemşire Cihan Gençoğlu ifadesinde olay tarihinde Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisinde görevli olduğunu belirterek, “Olay sabahı nöbetçiydim. Berkin Elvan’ı koşuşturarak getirdiler travması vardı. Damar yolunu açıp gönderdim ve 5 dakika işlemim bile olmadı. Üzerinde torpil vardı o torpili polis odasına teslim ettim ve bir daha hastayı görmedim” dedi. Hastane personeli tanık Dilek Öztürk de ameliyathane personeli tarafından Berkin Elvan’ın üzerinden çıkan 7 tane patlayıcıyı tutanağa kendisinin geçirdiğini söyledi.
ANNE GÖRÜNTÜLER İZLENİRKEN FENALAŞTI
Bunun üzerine söz alan Elvan ailesinin avukatları, 14 yaşındaki bir çocuğun üzerinden çıkan kız kaçıranın dava ile ilgili olmadığını söylediler. Avukatlar daha sonra Elvan’ın gaz fişeği ile vurulmasına ilişkin ham görüntülerin salonda izlenmesini talep etti. Görüntüler izlendiği sırada anne Gülsüm Elvan, “Katil, kolun kırılsın. Ciğerin yansın katil” diye bağırdıktan sonra fenalaştı. Yakınları tarafından salondan çıkarılan anne Elvan kendine geldikten sonra salona tekrar girdi.
HAM GÖRÜNTÜ TUBİTAK’IN İYİLEŞTİRME YAPTIĞINDAN DAHA NET
Görüntülere ilişkin ilk raporu hazırlayan Ulusal Kriminal ile son olarak TÜBİTAK’ın iyileştirme yaptığı görüntüler arasında 4 dakikalık bir fark olduğunu kaydeden Elvan ailesi avukatlarından Can Atalay, TÜBİTAK’ın bu bölümü almadığını, bu bölümlerin de incelenmesi gerektiğini savundu. Avukat Çiğdem Akbulut ise “Görüntülerin ham hali, TÜBİTAK’ın iyileştirme yaptığı halinden daha net. TÜBİTAK tarafından görüntüler üzerinde basit düzeltme işlemlerinin yapılmış ve video görüntüleri fotoğraf haline getirilmiş. Sanık F.D.’nin de tutuklanmasını istiyoruz” dedi.
SANIĞIN GÖREV YAPTIĞI GRUPTAKİ POLİSLER DİNLENECEK
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanığın birlikte görev yaptığı Çevik Kuvvet Müdürlüğü’nün 9’uncu Birlik Amirliği grubundaki 20 polis memurunun tanık olarak dinlenmeleri için ilgili yerlere yazı yazılmasına hükmetti. TOMA görüntülerinin 13.46.40 ile 13.47.00 arasındaki bölümünün iyileştirme yapılması için TUBİTAK’ yazı yazılmasına karar veren mahkeme, iyileştirilen görüntü ile sanığa ait fotoğrafların Jandarma Kriminal Bürosu’na gönderilerek, görüntülerde Zet silahı kullanan kolluk görevlileri içerisinde sanığın olup olmadığı hususunda teşhis işlemi yaptırılıp sonucun mahkemeye gönderilmesine karar verdi. Çağrılmalarına rağmen duruşmaya gelmeyen 3 tanık hakkında zorla getirme kararı çıkaran mahkeme, duruşmayı 27 Şubat 2018’e erteledi.
İDDİANAMEDEN
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Memur Suçları Soruşturma Bürosu savcılarından İsa Dalgıç tarafından hazırlanan 11 sayfalık iddianamede, Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ve babası Sami Elvan “müşteki” olarak yer alırken, polis memuru F.D.’nin “olası kastla adam öldürmek” suçundan müebbet hapisle cezalandırılmasını talep edilmişti. İddianamede, hakkında soruşturma yürütülen 42 şüpheli polis hakkında takipsizlik kararı verilmişti.
(İHA)