USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Beslenme ve Diyet Uzmanından bayram uyarısı: “Kurban eti kesilir kesilmez tüketilmemeli”

Saygı hastanesi beslenme ve diyet uzmanı gülcan yıldız

Beslenme ve Diyet Uzmanından bayram uyarısı: “Kurban eti kesilir kesilmez tüketilmemeli”
11-06-2024 11:49
Google News

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Saygı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülcan Yıldız, ‘bayramda nasıl beslenilmeli’ konusunda vatandaşları uyardı. “Her zaman olması gerektiği gibi Kurban Bayramı’nda da dengeli ve sağlıklı beslenmek çok önemlidir” diyen Yıldız, kurban etinin kesilir kesilmez tüketilmemesi, 1 gün dinlendirilip uygun pişirme yöntemiyle tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi.


Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, Saygı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülcan Yıldız, ‘bayramda sağlığımızı korumak için nasıl beslenmeliyiz’ sorusuna önemli açıklamalarda bulundu. Yıldız, “Her zaman olması gerektiği gibi Kurban Bayramı’nda da dengeli ve sağlıklı beslenmek çok önemlidir. Bayramda dikkat etmemiz gereken en önemli konu kurban etini hemen kesilir kesilmez tüketmemek en azından 1 gün dinlendirip kızartma yerine haşlama, ızgara veya fırında pişirme gibi uygun pişirme yöntemlerini kullandıktan sonra tüketmek konusudur” dedi. “Yağsız veya az yağlı etler tercih edilmeli”


“Yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeniz önemlidir” diyen Yıldız, “Sindirim sorunları yaşanmaması için porsiyon kontrolü, etin yanında bol sebze veya salata kullanımı önemlidir. Bu bayram özelinde et tüketimi arttığı için lif alımını arttırmak için etin yanında lif oranı yüksek sebzelerin kullanılması önemlidir. Hem mevsimin yaza denk gelmesi hem de et tüketim miktarının arttığı bu aralıkta su tüketiminin ihmal edilmemesi gerekir. Ortalama günde 2-2,5 litre su içmelidir yetişkin bireyler. Etin yanında ikram edilen şekerli ve gazlı içecekler yerine düşük sodyumlu maden suyu tercih edilmelidir” ifadelerini kullandı. “Bayram süresince aktif olmaya özen gösterin”


Yıldız, “Bayramda tatlılara hayır demek zor olsa da şerbetli tatlılar yerine sütlü ya da meyveli tatlılar miktarına dikkat ederek tüketilmelidir. Öğün atlanmamalı, ana öğüne ek 2 ara öğün yapılmalıdır. Böylece hem sindirim sisteminiz rahat eder, hem de tokluk hissiniz artar. Bayram süresince aktif olmaya özen gösterin. Hafif yürüyüşler veya basit egzersizlerle fiziksel aktivitenizi sürdürün. Bayram kaçamakları dengelemek için fiziksel aktivite arttırmak önemlidir. Günlük fiziksel aktiviteyi artırmak, genel sağlık ve zindelik için de son derece önemlidir. Özellikle bayram gibi özel günlerde, fazladan alınan kalorileri dengelemek için ekstra fiziksel aktivite yapmak faydalı olabilir. Kısa mesafelere yürüyerek gitmek, asansör yerine merdiven kullanmak gibi küçük değişiklikler günlük aktiviteyi artırabilir ve metabolizma hızınızı artırabilir. Bu tür alışkanlıklar, sağlıklı bir yaşam tarzını destekler ve bayram ziyaretlerinin tadını çıkartırken fiziksel sağlığınızı da korumanıza yardımcı olabilir” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ