Dünya Motosiklet Şampiyonu Kenan Sofuoğlu, beyin kanaması geçiren 4 aylık bebeğinin fotoğrafını paylaşması üzerine uzmanlar, aileleri bebeklerde beyin kanaması riskine karşı uyardı. Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Türker Kılıç ve Toronto Üniversitesi Pediatrik Beyin Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Semra Işık, beyin kanama riskinin yüzde 15’lere ulaştığına dikkat çekerek aileleri belirtilere karşı uyardı: Bebekte sürekli derin uyku hali, boş bakma, ilgide azalma, emmeme veya yememe, iştahsızlık, kol bacaklarda pelte gibi olma, bıngıldakta şişkinlik ve sertlik, solunum ve kalp atımında düzensizlikler, göz bebeklerinin ışığa tepkisizliği gibi belirtilere karşı aileler uyanık olmalı. Daha büyük çocuklarda ise ani başlayan baş ağrısı, bulantı ve fışkırır tarzda kusma, bilinç bozukluğu, güç kaybı, ani ateş ve koma halleri en önemli belirtiler. Donanımlı bir hastaneye ne kadar erken başvurulursa kalıcı zararların önüne geçme şansı o kadar yükselir.
K vitamin eksikliğine dikkat
BAU Tıp Fakültesi’nden Dr. Semra Işık, beyin kanamalarının en sık rastlanan nedenlerine değinerek “Bu yaş grubunda kafa içi kanamaların en sık nedeni travmalardır. Normal doğum sırasında doğum kanalından geçerken veya sezaryen sırasında doğum stresleri ile oluşan travmalara bağlı kafa içi kanamalar gelişebilir. Travmalardan sonra en sık damarsal anomaliler (bozukluklara) rastlıyoruz. Özellikle prematüre bebeklerde (32-34 haftalık doğanlar) bebeğin beyin yapısı ile damar gelişiminin tamamlanamamasıyla birlikte görülen bir tür kafa içi kanama oluşabilir. Travmadan bağımsız olarak gelişen ventrikül (beyin boşlukları) içindeki kanama, erken doğan bebeklerin yüzde 80’inde görülür. Yeni doğandaki K vitamini eksikliği de kanamaya meyli artırır” dedi.
Gebelikte koruyucu tedavi
Dr. Semra Işık, gebe takibinin önemine değinerek “Anne karnında daha kanama gerçekleşmeden kanamayı öngörerek müdahale şansımız yok ama riskli gebeliklerde koruyucu çalışmalar yapabiliyoruz” diye konuştu. Prof. Dr. Türker Kılıç ise “Riskli gebeler ve gebeliklerin yakın takibi gerekir. Özellikle gebelik hipertansiyonu olanlar, diyabetikler, daha önceden düşük yapmış veya önceki çocuklarında bu tarz problemler yaşayanlar, en çok da erken doğum riski nedeniyle çoğul gebelikler yakından takip edilmelidir. Bu nedenle kadın doğum uzmanları ve perinatologlar ile sağlık ocağı çalışanlarına ciddi ve sıkı takip yapılması için önemli görevler düşüyor. Zira damarsal bozukluklar çok büyükse ultrasonda bile saptanabiliyor” diyerek uyardı.
ERKEN MÜDAHALE HAYATKURTARIR
Prof. Dr. Kılıç, erken müdahale olursa çocuklardaki hasarsız iyileşme oranının ilginç bir şekilde yetişkinlere göre 4 kat daha fazla olduğunu belirtti ve sözlerin şöyle noktaladı: Aileler, saydığımız belirtileri fark ettiği anda en kısa sürede tam donanımlı bir merkeze başvurulmalı. Ne kadar erken müdahale olursa beyin hücre kaybının önüne geçme şansı artar. Vakaya göre ameliyat ya da ilaç tedavisi uygulanır. Bebeklerde çoğunlukla cerrahi müdahale yapılmaz. Bin 500 gramın altına doğan bebeklerde ameliyat hayati risk yaratır. Bebeğin 2 bin 500 grama ulaşması beklenir. Ancak bu kilonun altında olmasına rağmen ciddi hayati tehlike oluşturan bir durum varsa ameliyat düşünülebilir. Yine hidrosefali sonrası şant uygulanmış çocukların yüzde 75’inin zekasının normal sınırlarda olduğu belirtilmiştir. Bu çocuklar daha sonra hiçbir fark olmadan hayatını sürdürebiliyor.