USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

BGC ödülleri sahiplerini buldu

Bursa Gazeteciler Cemiyeti tarafından geleneksel olarak organize edilen BGC Başarı Ödülleri Yarışmasında dereceye giren basın mensuplarının ödülleri, Basın Kültür Sarayı’nda ödül töreniyle birlikte hizmete açılan Nilüfer Sahnesinde sahiplerini buldu.

BGC ödülleri sahiplerini buldu
17-04-2019 17:10
Google News

Bursa protokolü, sivil toplum kuruluşlarının başkanları, ekonomi ve iş dünyasının temsilcileri ile basın mensuplarının büyük ilgi gösterdiği ödül töreninin açılış konuşmasını yapan Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, yarışmaya 102 basın mensubunun 2018 yılında yayınlanan 163 eserle başvurduğunu söyledi.

Jürinin titiz bir çalışma ile başarı ve mansiyon ödüllerini belirlediğini ifade eden Başkan Kolaylı, yarışmanın geçtiğimiz yıl vefat eden BGC üyeleri Oktay Kayalar ve Mehmet Ali İncioğlu adına gerçekleştiğini belirterek, “Arkadaşlarımızı özlem ve rahmetle anıyor, ailelerine ve meslektaşlarımıza sabır diliyorum. Onları unutmayacağız” dedi.

Konuşmasında basının sorunlarına ve çözüm önerilerine geniş yer veren Kolaylı, “Sektörümüzde yaşadığımız en önemli sorunumuz, darbe dönemlerinden bu yana değişmeyen ve bazı kanun ile yönetmeliklerde yer alan basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddelerdir” dedi. Kolaylı konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Demokratikleşme ve temel hak ve özgürlüklerin gelişmesi bakımından, bu güne kadar yapılan iyileştirmelere rağmen; basın özgürlüğü konusunda mevzuattan ve uygulamadan kaynaklanan sorunlar yaşanmaktadır.  Unutulmamalıdır ki; ifade ve basın özgürlüğü demokrasinin olmazsa olmazıdır. Halkın haber alma hürriyetinin işlerliği için, basın ve ifade özgürlüğü temel gerekliliktir.     

Gazetecilik mesleği ne yazık ki, eğitimine ve birikimine bakılmaksızın herkesin kuralsızca yapabildiği bir meslek konumundadır. Bu sorunun çözümü için beklentimiz, dünyadaki uygulamalar ve ülkemizdeki diğer meslek odalarının yasaları örnek alınarak, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen “Gazetecilik Yasası’nın”, teknolojik gelişmeler de göz önüne alınarak günümüz koşullarına uygun olarak çıkarılmasıdır.

Böyle bir yasal düzenleme yapılmadan, gerçek anlamda habercilikten ve etik gazetecilikten söz edebilmemiz ne yazık ki mümkün değil. Eline her fotoğraf makinesi alanın, her internet sayfası oluşturanın “haberciyim” diye boy göstermesini mutlaka yasal zeminde önlemeliyiz.”

Konuşmasında internet alanında yaşanan gelişmeye karşı bu konuda yasal düzenleme yapılmadığına da dikkat çeken BGC Başkanı Nuri Kolaylı,   “Sektörde istihdam sağlayan ve gazete ile televizyonlarla eşdeğer habercilik yapan kurumsal internet haber sitelerinin yanında, internet deyimiyle “kopyala yapıştır” kolaycılığından öteye gitmeyen haber siteleri yer almaktadır. Yasal boşluktan kaynaklanan sorunlar, her geçen gün daha da artmaktadır. İnternet medyasının gerek yayıncılık, gerekse Basın İlan Kurumu yardımları konusunda düzenlemeye ihtiyacı vardır. İstihdam sağlayan, gerçek anlamda habercilik yapan ve kurumsallaşan internet haber siteleri, Basın İlan Kurumu’ndan ek kaynak bulunarak desteklenmelidir. Bu kurumlarda habercilik yapan meslektaşlarımız da yeni düzenleme yapılarak gazeteci sayılmalıdır” dedi.

5953 Sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun’un halen yürürlükte olduğunu sözlerine ekleyen BGC Başkanı Nuri Kolay, basın işkolunda “gazeteci” olarak çalışan kişiler ve işverenleri arasındaki ilişkiler ve çalışma koşullarının bu kanunla düzenlendiğini hatırlattı. Kolaylı, “Bu yasanın günümüz koşullarına uygun olarak yeniden düzenlenmesi sadece biz gazetecilerin değil, toplumumuzun bir ihtiyacıdır.  Bu nedenle söz konusu kanunun yeniden ele alınarak, elektronik medyayı da kapsayacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir” diye konuştu. BGC Başkanı ve TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, konuşmasını şöyle tamamladı;

“Sorunlarımızı özetleyecek olursak; ülkemiz, basın/medya alanında kapsamlı bir değişime, yenilenmeye ihtiyaç duymaktadır. Özgürlüklerden çalışma koşullarına, mesleki düzenleme zorunluluğundan basını ilgilendiren kurumların yeniden yapılanmasına kadar bir dizi yenilik, geniş katılımlı çalıştaylar dizisi ile belirlenmeli ve uygulanmaya konulmalıdır. Bu yenilenme ihtiyacı gün geçtikçe kaçınılmaz hale gelmektedir.”

Törenin başlangıcında Vali Yardımcısı Abidin Ünsal, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Irmak Arslan, Basın İlan Kurumu Bursa Şube Müdürü Osman Başeğmez, İletişim Başkanlığı Bursa İl Müdürü Ali Fuad Gölbaşı, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi - Kefalet Kooperatifi Başkanı Bahri Şarlı, ÇGD Bursa Şube Başkanı Rabia Deniz, Çağdaş Eğitim Kooperatifi Başkanı Buğra Küçükkayalar ve Sabahyıldızı AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Sabahyıldızı tarafından açılış kurdelesi kesilen BGC Nilüfer Sahnesi’ne ilişkin de bilgi veren Nuri Kolaylı, “Bursa’nın sosyal ve kültürel yaşamına yeni bir soluk getirecek olan Nilüfer Sahnesi, Nisan ayında sekiz tiyatro oyunuyla perdelerini açıyor” dedi.

Birbirinden özel oyunların sahneleneceği 320 kişi kapasiteli Nilüfer Sahnesi’nin Bursa Gazeteciler Cemiyeti işbirliğinde Sabahyıldızı AŞ tarafından yaklaşık 500 bin dolarlık yatırımla Bursa’ya kazandırıldığını ifade eden BGC Başkanı Kolaylı, sözlerini, “BGC Nilüfer Sahnesi’nde ağırlıklı olarak tiyatro oyunları sahnelenecek. Ayrıca, seminer, panel, söyleşi, konferans, konser ve çeşitli gösteriler de yapılacak. Nilüfer Sahnesi’nin Bursa’ya kazandıran Yusuf Sabahyıldızı’na teşekkür ediyorum” diye tamamladı.

Ödül töreni, BGC Başarı Ödülleri Yarışmasında dereceye giren basın mensuplarına plaket sunumu ve ardından gerçekleşen kokteyl ile son buldu.

Ödül alan basın mensupları ve ödül kazandıkları kurumlar ile eserleri şöyle:

HABER 

BAŞARI:  TURGAY AKBULUT - ÖLÜM KABİNLERİ - YENİ DÖNEM GAZETESİ

BAŞARI: SEVİNÇ ÇELEBİ - DELİ DUMRUL BİLE ALMAZDI - A GAZETE

MANSİYON: ELİF ÖZLEM ÇELİKER - KİMSESİZ ÇOCUKLAR İÇİN ESKİ OYUNCAKLARA HAYAT VERİYORLAR - ANADOLU AJANSI

EKONOMİ HABERİ

BAŞARI: ELİF DİDEM DANACIOĞLU - İŞVEREN İŞÇİ, İŞÇİ İŞ ARIYOR - EKOHABER GAZETESİ

MANSİYON: BÜŞRA NUR YILMAZ - PET ATIKTAN GÜNDE 5 TON İPLİK ÜRETİYORLAR - ANADOLU AJANSI

SPOR HABERİ

BAŞARI: ERKAN SAĞLIK - AFERİN ÇOCUKLAR - OLAY GAZETESİ

MANSİYON: RECAİ UYSAL - NUMARASI YOK AZMİ VAR - OLAY GAZETESİ

FOTOĞRAF

BAŞARI: SERGEN SEZGİN - GEMİYİ KARADAN YÜRÜTTÜLER - ANADOLU AJANSI

MANSİYON: ALİ ERDEM - HİÇ EVLENMEDİ, 30 YILDIR DAĞDA TEK BAŞINA YAŞIYOR - İHLAS HABER AJANSI

MANSİYON: UĞUR ULU - ŞEHRİN ÇOCUKLARI - ANADOLU AJANSI

SPOR FOTOĞRAFI

BAŞARI: NİLAY İLCEBAY - ATLI SPOR - ŞEHİR POSTASI

RÖPORTAJ - ARAŞTIRMA-İNCELEME

BAŞARI: SİBEL BAĞCI UZUN - EMEĞİN CİNSİYETİ OLMAZ - HÜRRİYET BURSA

MANSİYON: YASEMİN ÖZKEREM - ANA DİLİM İŞARET DİLİ - KENT GAZETESİ

KÖŞE YAZISI 

BAŞARI: LALE AKASOY - HEKİM BİYONİK GEZEGEN MARS - YENİ DÖNEM GAZETESİ

MANSİYON: ALİ GENÇ - ENGELLİLER GÜNÜNÜ KUTLAYANLARA DAİR - BURSA HAKİMİYET GAZETESİ

MANSİYON: FATMA ASLAN KUNDAKÇI - TARİH SİZİ YAZAR - A GAZETE

SPOR KÖŞE YAZISI 

BAŞARI: ALİ ŞAHİN - ALTYAPILAR NE İÇİN VAR - YENİ DÖNEM GAZETESİ

MANSİYON: TOLGAY ATAOKAY - AYBABA'NIN BEBEKLERİ NEDEN DENMESİN - BURSA.COM

GAZETE MİZANPAJ 

BAŞARI: ZÜLAL SEZGİN - BURSA HAKİMİYET GAZETESİ

MANSİYON: BELGİN FERAH - BURSA HAYAT GAZETESİ

SPOR MİZANPAJ 

BAŞARI: CEM KAYIR - OLAY GAZETESİ

MANSİYON: ALİ ŞAHİN - YENİ DÖNEM GAZETESİ

MAGAZİN MİZANPAJ

BAŞARI: NİLGÜN LİMAN - BURSA HAKİMİYET GAZETESİ YAŞAYAN BURSA EKİ

MANSİYON: GÖKHAN ŞENYAVAŞ - OLAY GAZETESİ ÇEKİRGE EKİ

TELEVİZYON HABER

BAŞARI: ABDULLAH ÇİBİR - 4 YAŞINDAKİ BEDİRHAN FİRARDA - İHLAS HABER AJANSI

MANSİYON: ENVER FATİH TIKIR - TARİHİ HANDA BEYAZ ÇELİK KAPI TEPKİSİ - DEMİRÖREN HABER AJANSI

TELEVİZYON PROGRAM

BAŞARI: SEVDA KURUL - YÜKSEK LİMİT - AS TV

BAŞARI: ONUR ULUTAŞ - KENT KÜLTÜR VE DOĞA - LİNE TV

MANSİYON: ERSEL PEKER - HUZURLU HAYATLAR - LİNE TV   

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ