Semih Uzunlar / Bursa.com
BİLİMİN SERÜVENE DÖNÜŞTÜĞÜ YER
"Çocuklarımız gelişsin, özgüvenleri artsın, teorik eğitimlerini pratiğe çevirsinler istiyoruz. Aynı zamanda insanlarımıza her türlü sergi ve değişik etkinlikler sunmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar Bilim Merkezi’ni ziyaret eden 220.000, değişik etkinlik ve atölye çalışmalarına 42.000; Planetaryum’da gökyüzü incelemeleri yapan ise 20.000’i aşkın katılımcı mevcut. Bizim amacımız en güzel bir şekilde bilgiyi aktarabilmek."
"İlk uçuşlar nasıl denendi, Hezarfen Ahmet Çelebi Galata’dan Üsküdar’a nasıl uçtu bunlar burada anlatılıyor. Çocuklarımız bunları burada görüp uyguluyorlar. Simülasyonlar aracılığıyla Hezarfen Ahmet Çelebi gibi aynı güzergahı uçarak geçebiliyorlar. Bu çocuklara bizim bir ruh kazandırmamız gerekiyor."
“BİLİMİN SULTANLARI” TEMEL BİLİMLERE IŞIK TUTUYOR
"Bilimin Sultanları’nda; silindirli motorların nasıl yapıldığına dair, 4 ve 6 silindirli motorların krank sistemlerinin en basit haliyle anlatıldığı ahşap maketleri bulunuyor. Batının sonradan sunduğu icatların, keşiflerin aslında doğu kültüründen, bizden çıktığını anlatıyoruz. Çocukların fizik olaylarını anlatılarak öğrenmesi çok zor bir süreç. Burada ışık olaylarını, mevsimlerin oluşumunu, barajlardan elektrik üretimini, termik santralleri, renkleri, su ve ısıyla ilgili tüm temel kavramları, görerek ve uygulayarak birkaç saniyede öğrenebiliyorlar. Burada haberleşme, uzay, radar ve uydu sistemleri, havanın yapısı, Dünya’nın yapısı, matematik ve geometri, biyoloji daha birçok alanda bilimsel çalışmalar sunuluyor. Çocuklarımız gerçeği görüyor. Kaînat nasıl bir varlık ve biz neredeyiz, bunu kavrıyorlar."
PLANETARYUM VE “FACING MARS” İLE GÖKYÜZÜNÜ KEŞFEDİN
“Planetaryum gök bilimine dair sunum ve eğitimlerin yapıldığı bir alan. 3-4 boyutlu sinemalarımız var. Eğlence alanımızdaki simülatörlerimizde bizzat bir uçak kullanıyorsunuz. Bu anlamda Planetaryum size gerçek bir deneyim sunuyor. Aynı şekilde “Facing Mars” alanımızda bugüne kadar Mars’la ilgili yapılmış çalışmalar, alınmış mesafeler görülebiliyor. Burada 25 adet düzenekle Mars’a dair bir keşfe çıkabiliyorsunuz. Ayrıca Mars’tan kopan bir taş da sergimizde yer alıyor. Mars’ta yürümek nasıldır, bunu deneyimleyebilirsiniz. Oradaki yaşam koşulları, toprak yapısı bu alanlarımızda düzenekler vasıtasıyla anlatılıyor. Amerika’daki insan nasıl bu imkanlara ulaşabiliyorsa, Bursa’daki insan da buna ulaşabiliyor. Burada tematik turlar düzenliyoruz. Değişik zamanlarda çeşitli bilim gösterileri de yapılıyor. Vatandaşlarımızı bu etkinliklere katılmaya davet ediyoruz.”
BİLİM ŞENLİĞİ VE GÖKYÜZÜ GÖZLEM KAMPLARI
"Bu yıl 5.si gerçekleşen Bilim Şenliği’nde tüm üniversiteler, işletmeler, mucitler, öğrenciler herkese kapımız açık. Yıl içinde yapılan çalışmalar bu şenlikte sunuluyor. Bunları ödüllü hale getirerek yarıştırmaya karar verdik. Sunulan projeler hayata, üretime geçiyor. İstiyoruz ki gençlerimiz üretsin, dünyayı takip etsin. Bizim burada örnek olmamız gerek, Bursa önde olan bir şehir. Teknik eğitimde, bilimsel çalışmalarda Bursa’nın daha da gelişmesi gerek. Başta TÜBİTAK olmak üzere, diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde gerçekleştiriyoruz projelerimizi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yoğun bir desteği var bu konuda. Örneğin Uludağ’da bilimsel gecelemeler yapılıyor. Burada çocuklar gökyüzü ve astronomiye dair bilgiler ediniyor, gözlemliyorlar. Teleskoplarla gökyüzünü inceleyerek öğrendikleri bilgilerin doğruluğuna şahit oluyorlar. Bu bilimsel gecelemelerimde diğer şehirlerden de gelen 400’ün üzerinde insanı ağırladık. Orada çadırlarda yatılıyor, eğitimler veriliyor. Bir kamp havasında görsel bir şölen sunuyoruz."
BİLİMSEL KAMPLAR ÇILGIN ROBOT ÜRETİYOR
"Buradaki öğrenciler her konuda eğitimler alıyorlar. Sihirli Kimya Günleri, kimyasal çalışmalar, düzenekler, deneyler; öğrencilerimize uygulamalı eğitim alma imkanı sunuyor. Aynanın, teleskobun nasıl yapıldığını; mayalamanın nasıl gerçekleştiğini gözlemleyerek öğrenebiliyorlar. Kan grubu nedir, nasıl oluşur; kaslar ve kalp nasıl çalışır, özellikleri nelerdir gibi başlıklar altında eğitimler veriliyor. Yine Planetaryum’a ek olarak Elektriğin Efendileri atölyesinde “Çılgın Robot” üretiyorlar. Elektrikle çalışan arabalar üretiliyor."
MİNİK ASTRONOTLAR İÇİN UZAY VE HAVACILIK BİRİMİ
"Yaklaşık 30 milyon TL yatırımımıza ek olarak 80 milyon liralık bir devlet desteğiyle birlikte burada bir Uzay ve Havacılık birimi kuruluyor. Burada gençlerimiz uzayı yaşamış olacaklar. Uzaya giden bir astronot gibi eğitim görmüş olacaklar. Burada amacımız, havacılığı sevdirmek. Bursa her konuda olduğu gibi bu konuda da öncü olacak."
FATİH PROJESİYLE BTM TÜM TÜRKİYE’DE
“Milli Eğitim Bakanlığı’nın FATİH projesiyle birlikte buradaki çalışmalar, tüm Türkiye’deki kullanıcılara aktarılacak. Bizi de en çok mutlu eden çalışmalardan biri bu oldu. Her dönemde, aile ve çocuklarımız için bu tür etkinliklerimiz devam edecek. Geleceğe hep birlikte yürümüş olacağız, bayrağımız tüm dünyada dalgalanmaya devam edecek; bilimin de ilimin de öncüsü yine Türkiye olacak” diyerek sözlerini noktaladı.