Fabrika Müdürü Feridun Özhan, fabrikadaki eylemle ilgili açıklamada bulundu. İşçilerin dün normal mesai esnasında işlerini bırakıp fabrikanın dışına çıktıklarını belirten Özhan, "İşçilerin istifa ettikleri doğru değil. Dün normal mesai esnasında işi bırakıp fabrikanın dışına çıktılar. Saat 12.40 gibi yasa dışı bir işlem yaptılar. Bariyerlerin, turnikelerin dışına çıktılar. Toplandılar orada. Kendilerini 'işinizin başına dönün' diye ikaz ettik. Noteri çağırdık, tespit yaptırdık, avukatımız geldi. Birlikte birkaç kere anons ettik fakat işbaşına dönmediler" diye konuştu.
İşi bırakanların saat 15.00'teki vardiyaya gelen işçilerin fabrikaya girmesini engellediklerini iddia eden Özhan, işçilerin toplu olarak vermek istedikleri istifa dilekçesini de kabul etmediklerini bildirdi.
26 KİŞİYİ İŞTEN ÇIKARDIK
İşçilere "Toplu dilekçe kabul etmeyiz. Bireysel olarak herkes gelip tek tek el yazısıyla yazarsa kabul olabilir" dediklerini anlatan Özhan, şunları söyledi:
"Onu da yapmadılar. Sonra saat 18.00'e doğru Polatlı'ya gittiler. 'Noter kanalıyla istifa edeceğiz' dediler. Saat 23.00'te vardiya değişiminde yeni işe gelecek olanları da engellemişler, onları otobüslerden, servislerden indirmişler. Onların işe gelmelerini engellemişler. Biz de bunun üzerine emniyete suç duyurusunda bulunduk. Durum böyle. Biz bu işin elebaşlarından 26 kişinin iş sözleşmesini mesai saatinde işi bıraktıkları için İş Kanunu'ndaki haklı nedenlerle feshettik."
Söz konusu işçilerinin Türk Metal Sendikasına 30 yıl boyunca üye olduklarını anlatan Özhan, şunları kaydetti: "Bu yıl haziran başında sendikadan toplu istifa ettiler. 'Biz sendikasız çalışacağız' dediler. Bunu da kabul ettik. İlave maddi istekleri oldu. Patronumuz onları da karşılayacağını bildirdi, bir kısmını ödedik. Ötekilerini ödemek için plan yaptık, önlerine koyduk ama ne verdiysek bir adım daha fazlasını istediler. Tıkanma noktasına geldik. Bu arada geçen haftalarda işi yavaşlatma eylemi başlattılar, verimi düşürdüler. Bolca rapor aldılar. En sonunda da bu noktaya kadar geldi. Fabrikada çalışan bir avuç işçi ve bizim beyaz yaka dediğimiz memur, mühendis arkadaşlar var. Şu an diğer mavi yakalı işçilerin hepsi fabrikanın dışında. Fabrikada 1500-1600 işçi var. İşçilerin yaptıkları, Türkiye'nin ekonomisini de bizi de etkileyecek. Burada ürettiklerimizi biz yüzde 75 Batı Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerine ihraç ediyoruz. Biz yüksek oranda ihracat yapıyoruz ve Türkiye'ye dönüş sağlıyoruz."
BİZİ GREVE ZORLADILAR
İşçilerden Kazım Ercan ise fabrika yönetiminin çalışanlara verdiği sözleri yerine getirmediğini öne sürdü. Bunun üzerine topluca istifa ettiklerini anlatan Ercan, "Dün 1587 kişi dilekçe verdik, kabul etmediler. Bireysel istifa dilekçesi istediler. Grev halini aldı eylemimiz. Birçoğumuzu işten çıkarttıklarını mesajla ilettiler. Toplamda 610 kişinin işine son verdiklerini söylüyorlar. Beni mesela işten çıkarttılar. ORS'de 2 bin kişiye yakın çalışan var. Fabrikada üretim durdu. İstifamız kabul olmadı. Kabul edilmediği için de tazminatsız çıkışımızı verdiler. İş akdimizi feshettiler. Bu noktada da işçi greve gitti" diye konuştu.
Fabrika yöneticisi Ahmet Arslan ve diğer yetkililerle defalarca görüştüklerini belirten Ercan, "Biz daha önce grev yaptık. Bize sözler verildi, o sözleri kağıda dökmeye gelince bizim isteklerimizi kabul etmediler. Bizi hep greve zorladılar" ifadesini kullandı.
Ercan, "Sendikal bir kimliğimiz yok ama 1600 kişinin oy birliğiyle seçilmiş işçi temsilcileriyiz" dedi.
ORS İSO 500 LİSTESİNDE
30 yılı aşkın bir süreden beri faaliyet gösteren ORS, Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde yer alıyor. Şirket 352 milyon TL cirosu ile İSO 500 listesinin 286. sırasında yer alıyor.