Çocukların yıl boyu öğrendiklerini yaz tatilinde unutmamaları sizin elinizde. Kurumsal İletişim ve Marka Direktörü Gülçin Aşkın Çetin “Bilimi günlük hayata eklemek düşündüğünüzden çok daha kolay. Çoğu zaman, hüner basitçe bilimin etrafınızı sarmış olduğunu fark etmekte yatıyor,” diyor. Bu noktada en önemli şey tüm aktiviteleri gerçekleştirirken çocukların ‘neden?’ sorusunu sormalarını sağlamak. Çünkü neden diye sormak bilimin temelini oluşturarak kritik ve yaratıcı düşünme becerileri geliştiriyor. Peki bunu nasıl yapacaksınız?
Dışarıya çıkın
Çocukların keşfetmesi, gözlemlemesi ve denemesi için açık havada eğlenceli, kolay ve bedava sınırsız malzeme var. Kurbağalar, kertenkeleler, kelebekler ve tırtıllar sizi bekliyor. Onları doğanın ve ekosistemin işleyişiyle ilgili düşünmeye itin. Mesela açık alanlarda, uçurtmalar ve kağıt uçaklar, kullanarak temel uçuş prensiplerini öğretin.
Mutfağı Oyun salonu haline getirin
Çocuklarınızla yemek pişirerek fen sorularına teşvik edebilirsiniz. “Bu iki malzemeyi karıştırdığımızda ne olacak?”, “Bu kurabiyelerde neden karbonat koyuyoruz?”, “Bütün meyvelerin tohum sayısı aynı mı?” sorularının yanıtlarını birlikte arayın. Bir kavanoza bir dilim ekmek yapıştırın ve önümüzdeki birkaç gün içinde neyin yetişeceğini izlemek için bir mikroskop ya da büyüteç kullanın.
Bırakın sorumluluk alsın
Bitki tohumlarını boş bir yumurta kartonunda toplayın ya da havuç, turp, patates gibi sebzeleri evde yetiştirmeye çalışın. Bitkilerin büyümek için toprak ve su istediğini siz biliyorsunuz. Peki ya çocuğunuz?
Yaratıcılığına mantığı da eklesin
Çocuklar legolara altenatif malzemeler de sunabilirsiniz. Tuvalet kağıdı kartonları, plastik huniler, küçük tren parçaları, mukavva ve çok sayıda bant dahil olmak üzere ev eşyalarından yararlanabilirsiniz. Sahilde iseniz, kumdan kale oluşturmayı deneyin. Bunun için kuma neden su koyuyorduk?
Gökyüzünü seyredin
Yazın en keyifli yanlarından biri de yıldızları bize net bir şekilde her gece göstermesi! Çocuğunuzla birlikte yıldızlara bakın, takımyıldızları işaretleyin, yıldızları bulmaya çalışın ve gezegenler hakkında konuşun.
Kurumsal İletişim ve Marka Direktörü Gülçin Aşkın Çetin bilim etkinliklerini yazınıza dahil etmenizin aile bağlarını da güçlendireceğinin altını çiziyor ve “Bu dönemde çocukların ödev ve okul sonrası programlarından endişe duymadan bilim alanlarını keşfetmesi ufkunun eğlenceyle gelişmesini sağlar,” diyor. Çocuğunuzla birlikte hangi bilimle uğraştığınız önemli değil, eğlendiğiniz alanları bulun ve ‘neden’ anlarının tadını çıkarın!