USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Bitki çayları hem soğudu hem şişeye girdi

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Gıda Mühendisliği Bölümünde yapılan bir doktora çalışmasının sonucunda bazı bitkilerin çayları şişelenip soğuk içecek olarak tüketime sunulurken, patenti alınan ürünlerle ilgili bazı firmalarla görüşülüyor.

Bitki çayları hem soğudu hem şişeye girdi
20-11-2017 16:12
Google News

UÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ömer Utku Çopur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplumda bitki çayı demleme alışkanlıklarında bazı yanlışlıklar ve sıkıntılar olduğunu söyledi.

Genellikle sıcak suya demlemeye hazır poşetler halindeki bitki çaylarının bırakıldığını belirten Çopur, "Bitki çayının sıcak suya atılmasının ardından belirli bir süre ekstraksiyon için beklemek lazım. Bu süre, 3-5 dakika arasında değişir. Sıcak çay sevenler için bu süre, çayın soğumasına neden olur. Ekstraksiyon süresinin az ya da fazla olması bir sıkıntıdır. Poşet halindeki çayı sudan çıkardığınızda da koyacak yer bulamazsınız, damlatır, görüntü kirliliği oluşturur." diye konuştu.

Çopur, birçok kişinin ekinezya, biberiye, mate gibi bitkileri daha önce görmediği için ne aldığını bilmeden aktardan istediğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Ne olduğu bilinmeden alınan bitkilerin kaynatma ya da damıtma yöntemlerinden hangisiyle demlenmesi gerektiği de genellikle bilinmez ve uzun süreli kaynatmayla sağlığa uygun olmayan bir şekilde kullanılır. Erken ekstraksiyonla da beklenen fayda sağlanamaz. Bu sıkıntıları ortadan kaldırmak amacıyla adı geçen adaçayı, ıhlamur, melisa, ekinezya, biberiye ve mate tüm ürünlerin şekerli, light, gazlı ve minerallisini bir meyve suyu gibi şişeleyerek, güvenilir bir gıda haline getirdik. Üniversitede bunların ilk deneme üretimleri yapıldı. Ardından döner sermaye aracılığıyla 200 ml'lik şişelerde satışa sunuldu ve ciddi bir beğeni aldı."

"SICAK DA TÜKETİLEBİLİR"

Özellikle de kış aylarında tüketilen bitki çaylarının sağlıklı ve fonksiyonel bir gıda olduğunu vurgulayan Çopur, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üretip patentini aldığımız bu ürünün hem sıcak hem de soğuk tüketimi mümkündür. Biz gereken maddeleri üretim esnasında ekstraksiyonla zaten aldık. Aldıktan sonra ister bunu soğuk, isterseniz bir cezve ya da mikrodalga fırında ısıtarak da tüketmeniz mümkün. Aşırı dozda bir ekstraksiyon olan bitki çayının tüketimi, özellikle bazı tansiyon, kalp-damar hastalıklarıyla ilgili ilaçlarla etkileşime girebilmekte, dolayısıyla tansiyonda ciddi bir etkisi olabilmektedir. O nedenle bu bitki çaylarının kontrollü bir şekilde alınması tavsiye ediliyor. Biz bu ürünlerde Dünya Sağlık Örgütü'nün de önerdiği oranları dikkate alarak bir ekstraksiyon gerçekleştirdik. Güvenilir bir içecek haline getirdik."

Çopur, içeceklerin 3 yıllık bir doktora çalışmasının ürünü olarak ortaya çıktığını vurgulayarak, "İçecekler, UÜ'deki satış noktalarında mevcut ve gerçekten talep görüyor. İlk etapta ıhlamur, adaçayı ve ekinezya çeşitlerini piyasaya sürmeyi uygun bulduk. Herkes beğendi. Birkaç içecek firmasıyla ciddi görüşmelerimiz oldu. Birkaçı ile de görüşmelerimiz devam ediyor. Biz, toplumu bilgilendirme ve yol gösterici olma misyonumuzu gerçekleştirmek için bunları ürettik." ifadesini kullandı.

AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ