Alman otomotiv devi BMW, Türkiye’de yatırım için çalışmaları başlattı. Bunun için BMW’li yetkililerin son dönemde üç kez Türkiye’ye gelerek Sakarya bölgesinde incelemeler yaptığı belirtiliyor. İlk etapta lojistik tesis ardından üretim yolda
Bavyeralı üretici BMW’nin, Türkiye’de bir tesis yatırımı için kolları sıvadığı ve bunun için Sakaryabölgesinde incelemelerde bulunduğu bildiriliyor. Alman otomotiv devinin, öncelikle bir lojistik tesisi kurmayı hedeflediği, ilerleyen yıllarda da üretim tesisi kurmayı planladığı gelen bilgiler arasında.
Konuya yakın kaynakların anlattıklarına göre Alman üretici, Türkiye’ye yatırım konusunda araştırmalar yürütmeye başladı. Bu çerçevede BMW’den heyetlerin, Sakarya çevresinde incelemeler yaptığını ve üç kez ardı ardına Türkiye’ye geldiğini belirten kaynaklar, fizibilite çalışmaları için bazı danışman şirketlerle anlaştığını da ifade etti.
Sakarya ve civarında uygun arazileri gezdiği belirtilen BMW yetkililerinin, özellikle 650 dönümlük bir arazinin satın alınması konusunda ciddi müzakereler yürüttüğü bildiriliyor.
BMW’nin bu araziyi, öncelikle bir lojistik tesisi kurmak amacıyla düşündüğü, ancak uzun vadeli planının, bir montaj tesisine yönelik olduğu da, gelen bilgiler arasında yer alıyor.
Almanya’da soruldu
BMW’nin Sakarya civarında incelemeler başlattığı hatta arsa pazarlıklarına başladığı yönündeki bilgilerin, bir süredir yan sanayi çevrelerinde de dolaştığı kaydedilirken, konunun, TAYSAD (Taşıt Araçları ve Yan Sanayicileri Derneği) öncülüğünde, yaklaşık bir ay önce Almanya’da yapılan toplantılarda da gündeme geldiği ortaya çıktı.
Nitekim TAYSAD yetkilileri, konuya ilişkin sorularımız üzerine, böyle bir girişimi kendilerinin de duyduklarını, hatta BMW yetkilileriyle görüşmede bunun gündeme de geldiğini, ancak firma temsilcilerinin herhangi bir yanıt vermek istemediklerini ifade ettiler.
Bu ikinci çıkarma
Türkiye’ye yönelik muhtemel BMW yatırımı, 2011 yılında da gündeme gelmişti.
BMW’nin yıllık hissedarlar toplantısında konuşan CEO Norbert Reithofer, Rusya, Hindistan, Güney Kore veya Türkiye’de bir üretim tesisi kurma konusunu ciddi şekilde düşündüklerini, bu ülkelerde potansiyelin yüksek olduğunu, şirketin de premium sınıfta daha ileri gitme niyeti olduğunu ifade etmişti.
BMW, 2009’da Rusya’da Kaliningrad tesisini hizmete açmıştı. BMW’nin son dönemlerdeki en ses getiren yatırımı ise Meksika’da 1 milyar dolara kuracağını açıkladığı tesisti.
2007 yılında da, Kanadalı Magna’nın MINI ve BMW modellerinin üretimi için Türkiye’de tesis kurmayı düşündüğü konuşulmuştu.
Dünya çapında 30 tesisi var
BMW Grubu’nun dünya çapında 14 ülkede toplam 30 üretim ve montaj tesisi bulunuyor. MINI ve Rolls-Royce markalarının üretimi İngiltere’de gerçekleştirilirken, bazı MINI modelleri de, BMW Grubu’nun anlaşmalı olduğu şirketlerce üretiliyor.
Örneğin MINI hatchback Hollanda’daki VDL NedCar fabrikasında, MINI Countryman ise Magna’nın Avusturya Graz’daki tesislerinden çıkıyor. Avusturya’daki Steyr fabrikası ise BMW Grubu’nun motor üretim merkezi durumunda. Burada 6 silindirli benzinli, 4 ve 6 silindirli dizel motorlar üretilirken, dizel motorların gelişimi de bu tesiste yapılıyor. BMW’nin, Mısır’da da bir montaj tesisi mevcut.
Türkiye’den alımını 600 milyon euro’ya çıkarmak istiyor...
Alman otomotiv üreticisi BMW’nin, Türkiye’den halen yapmakta olduğu 250 milyon euro’luk yan sanayi alımlarını iki kat artırarak yıllık 500, hatta 600 milyon euro’ya çıkarmak istediği bildirildi.
Taşıt Araçları ve Yan Sanayicileri Derneği Başkanı Mehmet Dudaroğlu, 23 üyelerinin Münih’te BMW genel merkezini ziyaret ederek burada ikili görüşmelerde bulunduğunu anlattı. BMW’nin Türk firmalarına “Bu ürünlerin dünyanın her yerinden alabiliyoruz. Sizin farkınız ne? İnovatif anlamda neler kattığınızı anlatın, vazgeçilmez tedarikçimiz olun!” dediğini aktaran Dudaroğlu, BMW’nin lojistik nedeniyle Türkiye’den alacağı ürünlerin fiyatlarını 3’te 1 fazla hesapladığını anlattı. Dudaroğlu, şöyle devam etti:
“BMW’nin hesapladığı lojistik maliyetler nedeniyle rekabetçi olamıyoruz. Otomotiv yan sanayicilerinin ürünlerini yabancı firmalara daha uygun fiyatlarla satabilmesi için öncelikle Almanya, ardından ABD ve Rusya’da Türkiye ticaret merkezleri kurarak düşük maliyetli lojistik ve depo hizmeti oluşturmak istiyoruz. Almanya için yönetim kurulu kararları alındı. Burada BMW’ye hizmet vereceğiz. Mercedes’e de hizmet verebiliriz.”
BMW, Türkiye’den halen yıllık 250 milyon euro’luk yan sanayi ürünü alıyor. BMW’nin, söz konusu görüşmelerde uygun fiyatın yakalanması halinde, ithalatını yıllık 600 milyon euro’ya kadar çıkarma yönünde görüş bildirdiği vurgulanıyor.
Euro’nun ağırlığı
Mehmet Dudaroğlu, yüzde 100 yerli Otomobil üretimi konusunda da, “Yerli otomobil prototiplerinin ağustosta ortaya çıkacağına ilişkin detaylı bilgimiz yok. Bu, gurur duyduğumuz, duyacağımız bir konu ama şu anda bir bilgi sahibi değiliz” ifadelerini kullandı.
Kurlardaki yükselişi de değerlendiren Dudaroğlu, miktar bazında düşüş yaşanmamasına rağmen yan sanayi ihracatında parite kaynaklı olumsuzluklar yaşanmasının, toplam sektör ihracatının yüzde 77’sinin euro ile gerçekleşmesinden kaynaklandığını, dolar ile satış yapılabilecek ABD, İran, Afrika ülkelerine yönelmek gerektiğinin altını çizdi.
MİLLİYET