Bursa’da iki gün önce yaşanan bombalı saldırı ile ilgili çarpıcı detaylar ortaya çıkmaya başladı. Terör örgütünde PKK parmağı tespit edilirken, örgütün elemanlarını deşifre etmemek için farklı yöntemleri denediği ancak bu yöntemlerin güvenlik güçlerince açığa çıkarıldığı öğrenildi. Bursa’da son aylarda alınan polisiye tedbirlerin yüklü miktarda bombanın Bursa’ya gelmesinin önüne geçtiği öğrenilirken, kent genelindeki tedbirler daha da arttırıldı.
Terör polisi, bombacının kimliğini tespit etmek için 5 ilde farklı ailelerden DNA örneklerinin sonucunu bekliyor. Bombacının kimliği parmak izinden tespit edilemezken, kullanılan sahte kimlik, kimliğin sahibi, bombacıyı yönlendiren, bombaları getiren ve ilişkili tüm kişiler gözaltına alındı.
Suriye’den Şanlıurfa’ya buradan da otobüsle Bursa’ya gelen 25 yaşındaki kadın bombacının 4 gün boyunca Bursa’da kaldığı, olaydan 2 gün önce de metroya binerek yanında iki kişiyle Kapalıçarşı bölgesinde keşif yaptığı belirlendi. Çanta içindeki bombanın bir kurye vasıtasıyla İstanbul’dan otobüsle Görükle’deki öğrenci evine getirildiği, Urfa’dan gelen kadın bombacının ise burada bu kişilerle buluşarak olayın organize edildiği öğrenildi. Bursa’da bu işin koordinatörü durumundaki kişinin kuryeyle ve bombanın ulaştırıldığı kişiyle yaptığı görüşmelerde, "kitapları aldın mı" şifresini kullandığı belirtildi.
BOMBA ÇANTADAYDI, HEDEF KAPALIÇARŞIYDI, TELEFONLA GÖRÜŞEN KİŞİ ARANIYOR
Bombacının olay günü taksiyle Ulucami civarına geldiği, bombanın elindeki çantada olduğu görüntülerden kesinleşti. Bombacı kadının sol elinde çantayı taşıdığı, sağ elinde ise telefon görüşmesi yaptığı, 2 resmi polisin yanından geçmesinin 5-6 saniye sonrasında ise bombayı patlattığı belirlendi. Polis, güvenlik kamerasında bombacıyı yönlendirdiği tespit edilen kişiyi de yakalamak için çalışmasını sürdürüyor. Bombanın Irak ve Suriye’de rahat bulunan C4 yapımı olduğu hedefin de Kapalıçarşı ve insanların yoğun olduğu Ulucami civarı olduğu tahmin ediliyor. Olay yerinde bulunan telefon hattının erkek bir şahıs adına kısa süre önce alındığı, bundan sadece bir görüşmenin yapıldığı da öğrenildi. Olay yerinde bulunan sahte kimlik parçalarının ise Afyon’da yaşayan Karacabey nüfusuna kayıtlı S.Y. adına bombacının fotoğrafı kullanılarak hazırlandığı da belirlendi.
KİMLİK HENÜZ TESPİT EDİLEMEDİ
İHA muhabirinin aldığı bilgiye göre, bombacının kimliği ve Ankara bombacısıyla aynı hücrede kaldığı haberi teyit edilemedi. Bursa’ya daha önce gelmeyen ve adres bilmeyen bombacı kadının, Suriye’de eğitim gördüğü, parmak izi kaydının Emniyet, Jandarma ve Göç İdaresi’nde olmadığı da kaydedildi. Polis yetkilileri, 5 ildeki ailelerden gelecek DNA karşılaştırmasının ardından kimlik tespitinin daha kolay şekilde ortaya çıkarılacağını ifade ettiler.
Öte yandan Bursa’da son aylarda Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, örgüte yönelik operasyonlarında 78 kişi tutuklanmıştı. Bu kişilerden birisinin de bombalı saldırı olayında gözaltına alınanlarla ilişkisinin olduğu kaydedildi.
(İHA)