Sokakta ve halk arasında genel olarak "bonzai" olarak adlandırılan uyuşturucu madde gerçekte Sentetik Cannabinoid ismi altındaki birçok maddeden oluşuyor. Tamamen kimyasal olan bu maddeler bazı bitkilerin kurutulmuş yapraklarına emdirilerek yapılırken hiç bir deney yapılmadan piyasaya sürülüyor. Gençlerin gerek arkadaş ortamlarında kendilerini göstermek gerekse meraktan dolayı aldıkları bonzai gibi uyuşturucu maddeler onları ölüm tehlikesiyle karşı karşıya getiriyor.
“GİDEREK DAHA GENÇ YAŞ GRUPLARIYLA ÇALIŞMAYA BAŞLADIK”
Uyuşturucu kullanımının var olan bir gerçek olduğunu belirten Psikolog Çağın Mert Öğüt, bonzai adını son günlerde tekrar çok sık duymaya başladıklarını vurguladı. Sık duymamızın sebebini yaşa bağlayan Öğüt, “Adını bu kadar sık duymamızın sebebi kullanım yaşının giderek düşmesi diyebiliriz. Kullanım yaşının bu kadar düşmesinin sebebi ise aslında kolay elde edilebiliyor olması. Ailelerin bu konuda dikkatli olması lazım. “Benim başıma gelmez. Bana bir şey olmaz” düşüncesiyle yaklaşmamamız lazım olaya. Çünkü bu tehlike her yerde. Bizler de giderek daha küçük yaş gruplarıyla, daha genç gruplarla çalışmaya başladık. Bu da aslında üzücü bir sonuç” dedi.
“SONUCA ODAKLANMAKTAN ZİYADE NEDENİNE ODAKLANMAK LAZIM”
Müzik terapileri ile mücadele ettikleri sorunların gençleri bonzai ya da uyuşturucu kullanımına iten faktörler olduğuna değinen Psikolog Öğüt, ailelere burada bazı görevler düştüğünü aktardı. Öğüt, “Ailelerin bunun sonuçlarına odaklanmaktan ziyade neden uyuşturucu kullanımı ortaya çıktığına odaklanmak lazım. Yani “Çocuğun yaşadığı eksiklikler ne? Yeteri kadar sevgi alabiliyor mu? Yeteri kadar anlaşılabiliyor mu? Sosyal ortamı nasıl?” Yani nerede eksikliği olduğuna odaklanırlarsa uyuşturucu kullanımına iten faktörlere odaklanırlarsa aileler kendilerini ve çocuklarını çok daha rahat koruyabilirler” ifadelerini kullandı.
“MÜZİĞİN İYİLEŞTİRİCİ GÜCÜ İLE BUNU AŞABİLİRİZ”
Uyguladıkları müzik terapilerine de değinen Çağın Mert Öğüt, yaptıkları seanslarda uyuşturucu kullanımının olumsuz etkilerini aştıklarını söyledi. Müzik Psikolojisi Uzmanı Öğüt şöyle devam etti:
“Müzik terapileriyle uyuşturucu kullanımına iten olumsuz nedenleri de ortadan kaldırabiliyoruz. Müzik terapisi ve müziğin iyileştirici gücü ile bunu aşabiliriz. Müzik terapisini gruplar halinde uyguluyoruz. Ve seanslarda bu problemlerle baş ettiğimiz zaman 1 ayda da çözüm alabildiğimiz gibi 1 seneye uzayan seanslarla da çözüme ulaşabiliyoruz. Ama ortalama 1 sene içerisinde bu terapi olumlu sonuçlanıyor diyebiliriz.”