USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Bozbey, sosyal belediyecilik uygulamalarını anlattı

Türkiye’de sosyal demokrat belediyecilik uygulamaları ile öne çıkan başkanlardan  biri olan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Buca’da düzenlenen “Demokrasi ve Yerel Yönetimler” panelinde Nilüfer’deki uygulamaları anlattı.

Bozbey, sosyal belediyecilik uygulamalarını anlattı
29-02-2016 12:02
Google News

Buca Belediyesi ve Sosyal  Demokratlar Derneği (SDD) İzmir Şubesi işbirliği ile düzenlenen “Demokrasi  ve  Yerel Yönetimler” panelinde sosyal demokrat belediyecilik uygulamaları ile öne çıkan 3 belediye başkanı, yerel yönetimlerde demokrasiyi anlattı.

Nilüfer Belediye Başkanı  Mustafa Bozbey, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ve  Buca Belediye Başkanı Levent  Piriştina’nın katıldığı panelde demokrasinin katılımcılık ilkesinin yerel  yönetimlerdeki uygulamaları ve sonuçları ele alındı. Buca Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen panele  ilgi oldukça yoğundu.

Sosyal Demokrasi Derneği İzmir Şube Başkanı Cengiz Onur’un  yönettiği panelin açılış konuşmasını yapan Buca Belediye Başkanı Levent  Piriştina, sosyal  demokrat belediyelerin birbirine daha sıkı sarılması gereken bir dönemden geçildiğini  vurguladı. Piriştina, “Nilüfer ve Seferihisar Belediye Başkanları sosyal belediyecilik için çok  başarılı iki örnek.  CHP iktidara geldiğinde, sosyal demokrasi hüküm sürdüğünde neler  yapılabileceğinin en somut örnekleridir“ dedi.

MAHALLE KOMİTELERİ TÜRKİYE’DE BİR İLK

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa  Bozbey de, Türkiye’de, hatta dünyada örnek gösterilir hale gelen  sosyal belediyecilik uygulamalarını anlattı.

Projeleri , insan odaklı ve katılımcı yönetim anlayışıyla sürdürdüklerini belirten Başkan

Bozbey, muhtarlarla birlikte çalışmanın önemine vurgu yaptı.   Türkiye’de bir ilk olan Mahalle Komiteleri ile demokratik yönetim anlayışını  işlettiklerini anlatan Başkan Bozbey, ”Mahalle komiteleri ile hemşerilerimizin karar süreçlerine katılımı sağlıyoruz. Yerel yönetimin bir parçası olarak Mahalle Komiteleri, hem  mahallenin ihtiyaçlarının karşılanması hem de doğrudan demokrasi ve katılım süreçlerinin en önemli ayağını oluşturuyor” diye konuştu.

“NİLÜFER  SANAT, SPOR, EĞİTİM VE BİLİM KENTİ”

1999 yılında göreve başladığında  Nilüfer’i, eğitim , bilim, spor, kültür ve sanat kenti  yapmak için yola çıktıklarını anlatan Başkan Bozbey aradan geçen süre içinde ulaşılan sonuca dikkat çekti . Bozbey “Okullarımıza her türlü fiziki iyileştirme yapıyoruz.  İlçemizdeki okullara 172 yardımcı personel verdik.  Nilüfer bir spor kenti.  Çok başarılı kadın voleybol ve erkek hentbol takımlarımız var. Bunlara bağlı altyapılar var. Amatör branşlarda 2000’e yakın lisanslı sporcuya sahibiz. İki milli bayramı bağlayan 23 Nisan ve 19 Mayıs tarihlerinde  gerçekleştirdiğimiz  Nilüfer Uluslararası Spor Şenlikleri’nin bu  yıl 16’ncısını yapacağız.

Hedefimiz  17 bin 500 kişinin bu şenliklere katılması.  Ayrıca merhum Bursaspor Başkanımız İbrahim Yazıcı adına 7 bin kişilik  stad yapıyoruz. Türkiye de ilk defa tam donanımlı Jimnastık Salonu’nu  yakın bir zamanda hizmete açacağız” dedi.

NİLÜFER KÜTÜPHANELERİ  İLE ÖRNEK

“Bursa da kültür- sanat derseniz Nilüfer akla gelir” diyen Başkan Bozbey “ilçemizde 5 kütüphanemiz var. Bunlardan bir tanesi Türkiye’nin ilk şiir kütüphanesi.  Köyden mahalleye dönüşen kırsal yerleşim yerlerindeki  bin 200 kadınımız her ay bir kitap okuyor. Bu kadınlarımızı 4 ayda bir kitapların yazarlarıyla buluşturarak kitap üzerinde konuşma fırsatı veriyoruz.  Kente değişimi yönetiyorsanız, kadınlar olmazsa olmazdır. Biz CHP olarak kadınların yüzde 50’sinin oyunu alamazsak  iktidar olma şansımız yok” ifadelerini kullandı.

Nilüfer’de bu yıl ilk kez  Uluslararası Caz Tatili Festivali ‘ni gerçekleştirdiklerini anlatan Bozbey şöyle konuştu:  “Bu konserlere İzmir’den, Balıkesir’den katılımlar oldu. 27 Mart’ta da Tiyatro Festivali’ni başlatıyoruz.  Kültür sanat etkinlikleri ile ilgili 2004 ve 2009 yerel seçimleri öncesi  çok sert eleştiriler aldık. Diğer partiler  “Paraları sanatçılara veriyor”  diye kıyameti kopardı.  Ancak bizi eleştirenler bu gün bizim  10-15 yıl önce başlattığımız yoldan gitmeye çalışıyorlar ama maalesef beceremiyorlar.”

ÇEVRE İLE BARIŞIK KENT

Nilüfer’in  bir çevre kenti de olduğunu anlatan Bozbey  “Önce insan diyerek başlattığımız calışmaları, şimdi ‘önce canlı’ diyerek  devam ettiriyoruz.  Kenti oluştururken, halkımızın yanında  sokak hayvanlarının, ağaçların da yaşam hakkını koruyoruz.  Çevre ile barışık bir toplum,  bir kent hedefliyoruz.  Demokrasinin sokaktan geleceğine inanıyoruz. Tepsiyle verilen demokrasiyi, yarın tepsiyle alırlar” ifadelerini kullandı.

Panelin soru cevap bölümünde yeni  Bütünşehir Yasası’nın etkileri konusunda  yöneltilen sorulara cevap veren Mustafa Bozbey  “ Maalesef merkeziyetçi bir anlayışa gidiyoruz.

Gelişmiş dünyada karar vericiler yerel yönetimler olurken,  bizde ise her şeyi  tek bir kurum, kurum bile değil tek bir kişi belirliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bizim haberimiz olmadan, ilçelerimizde büyük planlamalar yapıyor. Büyükşehir Belediyesi ise siyasi yaklaşımla bir çok önemli projemizi engelliyor” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ