USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

BSMMMO’dan Bursalı eczacılara seminer

Bursa Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) son olarak eczanelere yönelik seminer düzenledi. Seminerde eczanelerde çalışma süreleri, muhasebe uygulamaları ve ilaç alım analizi konularında bilgiler verildi.

BSMMMO’dan Bursalı eczacılara seminer
04-04-2017 17:54
Google News

Bursa Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) eğitimlerini sürdürüyor. Üyelerini bilgilendirmek için düzenlenen eğitimde son olarak eczanelerde çalışma süreleri, muhasebe uygulamaları ve ilaç alım analizi konularında bilgiler verildi. Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi’nde (BAOB) bulunan BSMMMO Konferans Salonu’nda Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Mustafa Akıncı tarafından verilen eğitime ilgi yoğundu.

“FAZLA MESAİ YILLIK 270 SAATİ GEÇEMEZ”

Son yıllarda eczanelerin çalışma saatleriyle ilgili olarak Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlıklarına eczane çalışanları tarafından şikayetler gönderildiğini belirten Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Mustafa Akıncı “İş Teftiş Kurulu bu şikayetleri dikkate alarak pek çok ilde çalışma saatlerini içeren denetim ve kontroller başlattı. Bu gelişmeler neticesinde eczanelerde çalışma saatlerinin nasıl uygulanacağı konusunda tereddütler oluştu. Yapılan teftişler neticesinde fazla mesailerle ilgili eczanelere pek çok ceza kesildi. İş Teftiş Kurulu tarafından çalışma sürelerine muhalefet edildiğini tespit eden raporlar düzenlendi. İlaç sunum hizmetinin aksamaması, eczanelerin ağır cezai yaptırımlarla karşılaşmaması için TEB ile Bakanlık arasında yürütülen görüşmeler neticesinde eczanelerin çalışma süreleriyle ilgili çalışanların lehine düzenlemeler de yapıldı. Çalışma süreleriyle ilgili olarak yapılan düzenlemeler eczanelerdeki fazla mesai, gece çalışması, fazla mesainin günlük 11 saati, yıllık 270 saati geçemez kuralları ile çatışmasını ortadan kaldırmaya yetmedi” dedi.

Fazla mesai ücretlerine de değinen Akıncı, “Genel bakımdan çalışma süresi haftada 45 saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre haftanın eşit günlerine bölünerek uygulanabilir. Ülkenin genel yararları yahut işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle işçinin onayı alınarak, günlük 11 saati geçmemek koşuluyla fazla çalışma yapılabilir. İşçiye her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir. Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir” ifadelerini kullandı.

“İLAÇ TÜKETİMİNİN ARTMASI BAKANLIK BÜTÇESİNİ CİDDİ YÜK GETİRDİ”

Eczanelerde muhasebe uygulamaları konusunda da bilgiler veren Mustafa Akıncı, “İlaç pazarını etkileyen faktörlerdeki gelişmeler, ilaç dağıtımının depolardan başlayan hızlı ve etkin dağıtım ağı ile semt eczaneleri vasıtasıyla tabana yayılması, ilaç tüketiminin artmasına TL ve kutu bazında büyük bir hacme ulaşmasına sebep olmuştur. Bu hacim artışı bakanlığının sağlık harcamaları bütçesine ciddi yük getirmiştir. Bütçe hedeflerinde sapmaya yol açmıştır. İlaç fiyatlarının düşürülmesi, sabit giderler nedeniyle depoların maliyetlerinin artmasına, depolar ve eczanelere yaptıkları iskonto, mf, promosyon gibi satış artırıcı uygulamaları geri çekmesine, eczanelerin maliyetlerinin artmasına, kârlılıkların düşmesine sebep olmuştur” dedi.

Eczanelerin sattıkları ilaç, ilaç dışı ürünler için fatura ve perakende yazar kasa fişi düzenlediğinin altını çizen Akıncı,” İlaç satışları ağırlıklı olarak SGK’ya fatura edilmektedir. Ayın başından ay sonuna kadar yapılan reçeteli satışlar biriktirilmek suretiyle ayın sonunda fatura düzenlenir. Fatura tarihini takip eden ayın 15’inci gününe kadar SGK’ya teslim edilir. Hastalar Muayene katkı payı ödemeleri esnasında belge, fiş istemektedirler. Özellikle katkı payı ödemelerini kredi kartı ile yapıldığında ne şekilde belge verileceği ile ilgili olarak eczacılar da tereddüte düşüyor. Sirkülerde muayene katkı payı için alınan paranın kurum için avans niteliğinde olduğu herhangi bir belge düzenlenmesine gerek olmadığı, işlemin KDV’ye tabi olmadığı, ödemenin kredi kartı ile yapılması durumunda ne şekilde uygulama yapılacağı açıklanmıştır. Eczanelerin SGK düzenledikleri faturalar yanlış, hatalı ilaç teslimlerinden kaynaklanan reçete kesinti bedeli adı altında SGK tarafından eksik ödenmesine neden olmaktadır. SGK kesintinin neden kaynaklandığı miktarını gösterir belgeyi eczacıya gönderir. Kesintinin bir kısmı eczacının kendi kusurlarından bir kısmı reçetenin yapısından kaynaklanmaktadır. Bazı görüşlere göre işletme sahibinin kendi kusuru ve

dikkatsizliğinden kaynaklanan zarar ziyanların gider yazılamayacağı yorumu olmasına rağmen ilaç tesliminin karmaşık ve zor yapısından dolayı eczacının bilerek veya isteyerek, üstelik inan sağlığını ilgilendiren bu konuda yanlış ilaç teslimi yapmayacağı kanaatindeyim. Eczane tanımını yaparken ilaçların yapıldığı yerden bahsetmiştik. Eczaneler eskiden sattıkları ilaçların büyük bir kısmını kendileri yapıyorlardı. Kullandıkları etken maddelerde akma, kokma, buharlaşma, bozulma bayatlama gibi nedenlerle yüzde 3 ve 5’lere varan kayıplar oluşuyordu. Günümüz eczanelerinde çok az ilaç yapılmakta geliştirilmiş kutu sistemleri ve eczanelerin konforlu yapısıyla ilaçların korunması, muhafazası kolaylaşmış böylelikle kırılma, dökülme,bayatlama, bozulma gibi nedenler yok denilecek kadar azalmıştır. İlaç fiyatlarındaki düşüşlerde eczanelerin ellerinde fazla stok bulundurmamalarına sebep olmaktadır” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ