USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Bu atlar Bursa'da eğitiliyor

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı bünyesinde görev yapan ve yabancı devlet adamlarını karşılama törenlerinde disiplinleri ve cüsseleriyle boy gösteren TSK’ nın göz bebeği Gemlik ve Friesiyan cinsi atlar, Marmara sahillerinde fizik ve kondisyon eğitimi verilerek yetiştiriliyor. Gemlik’ teki At Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığı'nda 4 yıl boyunca eğitim gören atlar görücüye çıktı.

Bu atlar Bursa'da eğitiliyor
04-06-2016 12:43
Google News

Modern tesiste özenle eğitilen atlar, 4 yıl boyunca insan alıştırma, itaat, başlangıç, tay geliştirme ve tay temel eğitimlerini alıyor. Genç oldukları için sadece tecrübeli bakıcıların binebildiği atlara günde 2 kez 45 dakika tımar, 45 günde bir kayar ve nal çakımı yapılıyor. Adeta acemi birliği eğitimine tabi tutulan atlar, eğitimin ilk 3 ayında sadece semere alıştırılıyor. Bu eğitimler sırasında ho-ho (durma), a-de-ta (yürüyüş), sür-at-li (hızlı yürüyüş), dört-na-la (koşma) komutlarını öğrenen atlar, daha sonra binicileri ile buluşup sporsal eğitimlere başlıyor.

Temel itaat eğitimlerini başarıyla tamamlayan 4 yaşını doldurmuş Gemlik atları, Ankara’ daki (ASEM) Atlı Spor Eğitim Merkez Komutanlığı’na gönderiliyor. Birlik içerisinde 30 Ağustos, 29 Ekim ve 9 Eylül gibi ulusal bayramlara katılan atlar, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı bünyesindeki birlikte devlet başkanlarını karşılama törenlerinde de ihtişamlı fizikleriyle boy gösteriyor. Aynı zamanda Türkiye Binicilik Federasyonu'nun düzenlediği binicilik yarışmalarının tamamına katılan Gemlik atları, uluslararası yarışma organizasyonlarında da Türkiye’yi milli takımlar halinde temsil ediyor.

At Eğitim Bölüğü Komutanı Yüzbaşı Mehmet Köse, 2001 yılından itibaren Gemlik ırkı atın üretimine de başladıklarını, 2002 yılında da bunun için Türk Patent Enstitüsü'nden coğrafi işaret belgesi alarak Gemlik ırkını tescillediklerini söyledi. Türkiye ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nde atın doğumu, yetiştirilmesi ve eğitimine kadar olan süreci at ve atçılık kültürü çerçevesinde yapan tek kurum olduklarını belirten Köse, “Türk Silahlı Kuvvetleri için nitelikli atlama, at terbiyesi, üç günlük yarışma, atlı dayanıklılık ve tören atları üretimi yapıyoruz. 4 yıllık eğitimlerini tamamlayan atlar Kara Kuvvetleri Atlı Spor Eğitim Merkezi Komutanlığı'na sevk ediliyor. Görevlerine burada devam ediyorlar. Komutanlığımız ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri'nin taktik ve teknik konularda ihtiyaç duyduğu bilgiler için araştırma ve geliştirme faaliyetleri icra ediyor” dedi.

Kuruluş tarihi M.Ö. 209 olarak kabul edilen TSK’nın bu derin tarihi kimliğindeki yegane unsurun atlar olduğunu anlatan Yüzbaşı Köse, “Türk Silahlı Kuvvetleri, at üretimi ve yetiştirilmesini canlı ve yaşayan bir müze olarak devam ettiriyor. Bugüne kadar Gemlik ırkı 151 at ürettik. Genelde Gemlik ırkı törenler ve sporda, Friesiyan ırkı ise törenler ve top çeker olarak kullanılıyor" diye konuştu.

İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ