USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

Bu depremler büyük depremin habercisi

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Marmara’da peş peşe meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki depremlerin ciddiye alınması gerektiğini belirterek, ''Deprem gerçeği adeta unutulmuş gibi görünüyor. Cuma sabahı olan depremin öncü olup olmadığına bilim insanları karar verecek. Bu deprem belki öncü değil ama habercisi'' dedi.

Bu depremler büyük depremin habercisi
26-06-2016 14:55
Google News


CHP İstanbul Milletvekili Tekin, Marmara’da peş peşe meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki depremlerin ciddiye alınması gerektiğini belirterek uyarılarda bulundu. Deprem gerçeğinin unutulduğunu ifade eden Tekin, “17 Ağustos depreminin üzerinden ise 17 yıl geçti. Geride kalan 14 yıl içinde depremin yıkıcı etkilerine karşı tek bir önlem dahi alınmadı. Bırakın önlem almayı, Ulusal Deprem Konseyi bile bir gecede lağvedildi. Bilim insanlarımız adeta kapının önüne konuldu. Sanki Türkiye’de bir deprem gerçeği ve tehlikesi yokmuş gibi, bu konuda çalışma yapan bilim insanlarımızın çalışmaları kendilerine haber dahi verilmeden sonlandırıldı. 1999 depremi sonrası İstanbul’da belirlenen yaklaşık 11 bin dönüm ‘’deprem sonrası toplanma alanının’’ büyük çoğunluğunun imara açıldı ve yandaşlara peşkeş çekildi. Türkiye’nin yüzde 66’sı fay hatları üzerinde yaşamakta. DSP Hükümeti döneminde çıkarılan ‘deprem vergisi’ kapsamında vatandaşlar bugüne kadar 69 milyar lira ödedi. Kamu arazileri deprem dönüşümü kullanımı için ayrıldı” diye konuştu.
İstanbul’da 500’e yakın kamu alanının deprem dönüşümü ve kentsel dönüşümün dışında bırakıldığına dikkat çeken Tekin, “Tamamen yandaşların, havuz sermayesinin, AVM’lerinin ve rezidanslarının oldu. Mevcut İmar Yasası, Afet Yasası, Yapı Denetim Yasası, Zorunlu Deprem Sigortası Yasası ile deprem riskleri azaltılamaz. Risklerin önlenmesi ve azaltılması hedefine yönelik düzenlemelere geçilmesi ciddi bir zorunluluktur. 17 Ağustos Büyük Marmara Depremi’nin üzerinden tam 17 yıl geçmesine rağmen,Türkiye hala 20 yıl önce, 18 Nisan 1996 tarihinde yürürlüğe giren, hem güncelliğini hem de işlevini yitiren Türkiye Deprem Bölgeleri Haritasını kullanmakta. Yapılması gerekenlerin bir an önce hayata geçirilmesi ve olumsuzlukları yok etmek için iktidarı ve yetkilileri bir kez daha duyarlı olmaya ve bir an önce söylenenleri dikkate almaya çağırıyoruz” açıklamasında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ