Gelibolu’nun Bolayır köyünde mahkeme yolu ile 3 bin TL’den satışa çıkarılan 1.5 dönümlü bir tarla geçtiğimiz günlerde İstanbullu dev bir firma tarafından 40 bin liraya alındı.
'HIZLI TREN DE GEÇECEK' SÖYLENTİSİ
Bölgede gayrimenkul piyasasında yaşanan hareketliliği Bolayır köyünde emlakçılık yapan Şeref Şimşek, hurriyet.com.tr'nin soruları üzerine anlattı. Şimşek, nüfusu 2 bin kişinin altına düştüğü için beldeden köy statüsüne gelen bölgede emlak piyasasının özellikle son 2-3 aydan itibaren ciddi bir hareketlilik kazandığını söyledi. Şimşek, hareketliliğin temelinde ise Çanakkale Boğaz Köprüsü, yapımı planlanan otoyol projesi ve ‘hızlı tren yapılacak’ söylentisinin yattığına işaret etti.
BİR FİRMA 300 DÖNÜM ARAZİ TOPLADI
Şimşek, “Değeri 3 liralık yer 10 liraya satılıyor. Geçenlerde 35 bin liralık bir tarla 70 bin liraya satıldı. Üstelik KDV ve bir dizi harcı da var. Alınan yerlerde ancak çiftçilik yapılabilir. Küçük tarlalar da alınıyor; büyük tarlalar da. Adı açıklanmayan bir firma burada bir kişiyi yetkilendirmiş. 500 dönümlük arazi alacakları belirtiyorlar. Daha şimdiden 300 dönümü aldılar. Merkezi İstanbul’da bulunan bir plastik firması da tarla topluyor. Aldığı tarlalar küçük; burada bir tesis kurması da söz konusu değil. Ancak belli ki gelecek dönemde fiyatların artacak olmasını dikkate alıyorlar” dedi.
KÖYLÜ İHTİYAÇTAN SATIYOR
Şimşek, benzer bir durumun Bolayır gibi Güneyli köyü için de geçerli olduğuna işaret ederek, “Ancak köylü bu durumda mutlu değil. Yapılan satışlar da ihtiyaçtan. Bazı yerlerde de kardeşler anlaşamayınca mahkeme yolu ile satılıyor” dedi.
3 BİN LİRALIK TARLA 40 BİN LİRAYA SATILDI
Mali Müşavir Murat Bal ise, geçtiğimiz günlerde tanık olduğu bir arazi satışını anlattı. Bal tanık olduğu olayı “Bolayır köyünde çok önceden beri bize ait olan bir evimiz var. Bu evin yakınında 1 dönümlük bir tarla vardı. Buranın satışa çıkarıldığını öğrendik. Satışı mahkeme yolu ile yapılıyordu. Bura için belirlenen muhammen bedel 6 bin liraydı. Mahkeme yolu ile yapılan satışlarda belirlenen değerin yüzde 50’sinden ihaleye çıkarılıyor. Biz de, evimize yakın olduğu için fidanlık yaparız diye almak istedik. Ancak ihaleye gittiğimizde şoke oldu. Büyük firmaların da ihaleye girmek için hazırlık yaptıklarını gördük. Ve en fazla 10-12 bin liraya satılabilecek bu tarlayı bir firma 40 bin liraya aldı. Alan şirketin yetkilisine sorduğumda ‘Fiyat 70 bin liraya da çıksaydı alacaktık’ dedi. Üstelik benzer yolla satılan diğer tarlaları da alacaklarını söyledi”
GAYRİMENKULLER HIZLA EL DEĞİŞTİRİYOR
Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun ise konu ile geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada “Tarihi öneminden dolayı her yıl binlerce insanın ziyaretine uğrayan Gelibolu şu anda ‘Altın Çağı’na doğru ilerliyor. Lapseki ise Çanakkale’ye yakınlığı ve güzel bir sahile sahip olması öne çıkaran bir faktördü. Fakat köprü güzergahında olması sebebiyle Gelibolu ve Lapseki’de şu anda tüm gayrimenkul türleri hızlıca el değiştiriyor” demişti