BUMİAD dernek merkezinde gerçekleşen 2018 yılının ilk toplantısı BUMİAD üyelerinin yanı sıra Bursa’da faaliyet gösteren diğer sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla yapıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan BUMİAD Başkanı Orhan Efe, BUMİAD’ın üyelik için hem işadamı olma hem de mühendislik veya mimarlık disiplinlerinden birisinden mezun olma şartı aradığını ve konulara ise bilimin ışığında tarafsız bir şekilde yaklaştığını ifade etti. Bu anlamda önemli çalışmaları hayata geçirebilme gücü bulduklarını ifade eden Efe, “Yeni dönemde BUMİAD Akademi, BUMİAD Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (BUMİAD SETASE) ile bu konularda politikalar üreterek gerek merkezi gerekse yerel yönetimlerle paylaşarak Türkiye'nin gelecekte daha güçlü bir ülke olmasına yol açacak çalışmalar yapacağımızı söylemiştik. Hedeflerimizi yavaş yavaş gerçekleştiriyoruz. Bugün BUMİAD Akademi’nin ilk toplantısını yapmaktan çok mutluyuz. Çalışmalarımız artarak sürecek” dedi.
Efe ayrıca 2018 yılının Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafya açısından kırılganlık arz edebileceğini belirtirken bu kırılgan yapıdaki coğrafyada etkin olabilme fırsatının da yakalanabileceğine dikkat çekti.
Toplantının konuşmacısı olan Prof. Dr. Cem Kılıç ise sunumunda çalışma yaşamında gerçekleşen son yenilikleri, gözden kaçanları ve teşvikleri ele aldı. Arabuluculuk konusunun son dönemde epey önem kazandığını vurgulayan Kılıç şunları söyledi: “Yeni düzenleme ile işçi alacaklarında ve işe iade davalarında arabulucuya başvurulması zorunlu hale geldi. Yani işçi eğer işveren kıdem ihbar, kötü niyet, ayrımcılık veya sendika tazminat talep ediyorsa ücret, fazla mesai, yıllık izin ücreti, ya da hafta tatili veya ulusal bayram tatil günü ücreti istiyorsa mahkemeye gitmeden önce arabulucuya gitmelidir. Peki ne yapmalısınız, süreç nasıl işliyor? Uyuşmazlığı olan kişi karşı tarafın karşı taraf birden fazla ise bunlardan birinin yerleşim yerindeki veya işyerinin bulunduğu yerdeki arabuluculuk bürosuna başvuracak. Arabulucu komisyon başkanlarına bildirilen listeden büro tarafından belirlenecek. Ancak tarafların listede yer alan herhangi bir ara bulucu üzerinde anlaşmaları halinde bu arabulucu görevlendirilecek.”
“OTOMATİK BES’İN KAPSAMI GENİŞLETİLDİ”
Otomatik katılımlı Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ilgili de bilgi veren Prof. Dr. Kılıç, “BES, 1 Ocak 2017 tarihinde 1000 ve daha fazla çalışanı bulunan işverenler için hayata geçirilen bir sistemdi. Nisan 2017 de kapsam 250 ve daha fazla çalışanı bulunan işverenleri ve genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçeli idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar ve sosyal güvenlik kurumları da kapsama alınmıştı. 1 Temmuz 2017 tarihinde ise 100 ila 249 arasında çalışanı bulunan özel sektör iş yerleri kapsama alınmıştı. 1 Ocak 2018 tarihinde bireysel emeklilik sisteminin kapsamı daha da genişletildi. 50 ve daha fazla çalışanı bulunan işverenler de kapsama alındı” şeklinde konuştu.
KAMUDA TAŞERON İŞÇİLERE KADRO HAKKI
Kılıç, son günlerde ülke gündeminde geniş yer kaplayan kamuda çalışan taşeron işçiler için verilen kadro hakkı ile ilgili de konuştu. 114 Kamu idaresi ve devlet üniversitelerinde 4 Aralık 2017 tarihinde taşeron işçisi olarak çalışanların kamu işçisi olma hakkını kazandıklarını belirten Dr. Kılıç, konu ile ilgili şunları kaydetti: “4 Aralık 2017 tarihindeki listede kamu idarelerinde taşeron şirketlerde doğum veya sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmiş sağlık sorunları nedeniyle iş sözleşmesi askıda olanlar ve bu tarihte askerlik görevini yerine getirenlerde kadro hakkından yararlanabilecek.”
Sunumun diğer bölümünde katılımcıların sorularını cevaplandıran Prof. Dr. Kılıç’a, toplantının sonunda BUMİAD Başkanı Orhan Efe tarafından tablo hediye edildi.