Yatırımcılar bu dönemde rakipler ile “pozitif ayrışmanın” yolunun bilgiyi üretim süreçlerine dahil etmekten geçtiğini belirtti. Yatırımcılar, Ar-Ge olmadan ve yeni fikirleri hayata geçirmeden büyük hedeflere ulaşmanın mümkün olmadığı görüşünde.
Ekohaber'den Elif Didem Danacıoğlu'nun Bursa’daki Ar-Ge merkezlerinden edindiği bilgiye göre, Bursa’da 2 yıl önce 23 olan Ar-Ge Merkezi sayısı 38’e ulaştı. Bu rakamlarla Bursa, Türkiye’de Ar-Ge Merkezi alanında 2. sırada yer alıyor. Bursa’da ortak hedef ise, bu sayıyı 70’e yükseltmek. Bursa’da yer alan Ar-Ge merkezlerinin sektörel bazda dağılımında, Otomotiv ve Otomotiv Yan Sanayi yüzde 77 ile ilk sırada yer alırken, yazılım ise yüzde 3 ile son sırayı gösteriyor. Bursa’nın Savunma Sanayi, Havacılık, Enerji, Gıda, Kimya, Kozmetik, Ulaştırma ve Lojistik gibi alanlarda Ar-Ge merkezi bulunmaması, bu alanların desteklenmesi gerektiğine işaret ediyor. Bursa yatırımcıları, gerek Bursa yerel, genel de ülke genelinde rekabet için Ar-Ge çalışmalarını artırmak gerektiğini belirtiyorlar.
Firma temsilcileri, kendi bölgelerinde bir üretim ve çekim merkezi olma hedefiyle gelişimini şekillendirmeye çalışıyor. Bursalı dinamikler, Bursa’nın yüksek teknolojinin ve katma değerli üretimin merkezi olacağını söyledi.
Ülkenin gelecek yolculuğunda ekonomik faaliyetlerdeki üstün başarısıyla Bursa’nın, kilit rol üstlendiğini ifade eden firma temsilcileri, son yıllarda artan AR-GE yapılanmalarının, önümüzdeki süreçlerde daha da hızlanacağına dikkatleri çektiler. Bursalı yatırımcılar, Ar- Ge yatırımlarını Ekohaber’e değerlendirdiler.
‘Ar-Ge çalışmaları ihtiyaçların hep bir adım önünde olmalıdır’
Recep Altepe - Büyükşehir Belediye Başk.
“5746 sayılı Kanun kapsamında Türkiye’ de 232 Ar-Ge Merkezi faaliyette bulunmaktadır. Bu Ar-Ge Merkezlerinin 36’sı Bursa’da yer almaktadır. Bursa, İstanbul’dan sonra, en fazla Ar-Ge merkezinin bulunduğu ildir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Ar-Ge merkezi oluşturma ve Ar-Ge projelerini destekleme faaliyetleri Bursa’da her geçen gün daha fazla karşılık bulmaktadır. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak 2010 yılında kurumumuz bünyesinde Ar-Ge Şube Müdürlüğü oluşturup, kurumsal kapasitenin geliştirilmesi, verilen hizmetlerin iyileştirilmesi ve inovatif hizmetlerin oluşturulması için faaliyette bulunması sağlanmıştır. Bursa’da yer alan Ar-Ge merkezlerinin sektörel bazda dağılımına bakıldığında, Otomotiv ve Otomotiv Yan Sanayi yüzde 77 ile ilk sırada yer almaktadır. Otomotiv ve Otomotiv Yan Sanayi sektörünün Türkiye’deki Ar-Ge merkezlerindeki payı yüzde 30 iken, bu oranın Bursa’da yüzde 77 olması bir yoğunlaşma olduğunu göstermektedir. Bu değerler Bursa sanayisinin sektörel dağılımı ile uygunluk göstermemektedir. Yazılım ise yüzde 3 ile son sıradadır. Bursa’nın Savunma Sanayi, Havacılık, Enerji, Gıda, Kimya, Kozmetik, Ulaştırma ve Lojistik gibi alanlarda Ar-Ge merkezi bulunmamaktadır. Bu alanların desteklenmesi gerekmektedir. Bursa’da Yerli Tramvay üretimine ettiğimiz öncülük gibi, Havacılık alanında da Bursa’nın iddialı bir yere gelmesi için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bursa’nın ihtiyaçlarını öncelikle Bursa’dan karşılamayı düşünüyorsak, Ar-Ge çalışmaları ihtiyaçların hep bir adım önünde olmalıdır. Ar-Ge faaliyetlerinde koordinatör birim olarak yer alan Arge Şube Müdürlüğümüzce geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen projelerden ‘Makine ve Sürücü Verimliliği Projesi’ Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın dikkatini çekmiş ve ‘Verimlilik Proje Ödülleri’ kapsamında ödüle layık görülmüştür. Kentimizdeki ulaşım problemine mikro düzeyde çözüm sağlamak amacıyla ‘Kavşak Verimliliğini Artırma Projesi’ Ar-Ge projesi olarak ele alınmış, Mimar Sinan kavşağında yapılan pilot çalışma ile kavşak kullanım kapasitesi yüzde 20 arttırılmış, araç bekleme süreleri ortalama yüzde 25 azaltılmış ve kavşaktan geçen günlük 55.000 araç için yıllık 2 milyon TL akaryakıt tasarrufu elde edilmiştir. Refüj Sulama Yönteminin İyileştirmesi Projesi ile sulama kaynaklı yaşanabilecek trafik kazalarının önlenmesine yönelik Ar-Ge projesi hayata geçirilmiştir.. Kurum olarak Ar-Ge faaliyetlerine 2016 yılında 300.000 TL bütçe ayırdık.”
‘Ar-Ge Reform Paketi doğru hamledir’
Prof. Dr. Yusuf Ulcay - U.Ü Rektörü
“65 Ar-Ge’nin merkezi olan İstanbul’un ardından 38 Ar-Ge Merkezi’ne sahip olan Bursa’mız, Türkiye’de bu alanda 2. sırada yer alıyor. Bursa olarak mevcut sektörlerde orta-ileri ve yüksek teknolojili üretime geçişin yanı sıra, güçlü sanayi alanlarımızın potansiyelini savunma ve uzay-havacılık sanayi, raylı sistemeler, mekatronik, bioteknoloji ve yazılım gibi stratejik alanlarda da katma değere dönüştürebilmeliyiz. Bu anlamda BTSO öncülüğünde önemli çalışmalar başladı ve biz de Uludağ Üniversitesi olarak bu süreçlere aktif destek veriyoruz. Bursa’nın 2 yıl önce 23 olan Ar-Ge Merkezi sayısının 38’e ulaşması bu anlamda çok önemli. Kent olarak ortak hedefimiz ise bu sayıyı 70’e yükseltmek. 1 Mart’ta yürürlüğe giren Ar-Ge Reform Paketi’nin ise bulunduğumuz noktanın ötesine geçmek anlamında çok doğru bir hamle olduğuna inanıyorum. İstihdam ve vergi gibi kolaylıkların yanı sıra yerlileştirme ve teşviklerin arttırılması noktasında yeni kanunun ülkemize ve kentimize ciddi ivme kazandıracaktır. Uludağ Üniversitesi olarak sanayicilerimiz ile ortak kurduğumuz bir Teknoloji Transfer Ofisi’ne sahibiz. Hazırlığına başladığımız projemiz üzerinden pazarlama yaparak, çekeceğimiz ulusal ve uluslararası yeni yatırımcılarla Teknoparkımızdaki üretim ve istihdam kapasitesini 8-10 kat arttırmayı hedefliyoruz. Teknoparkımızı geliştirmek için tek ofislerden oluşan ‘kuluçka merkezlerinde’ araştırma, yazılım şirketlerinin yanında, pilot üretim yapan tesisler de kurmanın planlarını yapıyoruz. Bursa’daki Ar-Ge birimi bulunan şirketlerimizi ULUTEK’e çekebilmek adına görüşmeler yapıyoruz. Bir taraftan da özel sektör firmalarımızla Ar-Ge işbirliği çalışmaları başlattık. Sanayicilerimizi üniversitemize davet ederek, SANTEZ modelinde olduğu gibi karşılıklı fayda getirecek bir işbirliği zemini oluşturduk. Eğer bir yatırımcı bizim üniversitemizdeki bir öğretim üyesiyle bir projeye girer ve 100 lira koyarsa, biz de üniversite olarak 50 lira koyuyoruz. Ayrıca, öğretim üyelerimize araştırma projeleri için üniversitemiz bütçesinden önemli bir kaynak sağlamaya başladık. Düzenlediğimiz Ar-Ge Günleri’nin yanı sıra, destek verdiğimiz UTİB Ar-Ge Proje Pazarı da kentimizde Ar-Ge ve inovasyon kültürünün yaygınlaşması adına örnek nitelikte çalışmalardır. Uludağ Üniversitesi olarak, ‘bilimden üretime, üretimden ekonomiye’ anlayışı ile ekonomik gücümüzü ve büyümemizi bilgi temelli niteliğe dönüştürecek işbirlikleriyle beraber Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarında örnek olma kararlılığındayız.”
‘Ar-Ge merkezi sayısını 70’e çıkarmayı hedefliyoruz
İbrahim Burkay - BTSO YKB
Ülke ekonomisinde lider bir rol üstlenen Bursa’mız, Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmaya dönük adımlarla yüksek katma değerli üretimin ve ihracatın da merkezi olma konusunda hızla mesafe katetmektedir. BTSO olarak firmalarımıza sunduğumuz mentorlük hizmetlerimiz ile birlikte tekstil, konfeksiyon ve otomotiv gibi stratejik sektörlerimizde artık geleneksel hale getirdiğimiz proje pazarlarımız, bu yıl 2. kez düzenlemeye hazırlandığımız ‘İnovasyon ve Tasarım Baharı’ buluşmalarımız, yenilikçiliği teşvik etmek amacıyla her yıl gerçekleştirdiğimiz ‘İnovasyon Ligi’ gibi projelerimiz; firmalarımızda ve toplumumuzun tüm katmanlarında Ar-Ge kültürünün benimsenip yaygınlaşmasını sağlamaktadır. Tüm bu projelerle birlikte iş dünyamızın beklentileri doğrultusunda 63 ve 64’üncü hükümetin eylem planları arasında bulunan ve kısa süre önce yasalaşan Ar-Ge Reform Paketi’nin hazırlık sürecinde de aktif bir rol üstlendik. Bursa’daki Ar-Ge merkezi sayımız son 1 yılda 23’ten 38’e kadar yükseldi. Ar-Ge Reform Paketi ile birlikte bazı sektörlerdeki Ar-Ge merkezlerinde çalıştırılması zorunlu olan personel sayısı 30’dan 15’e kadar düşürüldü. Sunulan desteklerle birlikte katma değerli üretim hedeflerimizin olmazsa olmazı olarak nitelediğimiz Ar-Ge merkezi sayısını Bursa’da kısa süre içerisinde 70’e çıkarmayı arzu ediyoruz. BTSO olarak Uludağ Üniversitemiz ile birlikte; ULUTEK’i Ar-Ge ve inovasyona dayalı değişim ve dönüşüm sürecinde daha etkin bir konuma taşımayı amaçlıyoruz.
Patent ve ticarileşme konusunda yetkilendirilen UÜ TTO ise 3 yılda 134 patent başvurusu aldı. Teknoloji Transfer Ofisi’mizin takibini yaptığı 11 teknolojinin ticari değere dönüşüyor olması, toplumsal ve ekonomik hedeflerimize yüksek düzeyde katkı sağlayacak. Ar-Ge ve inovasyona dayalı nitelikli büyümeyi sağlamak amacıyla tekstil, otomotiv ve kompozit başta olmak üzere birçok sektörde hayata geçirmeye hazırlandığımız mükemmeliyet merkezlerimiz ile birlikte kümelenme ve Ur-Ge projelerimiz de aynı hedefin ürünleridir. Tüm bu çalışmalarımızın yanı sıra Türkiye’nin ileri teknolojili üretime geçişini tarif eden TEKNOSAB projemiz de Endüstri 4.0 devriminin sembolü olacak dev bir yatırımdır. TEKNOSAB ile Bursa, akıllı fabrikaların ürünlerini dünyanın dört bir yanına ihraç edeceği bir merkez olacak. Böylece Bursa, yüksek teknolojinin ve katma değerli üretimin merkezi olacak.
‘Ar-Ge merkezlerinin artmasıülke kazancını ve refahı artırır’
Hüseyin Durmaz - Bursa OSB Başkanı
Türkiye’deki Ar-Ge yatırımlarının üzerine bütün firmalar olarak gitmeli ve teknoloji transferlerini gerçekleştirmeli. Teknoloji transferlerinin üzerine bizim mühendislerimiz o kadar çok yetiştiler ki, bizi uzaya götürebilecek kadar bilgilendiler ve becerikli oldular. Dolayısıyla, Ar-Ge merkezlerimizin hem Bursa’da hem Türkiye genelinde artması ülkenin kazancını ve refah düzeyinin tavana yayılmasını sağlar.
‘Ciromuzun yüzde 3-4’ünü Ar-Ge faaliyetlerine aktarıyoruz’
Sami Erol - Aktaş Hold. İcra Kur. Başk
2015 yılsonu itibariyle, Bursa’da bir önceki yıla göre Ar-Ge Merkezi sayısının yüzde 45 seviyesinde bir artış gösterdiğini biliyoruz. Bu noktada 2015 yılı verilerini baz aldığımızda, 33 olarak bilinen Ar-Ge Merkezi sayısı, İstanbul’un ardından bu alanda Bursa’yı, ülkemizin 2’inci sırasında konumlandırmıştır. Tabi Ar-Ge faaliyetleri açısından Bursa’da otomotiv sanayinin başı çektiği de biliniyor. Bursa, ülkemizin gelecek yolculuğunda ekonomik faaliyetlerdeki üstün başarısıyla kilit rol üstlenmektedir. Son yıllarda artan Ar-Ge yapılanmalarının, önümüzdeki süreçlerde daha da hızlanacağına inanmaktayız. Firmaların Ar-Ge ve inovasyon odaklı gelişim stratejileri benimseyerek, geleneksel ve standart üretim teknikleri yerine; yüksek kaliteye dayanan, özgün tasarımlı inovatif ürünler geliştirme konusunda hamleler belirlemesi ve sürdürülebilir başarılara yoğunlaşması önemli olacaktır. Hizmet verdiğimiz otomotiv sektörü, ülkemizin Ar-Ge bazlı gelişim planlamaları açısından öncelikli sektör olarak dikkat çekerken, firmaların her yıl bu alandaki yatırım paylarını artırdığına şahit oluyoruz. Hava süspansiyon körüğü sektöründe Türkiye’de lider, dünyada da ilk üç firma arasında yer alan Aktaş Holding olarak da, TAYSAD tarafından Türkiye’de en fazla patent ve faydalı model alan firma seçilerek, Ar-Ge odaklı gelişim ve dönüşüm stratejilerine verdiğimiz önemin meyvelerini almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Aktaş olarak bilgi ve teknolojilerin ön plana çıktığı günümüz dünyasına entegre olmuş, çok güçlü bir Ar-Ge yapılanmamız söz konusu ve her yıl, ciromuzun yüzde 3-4’ünü de AR-GE faaliyetlerine aktarıyoruz.
‘Önemli adımlar atılıyor’
Vehbi Varlık - İnoksan YKB
“Şirketimizde 2016 döneminde Ar-Ge departmanında, ürün grupları bazında uzmanlaşmak, Ar-Ge çalışan sayısını ve niteliklerini yükseltmek ve Ar-Ge Merkezi olarak tescilimizi tamamlamak gibi çalışmalarımız vardır. Ar-Ge için satış ciromuzun yüzde 1,5’u oranında bir bütçe ayrılmıştır. Bursa’da gerek Uludağ Üniversitesindeki girişimler, gerekse Tekonoloji Sanayi Bölgesi girişimi göz önüne alındığında, Ar-Ge konsunuda çok önemli ve güzel adımlar atıldığını görmekteyiz. Ayrıca tescil edilen ve edilme aşamasında olan arge merkezleri ile Bursa’nın teknoloji üretmede büyük aşamalar kaydedebileceğini öngörmekteyiz. Sektörümüzdeki firmaların çoğu Bursa dışında yer almaktadır. Büyük rakiplerimizden ikisi yabancı şirket. İnoksan olarak tasarım ve Ar-Ge çalışmalarında yurtiçinde önderliğimizi sürdürmek temel hedefimizdir. Ayrıca yurtdışındak rakiplerimiz ile de ihracat pazarlarında rekabet edecek ürünler geliştirmek istiyoruz. Bu ürünlerin pazarın, müşterinin ihtiyaçlarına uygun, inovatif ve katma değer içeren ürünler olması zorunludur. İşte bu nedenlerle Ar-Ge’ye ayrıdığımız büyçeyi 2016 yılında yüzde 70’in üzerinde arttırmış bulunmaktayız. Sektörümüzde yurtiçindeki firmaların da belirli bir süre sonra bizim yolumuzu izleyeceğini, bunun da ürün ve hizmet sunduğumuz sektörlere (başta turizm, sağlık, restoranlar, pastaneler, AVM’ler olamk üzere) katkılar sağlayacağını düşünmekteyiz.”
‘Bursa gelişimin ana merkezlerinden biri’
Duygu Kaplan - Kaplanlar Soğ. Gen. Müd.
“Türkiye’de uzun yıllardır sanayinin başkenti olarak bilinen Bursa, global düzeyde yarattığı yüksek katma değer ve sahip olduğu yüksek potansiyel ile ülkemizin uluslararası arenada gerçekleştirdiği atımlarda, gelişimin ana merkezlerinden biri olarak biliniyor. Bu noktada özellikle özel sektör temsilcilerinin, uluslararası rekabette rakiplerinden öne çıkmak adına gelişimin anahtarı olarak görülen Ar-Ge ve inovasyon odaklı yapılanmalara, şirketin kurumsal başarısıyla doğru orantıda, son yıllarda çok ciddi paylar ayırmaya başladığını görüyoruz. 2014 sonu itibariyle 23 olarak açıklanan Bursa’daki Ar-Ge Merkezi sayısının, son dönemlerdeki bu yönde artan yapılanmalar sayesinde, bir yıl içinde yüzde 44 artarak 33’e yükselmesi, kentimizin bu noktada ülkemize olan yüksek katkısının önemli bir göstergesi olarak da dikkat çekiyor. Değişen dünya düzeni doğrultusunda, yeni ihtiyaçlara karşılık, yeni pazarlara ulaşma hedefiyle, 25 Milyon Dolar seviyesinde olan yıllık ihracat oranımızın 50-75 Milyon Dolar düzeyinde gerçekleşmesi yönünde adımlarımızı kararlı bir şekilde atarken, özellikle son 10 yılda ulusal ve uluslararası düzeyde yakaladığımız ivme sayesinde, Ar-Ge odaklı üretim modeline de yoğunlaşmış durumdayız. Mükemmellik anlayışımız gereği müşteri memnuniyeti odaklı stratejiler geliştirerek, inovatif ürünler geliştirme üzerine çalışmalar yürütüyoruz.
‘Önemli kazanımlar sağlamayı hedefliyoruz’
Alper Bursalı - Bursalı Grubu YKB Yard.
İstanbul’la birlikte AR-GE süreçlerinde Bursa’nın ülkemizde başı çektiği ortadayken, gerekli ürün, üretim ve proses geliştirmeleri, patente ağırlık verme, operasyonel ve stratejik süreçlerde modern tekniklerin uygulanması ve verimliliği ön planda tutacak, sürdürülebilir başarıların sağlanması, gerekli şartların oluşması durumunda kurumsal firmaların Ar-Ge faaliyetlerine ayırdığı bütçe ve zamanı da doğrudan artıracaktır. Küresel düzeyde rakiplerle rekabet edebilme noktasında, ihracat odaklı üretim modeliyle, Ar-Ge odaklı gelişim stratejileri hayati öneme sahiptir. Tekstilden dış ticarete, turizmden gayrimenkul geliştirmeye, inşaattan madenciliğe kadar birçok farklı iş kolunda faaliyet gösteren Bursalı Grubu olarak, geçtiğimiz yıl itibariyle DOSAB’ta yer alan tesislerimize 15 Milyon TL’ye yakın bir yatırım hamlesi yaparak, yeni bina ve üretim ekipmanlarını devreye almamızla birlikte, sahip olduğumuz bilimsel ve teknolojik altyapı gücümüzü daha da artırarak, gelişim odaklı yapılanma süreçlerimizi hızlandırdık. Bünyemizde yer alan Bursalı Tekstil Ar-Ge Merkezi, küresel pazar beklentilerine yanıt verecek özgün ve nitelikli ürünler geliştirmenin yanı sıra; bilgi ve deneyimini yetkin insan gücü ile birleştirerek, her türlü üretim, test, tasarım, analiz ve stratejilerini yüksek standartlarda sağlamaktadır. Yüzde 2 düzeyinde bütçemizden pay ayırdığımız Ar-Ge yapılanmamız doğrultusunda, geleceğe ilişkin attığımız her türlü adımda, tüketici beklentilerini doğru analiz edip, teknik ve yönetsel düzeyde global arenadaki riskleri fırsata çevirecek yaklaşımlar sergilemeye devam ederek, Bursa’ya ve ülkemize önemli kazanımlar sağlamayı hedefliyoruz.”
Bursa’da yaklaşık 40’a yakın Ar-Ge merkezi var
Cüneyt Şener - Şanmak Mak. Gen.Müd.
Bursa’daki Ar-Ge yatırımları her geçen gün artıyor. Özellikle, Otomotiv sektörünün Bursa’daki yoğun istihdamı bu yöndeki Ar-Ge merkezlerini ve Ar-Ge yatırımlarını artırıyor. Yaklaşık 50’ye yakın Ar-Ge merkezleri olması yönünde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza sözümüz vardı. Bursa’da yaklaşık 40’a yakın Ar-Ge merkezi var. 50’ye çıkarma noktasında çalışmalarımız devam ediyor. Dolayısıyla Bursa’nın gelişen bir Ar-Ge yatırım portföyü var. Kendi firma bünyemizde ise, inovatif yeni tasarımları gerçekleştirecek Ar-Ge yatırımları yapıyoruz. Daha çok Ar-Ge’miz yeni ürün geliştirme üzerine bu yönde çalışmalarımız oluyor. Şu anda sanayi 4.0 konsepti bağlamında ürünlerimizin adaptasyonu olarak şekilleniyor. Şu andaki Ar-Ge faaliyetlerimizin ana başlığı makinaların yönetimidir.
‘Mükemmel bir dönem olabilir’
Mesut Okyay - Bebetto YKB
“2016 yılının AR-GE anlamında Bursa için çok iyi bir yıl olması gerektiğini düşünüyorum. Bildiğiniz gibi Tekstil, Otomotiv ve makinada Bursa Türkiye’nin üstlerinden biri. Bu sektörlerde BTSO ile birlikte yapılan çalışmalar ve geliştirilen projeler var. Odamızın sektörlerle beraber hayata geçirmeye başladığı projelerle birlikte (uzay, havacılık, savunma sanayi ve teknik tekstil projeleri ) devletin vermiş olduğu AR-GE destekleri ve teşviklerini beraber düşündüğümüzde mükemmel bir dönem olabilir. Sektörümüzün ağırlıklı kobilerden oluştuğu için yeni yeni Ar-Ge ve Ur-Ge isimleriyle tanışıyor ve bu anlamda destek ve teşviklerden istifade ediyor. Faydalarını gördükçe Ar-Ge Ur-Ge yatırımlarına ağırlık veriyor.”
‘Yerli otomobilin Bursa’da yapılmayacak olması kayıp
Gül Çiçek Zengin - Mubitek Gen. Müd.
“Türkiye Ar-Ge merkezi sayısında bildiğim kadarıyla Bursa 2. Sırada. İstanbul’dan sonra gelmesini başarılı olarak değerlendiriyorum. Büyük işletme bazında Ar-Ge’ye ayrılan yatırım bütçeleri artacaktır. Ancak KOBİ’ler açısından yine sıkıntılı bir yıl olacaktır. Ülkemiz işletmelerinin yüzde 99’unun KOBİ olduğunu göz önüne aldığımızda Ar-Ge’ye bütçe ayıramadıklarından gerekli atılım ivmesini 2016’da da yakalamayacaklarını düşünüyorum. Yerli otomobil yatırımının Bursa’da yapılmayacak olması büyük bir kayıp. Otomotiv sektörünün kalbi olan Bursa’da bu yatırımın yapılması gerekirdi. İlgili kurumların ve STK’ların sektör ihtiyaçlarını ve sorunlarını daha yakından dinleyerek Bakanlık’a durum raporu sunması. Büyük ölçekli firmalarla KOBİ’lerin ortak Ar-Ge proje yapmasının özendirilmesi, bu kapsamda BTSO’nun öncülük etmesi. Yazılım sektöründe Bursa’da maalesef sıkıntı var. Yeterli yatırım yapılmıyor. Bu sıkıntının en büyük nedeni ise nitelikli personelin Bursa’da bulunamaması. 2016 yılında yeni başlayan bir Tübitak projemiz var. Ayrıca yıl sonuna kadar 1 adet daha proje başlatacağız. Ar-Ge firması olduğumuzdan Ar-Ge’ye ayrılan yatırım bütçemiz yüzde 60’ları bulmaktadır.”