USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Bursa Barosu'ndan döküm tesisine dava

Bursa Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu, Bursa Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün, Orhangazi’de kurulu bulunan Döktaş Dökümcülük Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi’nin ek tesis kurması için verdiği “ÇED kapsamı dışındadır” kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı.

Bursa Barosu'ndan döküm tesisine dava
12-11-2021 18:29
Google News

Döktaş Fabrikası, mevcut tesisine ek bina yapılması için 3 Eylül 2021 tarihinde Orhangazi Belediyesi’ne ruhsat başvurusu yaptı ve Kamuoyunu Aydınlatma Platformuna (KAP) bildirimde bulundu. Bunun üzerine Bursa Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu üyesi Av. Erol Çiçek ve Av. Sedat Ata, Bilgi Edinme Yasası kapsamında Bursa Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne başvurarak; ek tesis için 'ÇED gerekli değildir' veya 'ÇED olumlu' kararı verilip verilmediğini sordular.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü soruya çeşitli gerekçelerle yanıt vermedi. Orhangazi Belediyesi ise dilekçeye verdiği yanıtta ek tesis için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından “ÇED kapsam dışı” kararı verildiğini bildirdi.

“ÇED kapsam dışı” kararının Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nden istenmesi üzerine bu kez “Talep ettiğiniz 25.05.2021 tarih ve 979119 sayılı yazımız söz konusu 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında yer almadığından tarafınıza gönderilmesi uygun mütalaa edilmemiştir” şeklinde yanıt verildi.

Bu gelişme üzerine Bursa Barosu Başkanlığı öncülüğünde “ÇED kapsam dışı” kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Bursa İdare Mahkemesi'nde dava açıldı.

Dava dilekçesinde İznik Gölü'ne 550 metre uzaklıktaki mevcut tesise, kapasite artırımı için izin verilemeyeceği belirtildi. Daha önce de aynı fabrika alanı içinde ve İznik Gölü yakın mesafe koruma alanında yoğunluk artışı ve fonksiyon değişikliğine izin verilemeyeceği yönünde kesinleşmiş mahkeme kararları olduğu hatırlatılarak, ek tesisin yapımının planlandığı alanın İznik Gölü Sulak Alanı Tampon Bölgesi’nde kaldığı, metal üretimi ve işlenmesinin de sulak alan koruma bölgelerinde yapılması yasak olan faaliyetler arasında yer aldığı vurgulandı ve bu nedenle “ÇED kapsam dışı” kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ