Mehmet Cengiz Göral’ın katledilmesinin 38. yıldönümü nedeniyle ilk etkinlik Bursa Adalet Sarayı önünde yapıldı. Ayhal Göral, eşi Cengiz Göral’ın ruhuna adliye bahçesinde lokma döktürdü. Buradaki etkinliğe Bursa Barosu önceki başkanları Ali Arabacı ve Yahya Şimşek de katıldı.
Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, Yönetim Kurulu Üyesi Yener Poroy, Ayhal Göral ve avukatlar İsmail İşel, Halil Ağırgöl, Kemal Özgür Yetkin, Türker Sarnık ile birlikte Gemlik’in Adliye Köyü’ne gittiler.
Mezarı başındaki anmaya, Mehmet Cengiz Göral’ın akrabaları, sorumlu müdürlük ve yazarlığını yaptığı Gemlik Körfez Gazetesi’nin sahibi Kadri Güler ve yakınları katıldı.
89 YILINDAKİ AFLA TAHLİYE OLDULAR!
Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, Cengiz Göral’ın gazete yazıları ve şiirlerinden oluşan kitabın, kendisinin de görev aldığı dönemde baro yönetimince bastırıldığını hatırlattı. Altun şöyle konuştu:
“İşin acı kısmı şu, Mehmet Cengiz Göral, o dönemin çatışma ortamında, rastgele açılmış bir ateş sonucu öldürülmüş değil. Doğrudan doğruya hedef alınarak öldürülmüş bir isim. Yine sağ tandanslı eylemciler tarafından öldürülmüş birinin yakınlarının vekili olarak dava üstlenmiş ve bu dava esnasında ölüm tehditleri almış. Bu tehditler Bursa Barosu yönetimine de intikal etmiş. 11 Mayıs 1979 tarihinde Bursa Barosu, Emniyet Müdürlüğü’ne yazıyla başvurarak koruma talep etmiş. Koruma talebinden 52 gün sonra da silahlı, kalleşçe bir eylem sonucu vurularak öldürülmüş. Katiller uzun bir araştırmadan sonra bulunmuş, yargı huzuruna çıkarılmış, idamla yargılanıp ömür boyu hapis cezaları almışlar ama 1989 yılında çıkarılan afla tahliye olmuşlar.”
FAİLLERDEN BİRİ AVUKAT OLMAK İSTEDİ!
Gürkan Altun, Cengiz Göral cinayetinin faillerinden birinin, kendisinin de yönetimde olduğu bir dönemde avukat olmak üzere Bursa Barosu’na ruhsat başvurusu yaptığını söyledi. Altun şöyle devam etti:
“Memnu hakları iade edilmişti ama sabıka kaydı bize ulaşmasaydı, bu cinayette eli olduğunu bilmemiz mümkün değildi. Sabıka kaydında adam öldürmeden mahkumiyeti görünce araştırma yaptık. Acı bir tesadüftür ki, bu eylemde faillerden biri olduğunu tespit ettik. Bursa Barosu olarak ruhsat talebini reddettik.”
Bursa Barosu Başkanı Altun, bu ülkede artık başka Mehmet Cengiz Görallar ölmemesi için adalet mücadelesi verdiklerini ifade etti. Altun, “Bursa Barosu olarak önümüzdeki yıl Mehmet Cengiz Göral adına hukuki araştırmalar ve gazetecilik ödülü vermeyi planlıyoruz. Eylül ayında üniversitelere, barolara çağrı yapacağız. Oluşturacağımız bir jüri ile değerlendirip, 3 Temmuz’dan önce de bir ödül töreni düzenlemek istiyoruz” dedi. Altun’un bu haberi, Cengiz Göral’ın eşi Ayhal Göral’ı çok mutlu etti.
“ÇÜNKÜ BABAM ÇOK GÜÇLÜYDÜ!”
Ayhan Göral ise 40 yaşına yaklaşan avukat kızı Özgür’ün, babası öldürüldüğünde 2.5 yaşında olduğunu hatırlatarak “Psikiyatriste götürdük Özgür’ü… Psikiyatrist, ‘Özgürcüğüm, babanı arkadan vurdu kötü adam’ dedi. İki buçuk yaşındaki çocuk, ‘zaten babamı önünden vuramazdı ki, babam çok güçlüydü’ yanıtını verdi” dediğinde gözyaşlarını tutamadı.
Avukat, Gazeteci Mehmet Cengiz Göral’ın sorumlu müdürlük ve yazarlığını yaptığı Gemlik Körfez Gazetesi’nin sahibi Kadri Güler ise “Cengiz’in yazıları doluydu. Yazıları okuduğunuzda 1970’lerin panoramasını görürsünüz. Devamlı gençlere seslenirdi. Birbirinizi öldürmeyin diyordu. Devamlı demokrasiden, özgürlüklerden, adaletten, hukuktan söz ediyordu. Kardeş kavgalarının son bulmasını istiyordu. Çok iyi bir konuşmacıydı. Başarılı bir hukukçuydu. Devrimci gençlerin davalarına giriyor ve başarılı sonuçlar alıyordu” dedi.
Umurbeyli Avukat İsmail İşel de, Nahit Kayabaşı’nın 1980 yılında Cengiz Göral için yazdığı “Sakaldöken Ağıdı” başlıklı şiiri okudu.
Anma törenine katılanlar daha sonra Cengiz Göral’ın mezarına karanfil bıraktı. Ardından da köy kahvesinde lokma ikram edildi.