USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Bursa'da kadın doktora yapılan saldırı protesto edildi

Bursa Tabip Odası ve Sağlık Emek-Meslek Örgütleri, Bursa Şehir Hastanesi’nde Hematoloji Polikliniği’nde görevli Uzm. Dr. Nihan Alkış’ın, dün poliklinikte bir hastasını muayene ederken odasına giren başka bir hasta yakını tarafından saldırıya uğramasını kınadı.

Bursa'da kadın doktora yapılan saldırı protesto edildi
31-10-2023 16:10
31-10-2023 16:12
Google News

Sağlık çalışanları, sendika ve oda temsilcilerinin katılımıyla hastane önünde basın açıklaması yapıldı. Öte yandan Uzm. Dr. Nihan Alkış'ın darp edilmesi nedeniyle hastanedeki bazı poliklinikler bugün için grev kararı aldı.

Yapılan açıklamaya Bursa Tabip Odası Başkanı Levent Tufan Kumaş, BTO Yönetim Kurulu Üyeleri, SES Bursa Şubesi, Hekimsen, Hekim Birliği Sendikası, Genel Sağlık İş Bursa Şubesi ve CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala katıldı.

Basın açıklaması öncesi, Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. L. Tufan Kumaş ve BTO Genel Sekreteri Dr. Muhsin Güllü, darp edilen Uzm. Dr. Nihan Alkış'ı, Beyin Cerrahi Servisi’nde ziyaret etti.

Açılış konuşmasını Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. L. Tufan Kumaş yaptı. Dr. Kumaş, “Sağlıkta şiddete hiçbir şey gerekçe olamaz. Biz hiçbir yerde şiddeti kabul etmiyoruz. Şiddet ortamında sağlık hizmeti olmaz!” ifadelerini kullandı.

Sağlık meslek örgütleri adına Genel Sağlık İş Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Tarık Çukadar, sağlıkta şiddetin her geçen gün arttığını belirterek bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Sağlıkta şiddetin kaygı verici boyuta ulaştığını belirten Çukadar, "Sağlık hizmeti sunan kamu kurum ve kuruluşlarında şiddetsiz gün geçmemektedir. 2023'ün ilk 6 ayında 'beyaz kod' sistemine 9 bin 35 başvuru olmuştur. Bu rakamlar sadece buzdağının görünen kısmıdır. Şiddetin gerçek boyutları daha yüksektir. Sağlık emekçilerinin çalıştıkları kurumlarda can güvenliği yoktur. Can güvenliği olmadan sağlık hizmeti sürdürülemez. Bu şekilde devam ederse yakında sağlık hizmeti verecek sağlık emekçisi kalmayacaktır. Şiddetin önü alınmalı, sağlık emekçilerinin can güvenliği sağlanmalıdır" dedi.

Genel Sağlık İş Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Tarık Çukadar’ın yaptığı basın açıklamasının tamamı şu şekilde;

Değerli basın mensupları bugün burada maalesef yine bir şiddet olayı için toplamış bulunuyoruz.

30 Ekim P.tesiesi günü Bursa Şehir Hastanesi’nde polikliniğe gelen bir hastanın erkek yakını

Uzm. Dr. Nihan ALKIŞ'ın odasına girerek aynı branştaki bir kadın hekimi sordu. Kadın doktor

Nihan ALKIŞ hangi poliklinikte olduğunu ‘bilmiyorum’ deyince de hasta yakını sözlü hakarete başladı.

Dr. Nihan ALKIŞ ‘şu an hasta muayene ediyorum, dışarı çıkar mısınız?’ diye uyarıda bulununca öfkesi daha da artan hasta yakını hekimin yüzüne şiddetle yumruk artmıştır. Feci şekilde darp etmiştir

Kanlar içinde yere yığılan kadın hekime hemen müdahale edilmiş, sedyeye konulan Nihan ALKIŞ Acil servis kırmızı alana götürülmüştür. Burada ilk tetkik ve tedavisi yapıldıktan sonra 4 ayrı branştan konsültasyon istenen Uzm. Dr. Nihan ALKIŞ cerrahi servisine yatırılmıştır. Doktor döven saldırgan polis tarafından gözaltına alınmıştır.

Вu ve bundan önce yaşanan şiddet olayları biz sağlık emekçilerini köle, hastalarımızı müşteri sayan zihniyetin sonucudur fakat şu hiç düşünülmüyor ki hakkını gasp ettiğiniz burada randevulu hastalar ve Sağlık çalışanlarının emeğidir.

Sağlık Bakanlığı sağlıkta şiddeti önleyici hiçbir tedbir alınmadığı için her gün yeni bir şiddet olayıyla karşı karşıya kalmaktayız.

Sağlık hizmetlerinde yaşanan şiddet olaylarındaki artış, kaygı verici boyutlara ulaşmış durumdadır. Sağlık sisteminde eksikler, yetersizlikler, sorunlar arttıkça, bu sorunların faturası sağlık emekçilerine kesilmektedir.

Sağlık hizmeti sunan kamu kurum ve kuruluşlarında şiddetsiz gün geçmemektedir.

2023 'un ilk 6 ayında "beyaz kod" sistemine 9 bin 35 adet başvuru olmuştur. Bu rakamlar sadece buz dağının görünen kısmıdır. Şiddetin gerçek boyutları çok daha yüksektir.

Beyaz kod uygulaması, şiddetin sadece istatistiklerin ortaya koymaktan öteye gidememiştir. Şimdi ise "gri kod" uygulaması sağlıkta şiddeti durdurma çabası olarak sunulmaktadır. Ancak kodun renginin bir önemi yok; çünkü çözüm olmamaktadır.

Sağlıkta şiddeti önlemek için şiddeti tetikleyen faktörlere odaklanılması gerekmektedir. Sağlık emek, meslek örgütlerinin sesine kulak verilmelidir,

Sağlık emekçilerinin çalıştıkları kurumda can güvenliği yoktur. İşe gitmek için evden çıktığında akşam eve döneceğinin garantisi yoktur. Can güvenliği olmadan sağlık hizmeti sürdürülemez ve bu şekilde devam ederse yakında sağlık hizmeti verecek sağlık emekçisi kalmayacaktır. Şiddetin önü alınmalı sağlık emekçilerinin can güvenliği sağlanmalıdır.

Sağlık Bakan Fahrettin Kocanın renkli kodlar ve sosyal medya mesajları aracılığıyla şiddeti durdurma yanılgısından çıkması gerçekçi önlemlerin alınması acilen gereklidir. Sağlık Bakanlığı bünyesinde tüm meslek örgütlerinin ve sendikaların temsil ettiği bir şiddetle mücadele Kurumu kurulmalıdır.

Kamu çalışanlarına yönelik şiddet vakalarının önlenmesinde etkin yasal düzenlemelerin yanı sıra iş yerlerinde de gerekli teknik önlemler alınmalı, ilgili birimler kurulmalıdır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ